Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Varstvo gozdov pred podlubniki

Poškodovanost gozdov zaradi podlubnikov v letu 2023

Od januarja do vključno oktobra leta 2023 je bilo v gozdovih Slovenije zaradi podlubnikov za posek izbranih 631.000 m3 dreves iglavcev, kar predstavlja 103 % izbranega drevja za posek v istem obdobju leta 2022, posekanih pa je bilo 518.000 m3, kar je 121 % poseka v istem obdobju leta 2022. Največ poškodb je v gozdnogospodarskih območjih Kranj, Ljubljana, Kočevje, Bled, Novo mesto in Tolmin.

Smo v obdobju prenamnožitve podlubnikov, ki se je začela v drugi polovici leta 2022 zaradi sušnega in vročega in poletja.

Zaradi prenamnožitve podlubnikov, snegolomov in lokalno močnih vetrov v prvi polovici leta 2023 so poškodbe presegle mejo za razglasitev naravne nesreče po Zakonu o dodatnih ukrepih za odpravo posledic škode zaradi prenamnožitve populacije podlubnikov (Uradni list RS, št. 14/18 in 65/20). Določbe zakona so začele veljati s sklepom vlade 7. septembra 2023.

Posledice julijskih vetrolomov bodo vidne v letu 2024, ko se pričakuje povečanje poškodb zaradi podlubnikov. 

V julijskih vetrolomih je bilo poškodovanih kar za 1,4 milijone m3 lesa, od tega približno polovica iglavcev. Poškodovane smreke in jelke predstavljajo nevarnost, da se podlubniki še bolj namnožijo. Zavod za gozdove Slovenije je lastnikom gozdov prednostno določil posek na območjih, kjer prevladujejo posamezne poškodovane smreke in jelke. Na bolj poškodovanih območjih bodo podlubniki namreč praviloma naseljevali poškodovano drevje, medtem ko bodo na manj poškodovanih območjih, če se preveč namnožijo, naseljevali zdravo drevje in povzročili dodatno škodo. Cilj je, da bi lastniki gozdov poškodovane iglavce posekali in spravili iz gozdov do naslednje pomladi tudi na bolj poškodovanih območjih.

Zaradi visokih avgustovskih in septembrskih temperatur se je razvoj podlubnikov pospešil. Poleg tega je zaradi avgustovskega besnenja narave še veliko gozdnih cest neprevoznih in poškodovan les ostaja v gozdu, z njim pa tudi nova zalega podlubnikov. Največ s kamioni neprevoznih gozdnih cest je na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, zato lahko v naslednjem letu na teh območjih pričakujemo povečanje poškodb zaradi podlubnikov.

Za sanitarne sečnje so odgovorni lastniki gozdov

Zavod za gozdove Slovenije bo pregledoval gozdove in lastnikom določal posek lubadark z odločbami. Lastnike gozdov pozivamo, da se po prejetih odločbah čim prej lotijo dela, če so dela vešči in zanj primerno opremljeni. Sicer naj dela čim izvedejo z najetimi izvajalci del. V pomoč pri iskanju izvajalca jim je lahko spletni portal »Moj Gozdar« (https://www.mojgozdar.si/).

Lastniki gozdov naj tudi sami nadzirajo zdravstveno stanje svojih gozdov. Če odkrijejo podrtice smreke ali lubadarke naj o tem obvestijo lokalno pristojnega delavca Zavoda in se čim prej lotijo poseka.

Jeseni lubadarke prepoznamo po odpadanju iglic s krošenj, obarvanju krošenj in odstopanju in odpadanju skorje z debel.

Skorja začne najprej odstopati in odpadati na delu debla pod krošnjo, potem pa se proces širi navzdol. Na podrtem drevju napad podlubnikov opazimo po kupčkih črvine ali po naluknjani skorji, pod katero so rovi. V rovih so vidne ličinke, bube ali hroščki podlubnikov.

Slika: Prostorski prikaz izbire dreves za posek zaradi podlubnikov po gozdnogospodarskih enotah (GGE) v letu 2023 v m3/ha

Strokovno priporočilo za postavitev pasti za podlubnike na skladiščih okroglega lesa

Poziv upravljavcem skladišč gozdnih lesnih sortimentov smreke za opremo skladišč s pastmi za podlubnike.

Strokovna priporočila za postavljanje in čiščenje kontrolnih pasti na skladiščih gozdnih lesnih sortimentov.

Obrazec za spremljanje ulova v pasti.

Ukrepi za zatiranje podlubnikov

Znaki napada podlubnikov