Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Carnivora Dinarica

Carnivora Dinarica - čezmejno sodelovanje za dolgoročno ohranjanje velikih zveri

Polno ime projekta: »Čezmejno sodelovanje in ekosistemske storitve za dolgoročno ohranjanje populacij velikih zveri v severnih Dinaridih«

Trajanje projekta: 30 mesecev (od septembra 2018 do konca februarja 2021).

Sofinanciranje projekta: v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška.

Vrednost projekta: 2.347.340,64 €

Osnovni namen projekta: izboljšanje varstvenega stanja velikih zveri  -evrazijskega risa, volka in medveda - na Natura 2000 območjih Javorniki -Snežnik in Notranjski trikotnik v Sloveniji ter območju »Gorski kotar i Sjeverna Lika« na Hrvaškem. Gre za sklenjeno čezmejno gozdno območje, edinstveno v Srednji Evropi, kjer je v istem prostoru prisotno še okoli 20 risov, 60 volkov in 700 medvedov. Ohranjanje njihove dolgoročne prisotnosti je izjemnega pomena za varovanje biodiverzitete in ekosistemov čezmejnega prostora Slovenije in Hrvaške, glede na dobro povezanost in prehodnost tega prostora pa je prav meddržavno sodelovanje pri tem ključnega pomena.

Trije najpomembnejši skupni izzivi projekta:

  1. konkretizacija strategij in odpravljanje vrzeli v čezmejnem upravljanju velikih zveri;
  2. zmanjšanje tveganj, ki ogrožajo zveri, predvsem rastočega pritiska človeka (promet, škode v kmetijstvu in fragmentacija habitatov), in
  3. (ne)razumevanje vloge zveri v ekosistemih.

Carnivora Dinarica v primerjavi s predhodnimi projekti tematiko prvič obravnava sistematično in celovito, skladno z nacionalnimi in EU politikami ter predvsem s prenosom znanj od raziskovalnih partnerjev v lokalno prakso. Ukrepi bodo zagotavljali prenosljivost in trajnost tudi po zaključku projekta.

Posebna pozornost bo namenjena zmanjšanju tveganj, ki ogrožajo ohranjanje velikih zveri. V ta namen bodo izvedli deset demonstracijskih aktivnosti. Med najpomembnejše štejejo vzpostavitev kmetije dobrih praks, donacije ograj za preprečevanje škod, vzreja pastirskih psov, postavitev dinamične signalizacija na prometnicah za preprečevanje povozov, vzpostavitev obore za osirotele risje mladiče v NP Risnjak, postavitev medovarnih smetnjakov, izvedba ukrepov za usmerjanje obiska na območjih NP Risnjak, Snežnika in ob delu Kolpe ter vzpostavitev pomembnega središča za usmerjanje in ozaveščanje o velikih zvereh v Pivki, tako imenovanega »Zverinjaka«.

Pomemben del aktivnosti je posvečen delu z ljudmi s ciljem krepitve sposobnosti, znanja in zavedanja o pomenu velikih zveri ter načinih sobivanja človeka z njimi.

Vodilni parter projekta: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta.

Partnerji v  projektu: Zavod za gozdove Slovenije, Občina Pivka, Univerza v Zagrebu - Veterinarska fakulteta, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, WWF Adria – združenje za začito narave in ohranjanje biodiverzitete, mesto Vrbovsko ter Primorsko-goranska županija.

Pridruženi partnerji: Javna ustanova Priroda (Primorsko-goranska županija), Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Hrvaška agencija za okolje in naravo in NINA Norsk institut for naturforskning (Norveški inštitut za raziskave narave).