Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Projekt »Ohranjanje območij Natura 2000 Kočevsko« (LIFE Kočevsko)

Projekt »Ohranjanje območij Natura 2000 Kočevsko« ali krajše LIFE Kočevsko celovito obravnava aktivno varstvo območij Natura 2000 Kočevsko. Projekt se izvaja v okviru finančnega mehanizma LIFE+ in je eden izmed treh slovenskih projektov, ki so bili izbrani za sofinanciranje na razpisu LIFE+ 2013.

K projektu je kot vodilni partner pristopila občina Kočevje, partnerji projekta pa so Zavod za gozdove Slovenije, Zavod RS za varstvo narave in Ljudska univerza Kočevje. Projekt bo potekal 54 mesecev, in sicer od 1.9.2014 do 28.2.2019. Celotna vrednost projekta znaša skoraj 2.3 mio EUR; 50 odstotkov vrednosti projekta bo kritih iz sredstev programa LIFE+ (EU), Ministrstvo za okolje in prostor bo prispevalo 30 odstotkov, preostalih 20 odstotkov pa prispevajo projektni partnerji.

Projektno območje je prepoznavno po svojih obširnih gozdovih in sodi med najbolj naravno ohranjene predele Slovenije, pa tudi Srednje Evrope. Zaradi ohranjenosti, so v zavetju gozdov našle svoje pribežališče številne evropsko pomembne vrste, zato je celotno območje Kočevskega opredeljeno kot območje Nature 2000 (ime: Natura 2000 Kočevsko) tako po direktivi o pticah (SPA Kočevsko) kot tudi po direktivi o habitatih (SCI Kočevsko).

Glavni cilj projekta je izvedba konkretnih naravovarstvenih akcij, s katerimi bomo izboljšali habitatne razmere in posledično vzpostavili ugodno stanje ohranjenosti za močno ogrožene gozdne ptice (divji petelin, gozdni jereb, belohrbti detel in triprsti detel), edini par orla belorepca na Kočevskem ter izjemno ranljiv podzemni ekosistem s človeško ribico kot glavnim indikatorjem stanja podzemnih voda.

V sklopu projekta bomo na terenu preizkusili različne ukrepe za povečevanje količin odmrle biomase, s postavitvijo prehranjevalnih ograj bomo popestrili prehransko bazo za gozdne kure, z vzpostavitvijo posebnega prometnega režima na gozdnih cestah bomo zagotovili mirne cone. Varstva habitata orla belorepca se bomo lotili z vzpostavitvijo video nadzora nad gnezdom in zimskih krmiščem, vzpostavitvijo ribolovnega režima na in ob jezeru ter ureditvijo infrastrukture za obiskovalce z učno potjo, opazovalnim stolpom ter urejeno »orlovo sobo« v kulturnem domu v Kočevski Reki. Za varstvo podzemnega habitata bomo najprej izvedli obsežne biološke in kemijske analize podzemne vode, glavni poudarek pa bo na čiščenju najbolj onesnaženih vodnih jam, zapiranju dostopa do njih z lesenimi ograjami ali kamnitimi zložbami ter na obsežni komunikaciji s pristojnimi strokovnimi službami ter glavnimi povzročitelji onesnaženja podzemne vode.

Projekt predstavlja nadgradnjo dosedanjega sistema upravljanja območja Nature 2000 Kočevsko in bo služil za širitev dobre prakse aktivnega varstva območij Natura 2000 tako v Sloveniji, kot tudi v širši Dinarski regiji. Z vzpostavitvijo neformalne skupine »Forum za Kočevsko« bomo skozi celoten projekt vključevali širši krog deležnikov, s čimer bomo povezali posamezne institucije in lokalne akterje ter s tem zagotovili trajno usklajene projektne rešitve. Projekt bo promoviral sodelovanje, izmenjavo informacij ter prenos znanj, izkušenj in dobrih praks, s čimer se povečuje možnost za nadaljevanje sodelovanje pri skupnih projektih na lokalni, regionalni in medržavni ravni.

 

Koordinatorka projekta: Tina Kotnik
Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Kočevje
T: +386 41 657 393
E: tina.kotnikping@zgspong.si