Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Dan Zemlje - 22. april

Dan Zemlje

Dan Zemlje je mednarodna pobuda za varovanje okolja in narave, ki jo vsako leto obeležujemo 22. aprila. Zavod za gozdove Slovenije bo ob letošnjem dnevu Zemlje organiziral Dan gozdnih učnih poti v Sloveniji, predstavljamo pa tudi spletni Pregledovalnik gozdnih učnih poti ZGS.

22. 4. 2023 - Dan odprtih vrat na gozdnih učnih poteh v Sloveniji

Ob Dnevu Zemlje, 22. aprila 2023, vas vabimo na DAN ODPRTIH VRAT NA GOZDNIH UČNIH POTEH V SLOVENIJI

Vabimo vas na obisk 14 gozdnih učnih poti v Sloveniji. Gozdne učne poti so namenjene izobraževanju in spoznavanju gozdov in gozdarstva. So pomemben pripomoček, s katerim Zavod za gozdove Slovenije izvaja popularizacijo gozdov in gozdarstva ter prispeva k razvoju turizma na podeželju kot ene ključnih gospodarskih aktivnosti v Sloveniji. Za ogled posameznih gozdnih učnih poti je potrebna prijava, ob vstopnih točkah gozdnih učnih poti pa vas bodo pričakale gozdarke in gozdarji od 9. ure dalje.

Osrednja prireditev bo na učni poti Gozdna učna pot Rožek, na parkirišču GG Novo mesto v Podturnu, ob 9. uri, kjer nas bodo pozdravili predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije. Naslov: Podturn pri Dol. Toplicah 73, 8350 Dolenjske Toplice.

Predstavitev izbranih gozdnih učnih poti: plakat.

Seznam gozdnih učnih poti in kontakti za prijavo:

Območna enota ZGS

Gozdna učna pot

Kontakt

Tolmin

Gozdna učna pot Panovec

helena.zornping@zgspong.si Helena Zorn

Bled

Učna pot Goreljek

aljaz.kozuhping@zgspong.si Aljaž Kožuh

Kranj

Gozdna učna pot Visoko

martin.umekping@zgspong.si Martin Umek

Ljubljana

Gozdna učna pot po šmarnogorski Grmadi

marijana.tavcarping@zgspong.si Marijana Tavčar

Postojna

Mašunska gozdna učna pot

spela.habicping@zgspong.si Špela Koblar Habič

Kočevje

Risova pot

tina.kotnikping@zgspong.si Tina Kotnik

Novo mesto

Gozdna učna pot Rožek

marija.cerneping@zgspong.si Marija Černe

Brežice

Oglarska pot

domen.cajnkoping@zgspong.si Domen Cajnko

Celje

Mestni gozd Celje

robert.hostnikping@zgspong.si Robert Hostnik

Nazarje

Naravoslovna pot Tičjak

KE.GornjiGradping@zgspong.si Blaž Presečnik

Slovenj Gradec

Gozdna učna pot Dravograd - Grad

zdenka.jamnikping@zgspong.si Zdenka Jamnik

Maribor

Rozkina gozdna učna pot

breda.hrascanecping@zgspong.si Breda Hrasčanec

Murska sobota

Gozdna učna Ob Bukovniškem jezeru

zdravko.horvatping@zgspong.si Zdravko Horvat

Sežana

Gozdna učna pot Resslov gaj

sladjana.jovicicping@zgspong.si Slađana Jovičić

Kontaktna oseba akcije: Jože Prah, koordinator GUP ZGS; joze.prahping@zgspong.si, 041 657 560.

Lepo vabljeni!

Pregledovalnik gozdnih učnih poti Zavoda za gozdove Slovenije

Gozdne učne poti so ključna infrastruktura za spoznavanje in grajenje spoštljivega odnosa do gozda in narave. Namenjene so izobraževanju in spoznavanju gozdov in gozdarstva. So pomemben pripomoček za popularizacijo gozdov in gozdarstva ter prispevajo k razvoju turizma na podeželju kot ene ključnih gospodarskih aktivnosti v Sloveniji. Skladno z mednarodno temo letošnjega Dneva Zemlje »Investirajmo v naš planet!« smo na Zavodu za gozdove Slovenije investirali v spletni pregledovalnik gozdnih učnih poti, ki je v preizkusni različici že na voljo za uporabo.

