Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

CIBioGO

Citizen Participation in Biodiversity Governance

Akronim projekta: CIBioGo
https://www.interregeurope.eu/cibiogo
Program financiranja: Interreg Europe Programme 2021-27
Vrednost projekta: 1,707,833.00 EUR
Proračun ZGS kot projektnega partnerja: 254,894.00 EUR
Sofinancerki delež: 80% sredstva EU

 • Trajanje : 36 mesecev (marec 2023 – februar 2026)
 • 6 projektnih partnerjev iz 6 EU regij: Italija, Romunija, Španija, Latvija, Slovenija, Madžarska, Belgija
 • Vodilni partner: Province of Potenza (Italija)
 • Slovenski partner: Zavod za gozdove Slovenije
 • Svetovalni partner (advisory partner): BURST Nonprofit Limited Liability Company (Madžarska)
 • Koordinator projekta na ZGS: Maruša Prostor

Podlage za oblikovanje projektne ideje

Glavni cilj projekta je večja udeležba državljanov pri politiki in odločanju na področju biotske raznovrstnosti in zagotavljanja ekosistemskih storitev preko inovativnih pristopov k upravljanju biotske raznovrstnosti. Poudarek je na izboljšanju javne razprave o biotski raznovrstnosti, reševanju komunikacijskih vprašanj med oblikovalci politike, znanstveniki in državljani.

Projektna ideja: Vplivanje na regionalno politiko za vključevanje državljanov v upravljanje biotske raznovrstnosti in trajnostno upravljanje ekosistemskih storitev s celostnim pristopom.

Podlage za oblikovanje projektne ideje Zavoda za gozdove Slovenije

Gospodarjenje z biotsko raznovrstnostjo zaradi prisotnosti divjih parkljarjev zahteva aktivno upravljanje na terenu. Prisotnost parkljarjev vodi tudi do konfliktov med širšo javnostjo, zato je potrebno pri upravljanju z vsemi vrstami upoštevati mnenja različnih deležnikov (kmetov, lovcev in ostalih članov nevladnih organizacij, itd.). Parkljarji (zlasti jelenjad in divji prašiči) povzročajo škodo na kmetijskih zemljiščih in v gozdovih, zatorej je interes po upravljanju divjadi. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) si prizadeva ta konflikt izboljšati s sodelovanjem z državnimi organi, s ključnimi deležniki pa tudi pri pripravi krovnih dokumentov. ZGS je odgovoren za upravljanje biotske raznovrstnosti gozdov, vključno z divjimi parkljarji v Sloveniji. V ta namen ZGS pripravlja dolgoročne (10-letne) in kratkoročne (2-letne) načrte upravljanja biotske raznovrstnosti gozdov, pri čemer pripravlja strateške dokumente (strategije) in akcijske načrte.

Med parkljarje v Sloveniji spada tudi alpski kozorog, kateri je del slovenske alpske faune. Kolonije alpskega kozoroga, ki je prisotna v Julijskih Alpah in Kamniško Savinjskih Alpah se manjšajo, kar predstavlja težavo za nadaljnji obstoj kozoroga v Sloveniji. Največji grožnji za dolgoročno ohranjanje alpskega kozoroga sta lahko parjenje v sorodstvu in da kozorog v Sloveniji nima določenega statusa vrste. V okviru projekta bomo na podlagi novih dognanj razjasnili njegov status oziroma poskušali dokazati ali ga v Sloveniji lahko uvrščamo med avtohtone vrste. Zatorej bomo tekom projekta predstavili dokaze, da je alpski kozorog avtohton v Sloveniji in tako omogočili njegovo trajnostno upravljanje. S tem bomo pripomogli k ohranitvi populacije kozoroga in podali usmeritve za njegovo trajnostno upravljanje, ki bodo vključene v lovsko upravljavske načrte. V postopek priprave usmeritev bomo vključili tudi širšo javnost in jo seznanili s problematiko in rešitvami za kozoroga.

