Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

LIFE WolfAlps EU

Izvajanje usklajenih aktivnosti za izboljšanje sobivanja z volkovi na območju Alp

Akronim projekta: LIFE WolfAlps EU

Številka projekta: LIFE18 NAT/IT/000972

Vodilni partner: Aree Protette Alpi Marittime

Začetek projekta:  1.9. 2019

Zaključek projekta: 30. 9. 2024

Alpska populacija volka narašča že od devetdesetih let dalje. Do danes se je volk razširil že na vse alpske države in nekatera nižinska območja v regiji, zato je za uspešno reševanje težav, povezanih s sobivanjem človeka in volka, pomemben celostni čezmejni pristop. V vseh alpskih državah je eden izmed največjih izzivov sobivanja prav problematika škod v živinoreji, ki je pereča na tistih območjih, kjer ljudje še ne uporabljajo učinkovitih sistemov preprečevanja škod. Izziv za projektno ekipo in glavni cilj projekta je izboljšanje sobivanja volka in človeka skozi vključujoč pristop.

Več o projektu na spletni strani: https://www.lifewolfalps.eu/sl/

Brošura projekta: E1.2_brochure_SI.pdf (lifewolfalps.eu)

Partnerji: Zavod za gozdove Slovenije, Univerza v Ljubljani, Aree Protette Alpi Cozie, Aree Protette dell'Ossola, Aree Protette Appennino Piedmontese, Citta metropolitana di Torino, Region Liguria, Regione Autonome Vallee d'Aosta, Carabinieri, regione Lombardia, Ente Regionale per i servizi all'Agricoltura e alle Foreste, Eurac Research, MUSE, Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi, Parc National du Mercantour, Office Francais de la Biodiversite, VetMedUni Vienna, Raumberg-Gumpenstein Landwirtschaft, Universita degli studi di Torino

ZGS v projektu: ZGS bo nadaljeval aktivnosti na področju zaščitnih ukrepov, ključno bo delo s pooblaščenci za škode, spremljanje plenskih vrst z ocenjevanjem vpliva zveri, prenova strateških dokumentov za volka v RS (strategija in akcijski načrt), usposabljanje pripadnikov policijskih enot za preprečevanje nezakonitega lova, sodelovanje pri izvajanju dodatnih aktivnosti pri monitoringu volka. ZGS bo aktivno vključen v pripravo protokolov v zvezi s prevencijo in komunikacijske aktivnosti.

Vrednost projekta: 11.939.693 €

Prispevek Evropske komisije: 7.029.000 €

Sofinanciranje Ministrstva za naravne vire in prostor za slovenska partnerja: 278.113 EUR

Delež ZGS: največ 874.105 EUR