Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

DINALPCONNECT

Čezmejna ekološka povezljivost med Alpami in Dinaridi

Akronim: DINALPCONNECT

1.3.2020 – 31.8.2022

Interreg Adrion, 11 partnerjev iz 7 držav (Slovenija, Italija, Hrvaška, BIH, Črna gora, Albanija, Grčija)

Cilj projekta: Izboljšati mednarodno in čezmejno sodelovanje držav za zagotavljanje ekološke povezljivosti za dolgoročno ohranjanje biotske raznovrstnosti, še posebej premikov vrst proti severu zaradi klimatskih sprememb.

Ekološka povezljivost omogoča naravne procese kot so pretok genov, migracije in razširjanje rastlin in živali in s tem zmanjšuje negativne vplive človeka kot sta razdrobljenost habitatov in klimatske spremembe. Za zagotavljanje ekološke povezljivosti in ohranjaje biotske raznovrstnosti na makro-regionalni ravni so zelo pomembna čezmejna Natura 2000 območja. Pretekle težke politične in ekonomske okoliščine so v velikem delu ADRION območja na žalost negativno vplivale tudi na ekološko povezljivost zaradi fizičnih in zakonodajnih ovir. V našem projektu bomo te ovire preučili in omilili v mreži čezmejnih pilotnih regij, ki povezujejo vrstno zelo pestre Dinaride in Alpe.

Kot izhodišče bomo preučili obstoječe gozdarske in kmetijske prakse ter zelene gospodarske panoge, ki vplivajo na izbrane habitate ali vrste, ter predlagali njihove prilagoditve za izboljšanje ekološke povezljivosti. V podporo nam bo tudi analiza EU in nacionalnih politik na področju kmetijstva in gozdarstva s predlogi za uskladitve. Vroče točke ekološke povezljivosti in pomembne prepreke bomo identificirali s pomočjo analize prostorskih podatkov. Zbrane rezultate in znanje bomo strnili v Strategiji za ekološko povezljivost med Dinaridi in Alpami.

S smotrnim kmetijstvom, gozdarstvom, prostorskim planiranjem in varovanjem narave lahko izboljšamo in ohranjamo ugodno stanje za povezanost habitatov in vrst, hkrati pa omogočamo skladen razvoj ne-urbanih območij. V jadransko - jonski  (ADRION) regiji ima Slovenija še posebej pomembno vlogo, saj leži na stiku dveh velikih in razmeroma ohranjenih gorstev - med Alpami in Dinaridi.

Cilj projekta je prostorsko analizirati razmere za EP in preveriti stanje in možnosti za dejavnosti, ki prispevajo k varovanju narave in ohranjanju biotske pestrosti ter hkrati omogočajo vzdržno trajnostno rabo naravnih virov (gozdarstvo in kmetijstvo). Na pilotnih območjih želimo izboljšati stanje za izbrane vrste ali habitatne tipe. Pripraviti želimo krovni dokument o EP med Alpami in Dinaridi in s tem prispevati k izboljšanju ekološke povezljivosti in ohranjenosti biotske pestrosti med Alpami in Dinaridi.

Dolgoročno bo projekt vplival na:

  • izboljšane ter čezmejno usklajene kmetijske in gozdarske prakse na zavarovanih in Natura 2000 območjih, ki omogočajo dolgoročno ohranjanje zavarovanih habitatov in vrst,
  • spodbujanje dejavnosti, ki ohranjajo pomembne habitate v kmetijski in gozdni krajini,
  • v prostor optimalno umeščanje projektov zelene infrastrukture, v skladu z EU Direktivo o zeleni infrastrukturi.