Pričakovanja

 • Izboljšanje vključevanja širše javnosti v proces sprejemanja lovsko upravljavskih načrtov zagotovljeno participativno upravljanje za vključitev v odločanje;
 • Priprava metod in orodij za vključevanje širše javnosti, izboljšanje splošne ozaveščenosti, vključevanje ključnih deležnikov v proces odločanja in upravljanja biotske raznovrstnosti, vključitev v prihodnji kratkoročni (2-letni) načrt upravljanja;
 • Ureditev statusa vrste (avtohtonosti) alpskega kozoroga;
 • Pridobivanja genetskega materiala alpskega kozoroga in analiza stopnje parjenja v sorodstvu;
 • Seznanjanje širše javnost s problematiko alpskega kozoroga;
 • Priprava usmeritev za lovsko upravljavske načrte z vključevanjem širše javnosti.

ZGS v projektu

Zavod za gozdove Slovenije želi širšo javnost seznaniti s problematiko upravljanja z alpskim kozorog.

Zatorej bo Zavod za gozdove tekom projekta intenzivno vključeval širšo javnost, in sicer pri politiki in odločanju na področju upravljanja z divjadjo. Osredotočili se bomo predvsem na načrtovanje in spremembo politike lovskega načrtovanja in upravljanja z alpskih kozorogom. Širšo javnost bomo vključevali z namenom sodelovanja v procesu načrtovanja in razumevanja, ter v dialoge, ki potekajo v času participativnih procesov.

Tekom delavnic in srečanj bomo predstavili pomembnost vrste za alpski prostor, ter vključili mnenja deležnikov in širše javnosti v pripravo usmeritev za lovsko upravljavske načrte. V času projekta bomo skupaj z deležniki obiskali partnerske države in se seznanili z njihovimi postopki sprememb pri upravljanju biotske raznovrstnosti. S seznanitvijo poteka spremembe politike za upravljanje z divjadjo si bomo nabrali novih izkušenj in jih uporabili v postopku priprave spremembe politike biotskega načrtovanja in trajnostnega upravljanja ekosistemskih storitev v Sloveniji.

Predvidene aktivnosti ZGS v projektu

Cilj Zavoda za gozdove v projektu je širitev in krepitev komunikacijskih kanalov, ter dialogov ključnih deležnikov v procesu načrtovanja upravljanja z divjadjo. Zainteresirane strani bodo vodene skozi različne procese komuniciranja. Zbrani predlogi in izboljšave pri vključevanju zainteresiranih deležnikov bodo vključeni v nadaljnje odločitve o upravljanju in v pripravo načrtov upravljanja.

Pripravili bomo ustrezne podlage za spremembo statusa vrste in ugotavljali stopnjo parjenja v sorodstvu znotraj populacije alpskega kozoroga. Iz pridobljenih in pripravljenih ustreznih podlag bomo pripravili usmeritve za upravljanjem z alpskim kozorogom v Sloveniji, ki bodo direktno vključene v dvoletni lovsko upravljavski načrt. Usmeritve bomo pripravili s ciljem, da se uporabijo tudi dolgoročno pri pripravi lovsko upravljavskih načrtih.

Pričakovani prispevki posameznih partnerjev  

 • Province of Potenza (Italija) – Osrednji načrt teritorialnega usklajevanja v pokrajini
 • Harghita County Council (Romunija) - Hasmas Mountains conalni urbanistični načrt
 • Commonwealth of L’Horta Sud (Španija) - Regionalni operativni program ESRR Valencija 2021-2027
 • Vidzeme Planning region (Latvija) - Razvojni program Videmske planske regije 2022-2027
 • Zavod za gozdove Slovenije (Slovenija) - Dvoletni lovsko upravljaljski načrt
 • BURST Nonprofit Limited Liability Company (Madžarska) - svetovalni partner
 • Public Service of Wallonia - Agriculture, Natural Resources and Environment (Directorate of Nature and Water) (Belgija) - Regionalna izjava o politiki 2019-2024

Partnerji v projektu (ENG)

 • Province of Potenza (Italija) – vodilni partner
 • Harghita County Council (Romunija)
 • Commonwealth of L’Horta Sud (Španija)
 • Vidzeme Planning region (Latvija)
 • Zavod za gozdove Slovenije (Slovenija)
 • BURST Nonprofit Limited Liability Company (Madžarska)
 • Public Service of Wallonia - Agriculture, Natural Resources and Environment (Directorate of Nature and Water) (Belgija)