Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

GoForMura

Projekt GoForMura

Upravljanje gozdnih habitatnih tipov in vrst v izbranih območjih Natura 2000 v Prekmurju

Projekt naslavlja dva gozdna habitatna tipa v neugodnem stanju. Zaradi ukrepov na Muri in na bližnjih kmetijskih zemljiščih v 60. in 70. letih 20. stoletja, poplavne hrastovo-jesenovo-brestove gozdove ogroža znižanje ravni podtalnice in skrajšano obdobje trajanja poplav. Neugodno stanje habitatnega tipa obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja pa je tudi posledica neustreznega gospodarjenja.

Izginjanje vodnih in močvirnih habitatov ogroža dvoživke (nižinski urh in veliki pupek), izginjanje hrasta in variabilna količina mrtvega lesa pa ogroža obstoj nekaterih vrst hroščev (rogač, škrlatni kuku, strigoš). V obravnavanih habitatnih tipih sta se pojavili tudi dve vrsti, vidra in bober, ki še nista dovolj proučena. Podobno neznano je tudi stanje nekaterih vrst ptic (črna štorklja, pivka, sršenar, črna žolna in plašica).

Namen projekta GoForMura je proučiti dejavnike, ki vplivajo na oba habitatna tipa in pridobiti več informacij o stanju gozdov in populacij izbranih vrst dvoživk, hroščev, bobra ter vidre na več lokacijah ob Muri.

Na osnovi spoznanj bodo nato izdelani prvi upravljavski načrti za testni območji Natura 2000 Murska Šuma in Gornja Bistrica, kjer bodo v 2015 izvedeni tudi različni varstveni ukrepi (sadnja, nega, biotehnični ukrepi…).

V projektu sodelujejo Gozdarski inštitut Slovenije (nosilec projekta) ter partnerji Zavod za gozdove Slovenije, LUTRA (Inštitut za ohranjanje naravne dediščine) in NINA (Norveški inštitut za naravno dediščino). Projekt financira Program Finančnega mehanizma EGP 2009–2014 (SI02).

Vodja projekta: dr. Marko Kovač
Koordinatorka projekta: dr. Andreja Ferreira
Promocija: mag. Špela Planinšek

Sledite nam na Facebooku in na spletni strani.