Pregledovalnik gozdnih učnih poti Zavoda za gozdove Slovenije je del spletnega pregledovalnika MaPZS in je dostopen na povezavah:

Na pregledovalniku MaPZS so poleg gozdnih učnih poti dostopne tudi planinske in druge tematske poti. Pregledovalnik smo pripravili v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Ljubljanskim urbanističnim zavodom, izdelavo pa je z donacijo omogočila tudi Gorenjska banka.

Kako v Sloveniji pomagamo gozdu pri prilagajanju na podnebne spremembe?

Glavni prihodnji izziv pri gospodarjenju z gozdovi v Sloveniji bo prilagajanje drevesne sestave v gozdnih sestojih. Z ukrepi prilagajanja gospodarjenja z gozdovi želimo okrepiti stabilnost in odpornost gozdnih sestojev na pričakovane pogoste naravne ujme. Ustrezne rešitve, ki jih išče gozdarska stroka,  so v mozaičnem strukturiranju gozdnih sestojev, v oblikovanju prebiralnih zgradb v za to primernih sestojih in v pravočasnih redčenjih odraščajočih gozdnih sestojev. Za zdrave in odporne gozdove je pomembno, da so genetsko pestri in sestavljeni iz avtohtonih in rastiščem prilagojenih drevesnih vrst. Takšni gozdovi se bodo lahko prilagodili hitrim spremembam v naravi.

Z gozdovi v Sloveniji gospodarimo po načelih sonaravnosti, kar pomeni da upoštevamo in posnemamo naravne procese in dajemo prednost naravni obnovi pred obnovo gozdov s sadnjo sadik gozdnega drevja. Sadimo le v izrednih primerih, npr. po naravnih ujmah, ko je poškodovana večja površina gozda in ko procesi naravne obnove ne zagotavljajo ustrezne zasnove bodočega gozda. Celotno slovensko gozdarstvo, od javne gozdarske službe, gozdarske politike, gozdarskih podjetij, lastnikov gozdov, raziskovalcev, izobraževalnih ustanov do podjetij, ki se ukvarjajo s trženjem in predelavo lesa, je v zadnjih letih, ko so naravne ujme postale tako rekoč stalnica, pridobilo bogate izkušnje in nova znanja o ustrezni in učinkoviti sanaciji poškodovanih gozdov. Ta znanja in rešitve razvijamo naprej tudi v okviru evropskih projektov kot sta na primer LIFE SySTEMiC in EUKI - Gozdovi za prihodnost.

Predstavitev vpliva podnebnih sprememb na slovenske gozdove in ukrepov za prilagajanje gozdov nanje si lahko ogledate v filmu  Gozd in podnebne spremembe, v katerem nastopajo tudi gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije (produkcija TV Slovenija in Gozdarski inštitut Slovenije).

Kaj lahko storimo za ohranjanje slovenskih gozdov?

  • Aktivno gospodarimo s svojim gozdom. V Sloveniji je več kot 413.000 lastnikov gozdov. Aktivni lastniki redno obiskujejo svoje gozdove in jih pregledujejo, predvsem pa so pozorni na znake napada podlubnikov (podlubniki tudi letos že rojijo!) in drugih škodljivih organizmov. Redno izvajajo ukrepe nege gozda ter upoštevajo odločbe in napotke Zavoda za gozdove Slovenije.
  • Udeležujemo se akcij čiščenja, obnove in nege gozdov ter širimo informacije o pomenu gozdov, ki jih skozi celotno leto pripravljajo številne gozdarske in okoljske organizacije. V času epidemije koronavirusa tovrstne akcije žal ne potekajo, zato vas vabimo k spremljanju in deljenju informacij Zavoda za gozdove Slovenije in drugih organizacij.