Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Interreg IIIA Gozd in voda

Slovenija in Avstrija - partnerja v projektu Gozd in voda

V sredo, 21. junija 2006 je bilo v Hotelu Kompas na Bledu prvo srečanje sodelujočih partnerjev v projektu Gozd in voda, ki je financiran iz programa Pobude skupnosti INTERREG III A Slovenija – Avstrija. Nosilec projekta v Sloveniji je Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Bled, kot partner je vključen tudi Gozdarski inštitut Slovenije. V Avstriji so delo na projektu začeli uradno že leta 2005, v Sloveniji pa so bili pogoji za začetek dela izpolnjeni s podpisom pogodbe med Zavodom za gozdove Slovenije in Agencijo Republike Slovenije za regionalni razvoj.

V zadnjih desetletjih se je v svetu uveljavilo spoznanje, da je voda omejen naravni vir s katerim je treba gospodariti trajnostno. Eksperimentalne raziskave so pokazale, da delež gozdov in njihova horizontalna ter vertikalna zgradba pomembno vplivajo na količino in kakovost  pitne vode. Z zadrževalno sposobnostjo za vodo pa gozdovi vplivajo na stanje voda tudi široko v svoji okolici. Ta vpliv je izražen z varovanjem tal pred odnašanjem zaradi visokih in deročih voda ter z uravnavanjem površinskih odtokov z vodozadrževalno sposobnostjo gozdnih tal.

Slovenija in Avstrija kot vodilna partnerja v projektu Gozd in voda bosta analizirali stanje gozdov na obeh straneh državne meje in pripravili predlog primerljivih ukrepov za okrepitev hidrološke funkcije gozdov. Ob tem si zastavljata naslednje cilje:

  • Izdelati poenoteno metodo za vrednotenje varovalne in hidrološke funkcije gozda
  • Izdelati primerljiv geografski gozdarski informacijski sistem za potrebe gozdarskih in okoljskih služb v obeh državah.
  • Izdelati predlog primerljivih smernic za gospodarjenje z gozdovi, ki bo krepilo njihovo hidrološko in varovalno funkcijo.
  • Izdelati presojo dosedanjega trajnostnega razvoja gozdov.
  • Prenesti dosežke pri krepitvi hidrološke in varovalne funkcije gozdov v gozdarski praksi obeh dežel v evropsko prakso z izobraževanjem strokovnega gozdarskega kadra.
  • Promovirati obmejne gozdnate regije obeh držav in njihovih gozdarskih strok.
  • Navezati tesnejše stike med gozdarskima  strokama v obeh državah in povečati sodelovanje v prihodnosti.

Projekt Gozd in voda bo zaključen v marcu 2007.

Kontaktna oseba:
Andrej Gartner, OE ZGS Bled, tel. 041 657 101
andrej.gartnerping@zgs.govpong.si