Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Projekt NATURA MURA

NATURA MURA – Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri

Operativni programza izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020

Prednostna os: 6 Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti

Prednostna naložba: 6.2 Varovanje in obnavljanje biotske raznovrstnosti in tal ter spodbujanje ekosistemih storitev, vključno z omrežjem Natura 2000 in zelenimi infrastrukturami

Specifični cilj: Izboljšanje stanja evropsko pomembnih vrst in habitatnih topov, prednostno tistih s slabim stanjem ohranjenosti in endemičnih vrst.

 

Vodilni partner: Zavod Republike Slovenije za varstvo narave

Obdobje trajanje projekta: 01.03.2020 – 30.11.2023

Vrednost projekta: 4.571.854,99 EUR

 

Projektni partnerji:

1. Direkcija Republike Slovenije za vode

2. Zavod za gozdove Slovenije

3. Slovenski državni gozdovi d.o.o.

4. Občina Velika Polana

5. Razvojni center Murska Sobota

 

Podlaga za projekt

Podlago za neposredno potrditev projekta predstavlja Operativni program upravljanja območij NATURA 2000 (2015-2020) – Priloga 6.4 Načrtovani projekti – Tabela A: Prednostni projekti izboljšanja stanja ohranjenosti vrst in habitatnih tipov in s tem povezane interpretacije ohranjanja narave in kulturne dediščine (EVA 2015-2550-0059, št. 00719-6/2015/13 z dne 9. 4. 2015). V Operativnem programu je podlaga za omenjen projekt navedena na posebnem ohranitvenem in posebnem varstvenem območju »Mura«.

 

O projektu

Osnovni namen projekta Natura Mura je izboljšanje stanja ohranjenosti 3 ciljnih habitatnih tipov in 12 ciljnih rastlinskih in živalskih vrst območij Natura 2000 vzdolž reke Mure z naslednjimi aktivnostmi:

    1. Obnova rečne dinamike in vodnih habitatov obsega obnovo mrtvic, vzpostavitev mreže mlak v gozdnem prostoru, obnovo rokavov in izvedbo ukrepov za omogočanje kontroliranih širitev struge reke Mure.

    2. Vzdrževanje in obnova poplavnih gozdov obsega umetno obnovo GHT 91E0* (Obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja) in GHT 91F0 (Obrečni hrastovo-jesenovo-brestovi gozdovi) z nadomestitvijo območij klonskih topolov in invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst ter obnovo odmrlega poplavnega jelševega gozda na območju Banute. Aktivnost še obsega poskus naravnega pomlajevanja v GHT 91E0* in GHT 91F0.

    3. Vzdrževanje in obnova mokrotnih travišč obsega obnovo travišč na površinah v zaraščanju in vzpostavitev trajnostne rabe travišč na območju HT 6510 (Nižinski ekstenzivno gojeni travniki).

    4. Odkup pomembnih delov habitatov območja Natura 2000, kot so poplavni gozdovi, mrtvice in mokrišča.

    5. Vzpostavitev celovite interpretacije narave z interpretacijskimi poligoni, učnimi potmi in interpretacijskimi centri v prostoru ob reki Muri, z namenom informiranja obiskovalcev o pomenu območja NATURA 2000 in ohranjanja narave.

 

Uradna spletna stran projekta: https://natura-mura.eu/