Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Vrh Julijcev

Vrh Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku

 

Projektni partnerji:

 • Javni zavod Triglavski narodni park – vodilni partner
 • Zavod za gozdove Slovenije
 • Turizem Bohinj
 • Zavod za ribištvo Slovenije
 • Zavod za varstvo narave Slovenije
 • Občina Tolmin
 • Planinska zveza Slovenije
 • Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije
 • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
   

Spletna povezava: VrH Julijcev - Izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov v Triglavskem narodnem parku » Triglavski narodni park (tnp.si)

Trajanje: 1. 2. 2018 – 31. 12. 2023

Vodja projekta pri ZGS: Brigita Oblak

 

Namen projekta:

Projekt je namenjen izboljšanju stanja osmih kvalifikacijskih vrst (alpska možina, veliki pupek, hribski urh, divji petelin, gozdni jereb, belka, kotorna, triprsti detel) in štirih habitatnih tipov (vrstno bogata travišča s prevladujočim navadnim volkom (Nardus stricta) na silikatnih tleh, gorski ekstenzivno gojeni travniki, aktivna visoka barja, trde oligo-mezotrofne vode z bentoškimi združbami parožnic (Chara spp.) na območjih Natura 2000 v Triglavskem narodnem parku, stanje katerih je ocenjeno kot neugodno ali celo slabo brez pričakovanega izboljšanja v prihodnosti.

Projekt je izvedbeno zelo kompleksen, projektni partnerji izvajajo zelo različne a zelo pomembne naloge za ohranjanje vrst in habitatnih tipov.

 

Naloge ZGS:

ZGS kot javna gozdarska služba bo aktivno vključen v izvajanje načrtovanih nalog, povezanih z gozdnim prostorom, vključno z usmerjanjem ali prilagajanjem gozdarske dejavnosti kot tudi posredno ostalih oblik rabe prostora in naravnih virov v gozdovih narodnega parka. Kot nosilec bo izvedel ukrepe izboljšanja habitatne primernosti za kvalifikacijske vrste, vezane na gozdni prostor (predvsem divjega petelina), ter prispeval k uvajanju režimov varstva v mirnih in varstvenih območjih narodnega parka. Na področju izobraževanja, ozaveščanja in promocije bo organiziral tematske delavnice in vodenja, pripravil strokovna gradiva ter zagotavljal smiselno upoštevanje rezultatov projekta pri upravljanju in načrtovanju z gozdnimi viri.

Konkretno bomo posadili 15.000 sadik plodonosne lesne vegetacije na Pokljuki in Mežakli, očistili 61 km presek med gozdno gospodarskimi oddelki na Pokljuki z namenom pridobitve presvetlitev za izboljšanje habitata za divjega petelina ter očistili 15 ha lesne zarasti v okolici fužinskih planin, prav tako za ohranjanje habitata divjega petelina. Poleg tega bomo pripravili publikacijo o pokljuških gozdovih, posneli film o pomenu pokljuških gozdov za koconoge kure ter izvedli delavnice za ozaveščanje javnosti in deležnikov.

 

Vsebinski okvir projekta je zaradi boljše preglednosti in lažje izvedljivosti urejen v osem varstvenih ciljev, doseganje projektnih ciljev pa bo zagotavljalo devet slovenskih projektnih partnerjev s področij ohranjanja narave, varstva kulturne dediščine, rabe prostora in naravnih virov, razvoja, nadzora, ozaveščanja, izobraževanja in promocije. Skupna vrednost projekta znaša 3.689.249,87 EUR. Z načrtovanimi ukrepi projekta bomo izboljšali stanje habitatnih tipov in habitatov vrst na najmanj 302,77 ha in sicer za divjega petelina 87 ha, belko 100 ha, aktivna visoka barja 4 ha, alpsko možino 2 ha, kotorno 18 ha, hribskega urha in velikega pupka na 0,17 ha, gozdnega jereba na 20 ha, visokogorska jezera na 1,6 ha in triprstega detla na 70 ha.