Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Teden gozdov

Teden gozdov 2020: »Skrbno z gozdom!«

 

Teden gozdov je vsakoletna prireditev, ki konec meseca maja poveže vse inštitucije, ki skrbijo za slovenski gozd in širši družbi predstavi pomen gozda in gozdarstva za njeno blaginjo. Teden gozdov 2020 bo pod geslom: »Skrbno z gozdom!« potekal med 25. in 31. majem. V okviru tedna gozdov bo poudarek predvsem na promociji pravil ustreznega obnašanja v gozdu, zapisanih v Gozdnem bontonu, spoštovanju pravic lastnikov gozda, ter trenutno aktualnima temama vožnje v naravnem okolju in obiska zavarovanih gozdnih območij.Ključna sporočila

Gozdni bonton v času epidemije postaja še pomembnejši – »Skrbno z gozdom!«
  • V času epidemije opažamo povečan obisk gozda, z njim pa tudi nekatere negativne posledice. Poročila o povečanem obisku gozda prihajajo iz cele Slovenije. Trenutno so posebej pereči problemi smetenja in odlaganja odpadkov v gozdovih, vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju in hoje izven urejenih poti, še posebej na območju gozdnih in pragozdnih rezervatov.
  • Obiskovalce gozdov pozivamo, naj se držijo pravil, zapisanih v Gozdnem bontonu.
Nujna dela v gozdarstvu so potekala tudi v času epidemije koronavirusa
  • Odkrivanje žarišč podlubnikov, izvajanje odločb za izvedbo sanitarne sečnje, nujna spomladanska gozdnogojitvena in nekatera druga gozdarska dela so potekala tudi v času epidemije.
  • Spomladanska obnova gozdov s sadnjo sadik gozdnih drevesnih vrst je večinoma zaključena. Posajenih je bilo približno 1.300.000 sadik v skupni vrednosti preko 1.100.000 €.
Tudi v letu 2020 pričakujemo prenamnožitve podlubnikov
  • Do sredine maja 2020 je Zavod za gozdove Slovenije za posek zaradi podlubnikov izbral za preko 230.000 m3 dreves, večinoma smreke. Zaradi podlubnikov je bilo posekanih za 250.000 m3 dreves. V prvih petih mesecih leta 2019 je bilo za posek zaradi podlubnikov izbranih približno 188.000 m3, posekanih pa za 232.000 m3.
  • Največ žarišč podlubnikov se trenutno nahaja na območjih, kjer je bila problematika največja tudi v lanskem letu - v gozdnogospodarskih območjih Bled, Kočevje in Slovenj Gradec.
  • Lastnike gozdov pozivamo, naj ob upoštevanju preventivnih ukrepov čim hitreje izvedejo z odločbo predpisana dela. Skrbni lastniki gozdov sami redno pregledujejo smrekove gozdove za znake napadov podlubnikov ter morebitnih podrtic (posledice vetrolomov) najmanj dvakrat mesečno. Če lastniki opazijo napadena drevesa, naj o tem čim prej obvestijo revirnega gozdarja, s sanacijo pa lahko v tem primeru nemudoma začnejo.
»Gozdarsko« leto 2020 poteka v znamenju varovanja biotske raznovrstnosti, prilagajanja na podnebne spremembe in varstva rastlin
  • Varovanje biotske raznovrstnosti v gozdovih, tako na vrstnem kot na genetskem nivoju, je ključnega pomena za dolgoročni razvoj gozdov in za njihovo prilagajanje na spremembe v okolju. Razvoj varovanja biotske raznovrstnosti in ukrepov za prilagajanje gozdov na podnebne spremembe poteka tudi v okviru evropskih projektov LIFE, ki tečejo na ZGS, kot so: LIFE Lynx (preprečevanje izumrtja Dinarsko-JV alpske populacije risa in njena dolgoročna ohranitev), LIFE-IP NATURA.SI (krepitev upravljanja Nature 2000 v Sloveniji), LIFEGENMON (razvoj sistema monitoringa genetske pestrosti gozdov) in LIFE SySTEMIC (sonaravno gospodarjenje z gozdovi v času podnebnih sprememb).
  • Leto 2020 je Mednarodno leto zdravja rastlin. Zdrave rastline so vir vsega življenja, delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane, trajnostno zdravje rastlin pa je pomembno za varovanje okolja, gozdov in biotske raznovrstnosti. Varstvo gozdnih drevesnih vrst pred boleznimi in škodljivci je ključno področje gozdarstva 21. stoletja.

Izpostavljene prireditve Tedna gozdov 2020

Datum

Kraj

Dogodek

22. 5. 2020

Sevnica

Odprtje Tedna gozdov 2020 na Gradu Sevnica (sprehod po tematski poti Gozd je Kultura, otvoritev razstave in projekcija filmov na temo biotske raznovrstnosti)

23. 5. 2020

Škocjan

Srečanje oglarjev Slovenije

25. – 31. 5. 2020

Po Sloveniji

Ozaveščevalne akcije o gozdnem bontonu ter veljavni zakonodaji in predpisih

25. – 31. 5. 2020

Območje OE ZGS Novo mesto, OE ZGS Brežice

Ozaveščanje o hoji po urejenih poteh na območju Kočevskih pragozdov Rajhenavski rog in Krokar ter v Krakovskem gozdu

25. – 31. 5. 2020

Pohorje – območje OE ZGS Slovenj Gradec

Ozaveščanje o problematiki vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju

28. 5. 2020

Loški potok

Izpust risa Borisa v naravo

 

Gradiva

Gradiva je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.