Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Projekt Greenrisk4alps

Projekt GreenRisk4ALPs

Razvoj ekosistemskih pristopov za podporo obvladovanja tveganja v povezavi z naravnimi katastrofami in podnebnimi spremembami

Pri naravnih nevarnostih in zmanjševanju tveganja po vsem svetu, še posebej v alpskem prostoru, so gozdovi in gorski ekosiste­mi izjemno pomembni, posledično se vedno bolj uveljavljajo pri načrtovanju tehničnih in drugih preventivnih ukrepov. Gozdovi lahko učinkovito varujejo pred snežnimi plazovi, hudourniki, zemelj­ski plazovi ali skalnimi podori. Kljub tej pomembni funkciji gozda, pa je do sedaj bilo razvitih le nekaj strategij in političnih ukrepov, ki vključujejo vlogo gozda pri obvladovanju naravnih tveganj ter hkrati pri tem upoštevajo številne interese, zahteve in stroške. Prihodnji izzivi v Alpah so zahtevni, in sicer zaradi omejitve prostora za poselitev, povečanja stroškov za varovanje naselij pred nevar­nostmi, naraščanja konfliktov zaradi večjih zahtev in pričakovanj ter kritičnega razvoja gospodarstev, kot je "monokulturni turizem". Trajnostni razvoj bo brez prilagojenega ustreznega upoštevanja gorskih gozdov v strategiji za zmanjševanje tveganja v alpskem prostoru težko dosegljiv.

CILJ

Cilj projekta GreenRisk4Alps je razvoj konceptov na področju gozdov, ki bodo služili za podporo pri upravljanju s tve­ganji naravnih nevarnosti in podnebnimi vplivi. GreenRisk4Alps si prizadeva, da bi bili gozdovi del trajnostnega obvladova­nja tveganj pri uravnoteženem razmerju zelenih, tehničnih in preventivnih strate­gij tveganja. GreenRisk4Alps spodbuja da bi bili gorski gozdovi nepogrešljiv del vseh ukrepov potrebnih za blaženje prostorskih in naravnih nevarnosti; tako aktivno kot tudi preventivno. GreenRisk4Alps ima jasno strategijo kako prema­gati konflikte in upore pri zmanjševanju tveganja naravnih nesreč, temelječih na ekosistemskih pristopih: v projekt so aktivno vključeni vsi pomembni akterji, ki imajo pripravljene nove alternativne koncepte, podprte s strani znanstvenih raziskav.

REZULTATI

 • nova orodja: GreenRisk4Alps bo nudila številna orodja za načrtovalce in izvajalce, ki bodo združena v novi orodjarni imenovani FAT (orodje za ocenjevanje vloge gozdov; ang. FAT – Forest Assessment Toolbox). Nova orodja bodo pomagala pri ocenjevanju varovalne funkcije goz­dov ali pri razvoju zaščitnih scenarijev.
 • nova priporočila in smernice za "zelene" strategije za obvladovanje tveganja v Alpah. Ta bodo vključevala i) časovni načrt za proces informi­ranja, usmerjen v odločanje, za več akterjev, in ii) koncepte za premago­vanje nacionalnih ovir in omejitev obvladovanja tveganj na podlagi gozdov; iii) smernice za prednostno opredeli­tev "zelenih" strategij za obvladovanje tveganja na ravni občin.
 • delovni zvezek za upravljanje gozdov in tveganja (ang. Forest & Risk Management Workbook): nov stan­dardiziran priročnik za gospodarjenje z gozdovi bo vključeval prispevke vseh partnerskih držav in se bo lahko upo­rabljal v celotnem alpskem prostoru.
 • pozitivni učinki za ZGS: pomoč pri gozdnogospodarskem načrtovanju, pridobitev celovitejših strokovnih podlag za načrtovanje posegov v prostor v alpskem prostoru, izdelava prostorskih pregledov območij tveganj, vidnejša vloga ZGS pri obvladovanju naravnih pojavov v alpskem prostoru.

OSNOVNI PODATKI O PROJEKTU

 • trajanje projekta: april 2018- april 2021;
 • proračun projekta: 2.412.601€, od tega 2.050.711€ prispeva Evropski sklad za razvoj podeželja (ERDF);
 • 12 projektnih partnerjev iz  6 alpskih držav: Avstrije, Francije, Italije, Nemčije; Slovenije in Švice;
 • pri projektu sodelujejo še predstavniki Eusalp-a, Alpske konvencije in Cipre;
 • 6 pilotnih akcijskih regij v Avstriji, Franciji, Italiji, Nemčiji in Sloveniji ;
 • slovenska partnerja: Zavod za gozdove Slovenije in Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani;
 • slovenska pilotna akcijska regija je občina Kranjska Gora;
 • slovenski opazovalec je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Povezave: