Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Varstvo gozdov pred podlubniki

Informacije o napadu podlubnikov

V letu 2021 je bilo v gozdovih Slovenije zaradi podlubnikov za posek izbranih za približno 320.000 m3 dreves iglavcev (42 % izbranega drevja za posek v istem obdobju leta 2020), posekanih pa približno 340.000 m3 (40 % poseka v  istem obdobju leta 2020). Izbira dreves za posek zaradi podlubnikov je v letu 2021 vrh dosegla v mesecih juliju (51.000 m3), avgustu (72.000 m3) in septembru (65.000 m3; skupaj 188.000 m3). Za primerjavo: v letu 2020 je bilo v mesecih juliju, avgustu in septembru za posek zaradi podlubnikov izbranih za 353.000 m3 drevja iglavcev.

Skoraj v vseh gozdnogospodarskih območjih (GGO) sta bila izbira dreves za posek in posek zaradi podlubnikov manjša kot v istem obdobju leta 2020, kar kaže na zmanjševanje številčnosti populacij smrekovih podlubnikov. Poškodbe so skoraj v celoti posledica delovanja smrekovih podlubnikov, zlasti osmerozobega smrekovega lubadarja (Ips typographus). Največje poškodbe zaradi podlubnikov so bile v GGO Slovenj Gradec, GGO Bled in GGO Kočevje. Zimo bo večina podlubnikov prezimila v razvojni stopnji hrošča. Sanitarno sečnjo lubadark je potrebno z nezmanjšano dinamiko, prilagojeno terenskim razmeram, nadaljevati v zimskem obdobju, da se iz gozda skupaj z napadenim lesom odstrani čim več podlubnikov ter uniči v postopku lupljenja in predelave lesa.

V Zavodu za gozdove Slovenije izvajamo redni nadzor zaradi podlubnikov ogroženih gozdov. Lastnikom gozdov, pri katerih bomo odkril žarišča podlubnikov, bomo izdali odločbo za posek s podlubniki napadenih dreves z rokom za izvedbo sečnje in zatiralnih del. Prosimo lastnike gozdov, da tudi sami nadzirajo zdravstveno stanje svojih gozdov. V kolikor odkrijejo žarišča podlubnikov, naj o tem obvestijo lokalno pristojnega delavca Zavoda in se čim prej lotijo poseka napadenih dreves. V zimskem času smo pozorni na odpadanje iglic ter odstopanje in odpadanje skorje s smrek.

 

Prostorski prikaz izbire dreves za posek zaradi podlubnikov po gozdnogospodarskih enotah (GGE) v letu 2021 v m3/ha

Znaki napada podlubnikov