Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Mednarodni dan gozdov - 21. marec

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2012 razglasila 21. marec za mednarodni dan gozdov, dan promocije gozdov in ozaveščanja o pomenu in nujnosti trajnostne rabe vseh vrst gozdov. Letošnji mednarodni dan gozdov poteka pod geslom: »Gozdovi in biotska raznovrstnost – predragoceni, da bi jih izgubili.«

Poudarki Organizacije za kmetijstvo in prehrano Združenih narodov (FAO)

  • V gozdovih se nahaja 80 % svetovne kopenske biotske raznovrstnosti, sestavlja pa jih preko 60.000 različnih drevesnih vrst. Gozdovi so vir hrane, energije, zaslužka in prebivališča za več kot milijardo ljudi po svetu.

  • Biotsko raznovrstnost na svetovnem nivoju najbolj ogrožajo krčenje gozdov, degradacija gozdov in podnebne spremembe. Genetska pestrost populacij drevesnih in živalskih vrst pomaga gozdu pri prilagajanju na podnebne spremembe in druge grožnje.

  • Trajnostno gospodarjenje z gozdovi in njihova obnova sta ključnega pomena za preživetje ljudi, živali, rastlin, gliv in za blaženje podnebnih sprememb.

Poudarki Zavoda za gozdove Slovenije

  • Stopnja ohranjenosti biotske raznovrstnosti v slovenskih gozdovih je visoka. V Sloveniji je skupaj več kot 70 različnih samoniklih drevesnih vrst, ki tvorijo okoli 200 gozdnih vegetacijskih enot, ki jim pravimo gozdne združbe in so ključna podlaga za načrtovanje trajnostnega in sonaravnega gospodarjenja z gozdom.

  • Ohranjanje narave je vgrajeno v slovenski sistem gospodarjenja z gozdom, t.i. »slovensko gozdarsko šolo«. Zgodovino organiziranega varstva narave na Slovenskem so začeli gozdarji, ko se je dr. Leopold Hufnagel v letu 1892 odločil, da naj delček roških gozdov ostane pragozd. Danes je v Sloveniji 170 gozdnih rezervatov s površino 9.508 hektarov. Med njimi pa je tudi 14 pragozdnih ostankov, ki služijo tudi kot učilnica za preverjanje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi.

  • Več kot 50 % slovenskih gozdov je v območjih Natura 2000. Območja Natura 2000 zajemajo 37 % slovenskega ozemlja, približno 70 % te površine pa predstavljajo gozdovi – skupaj obsegajo preko 524.000 ha gozdov. Zagotavljanje ugodnega ohranitvenega stanja vrst in habitatnih tipov v gozdnem prostoru je vgrajeno v načrtno ravnanje z gozdom.

  • Razvojni projekti podpirajo varstvo biotske raznovrstnosti v slovenskih gozdovih. Projekti nacionalnih in evropskih mehanizmov LIFE, Interreg, kohezijskih skladov in drugih, spodbujajo ohranjanje in izboljšanje biotske raznovrstnosti v slovenskih gozdovih. Na Zavodu za gozdove Slovenije trenutno poteka več kot 10 evropskih projektov, ki vključujejo aktivnosti za izboljšanje biotske raznovrstnosti na vseh nivojih.

  • Odkrivanje in sanacija žarišč podlubnikov ter obnova gozda s sadnjo sadik gozdnega drevja bodo ob upoštevanju preventivnih ukrepov potekali tudi v času epidemije koronavirusa COVID-19. Odkrivanje žarišč podlubnikov in izvajanje odločb za izvedbo sanitarne sečnje bo potekalo tudi v času epidemije, saj bi v nasprotnem primeru to pomenilo nov katastrofalen dogodek za slovenske gozdove. Redno sečnjo v danih razmerah odsvetujemo, spomladanska obnova s sadnjo sadik gozdnega drevja bo potekala ob upoštevanju preventivnih ukrepov.

  • Podlubniki ne počivajo tudi v letu 2020. Na območjih, kjer so bili smrekovi podlubniki prenamnoženi že v letu 2019, pričakujemo večje poškodbe zaradi napadov podlubnikov tudi v letu 2020. To so zlasti gozdnogospodarska območja Bled, Kočevje in Slovenj Gradec, pa tudi Nazarje in Kranj. ZGS v tem času nadaljuje z nadzorom zaradi podlubnikov ogroženih gozdov in lastnikom gozdov izdaja odločbe za potreben sanitarni posek.

Več: Sporočilo za javnost ob Mednarodnem dnevu gozdov 2020: »Gozdovi in biotska raznovrstnost - predragoceni, da bi jih izgubili«

Gradiva in vsebine

Vsebini sta bili pripravljeni v sodelovanju z Organizacijo za kmetijstvo in prehrano Združenih narodov (FAO).

Video: Gozdni bonton "Skrbno z gozdom!" - Mednarodni dan gozdov


Video: Gozd in podnebne spremembe


Film: Pragozd Krokar

Objavo videoposnetkov so omogočili: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije, Gozdarski inštitut Slovenije in LIFE - projekt LIFEGENMON.