Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Varstvo gozdov pred podlubniki

Informacije o napadu podlubnikov

Od januarja do vključno avgusta leta 2021 je bilo v gozdovih Slovenije zaradi podlubnikov za posek izbranih za približno 210.000 m3 dreves iglavcev (38 % izbranega drevja za posek v istem obdobju leta 2020), posekanih pa približno 162.000 m3 (30 % poseka v  istem obdobju leta 2020). V vseh gozdnogospodarskih območjih (GGO) je poškodb manj kot v istem obdobju leta 2020, kar kaže na zmanjševanje gostote smrekovih podlubnikov. Velika gostota še vedno ostaja na območju vetroloma iz leta 2018 v GGO Slovenj Gradec v Krajevni enoti Črna, kjer je količina izbranih smrek za posek le za petino manjša, kot v istem obdobju leta 2020.

Varstvo pred podlubniki je bilo v večjem obsegu izvajano tudi v smrekovih gorskih gozdovih v GGO Tolmin, Bled, Kranj, Ljubljana, Nazarje, Slovenj Gradec zaradi poškodb, ki jih je povzročil težak sneg v zimi 2020/21 (posek poškodovanih smrek ter izdelava odlomljenih vrhačev smrek).

V Zavodu za gozdove Slovenije izvajamo redni nadzor zaradi podlubnikov ogroženih gozdov. Lastnikom gozdov, pri katerih bomo odkril žarišča podlubnikov, bomo izdali odločbo za posek s podlubniki napadenih dreves z rokom za izvedbo sečnje in zatiralnih del. Lastnike gozdov pozivamo, naj tudi sami nadzirajo zdravstveno stanje svojih gozdov. Če odkrijejo žarišča podlubnikov, naj o tem obvestijo lokalno pristojnega delavca Zavoda in se čim prej lotijo poseka napadenih dreves. V tem času naj bodo pozorni na naslednje znake napada podlubnikov: rumeno do rjavo obarvane krošnje smrek, odpadanje iglic ter odstopanje in odpadanje skorje s smrek.

Slika: Prostorski prikaz izbire dreves za posek zaradi podlubnikov po gozdnogospodarskih enotah (GGE) v letu 2021 v m3/ha (do 9. 9. 2021)

Znaki napada podlubnikov