Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Varstvo gozdov pred podlubniki

Informacije o napadu podlubnikov

V drugi polovici julija 2022 se je začelo močno povečevati število s podlubniki napadenih dreves, zlasti smreke. Glavni vzrok za povečanje poškodb je sušno in vroče poletje 2022. Od januarja do druge polovice septembra letošnjega leta je bilo zaradi podlubnikov za posek izbranih za 560.000 m3 dreves, večina v avgustu in septembru.

Lastnike gozdov pozivamo, naj redno pregledujejo svoje gozdove in v primeru napada podlubnikov nemudoma začnejo s sanacijo poškodovanih gozdov. O začetku sanacije morajo obvestiti revirnega gozdarja. Škodo zaradi podlubnikov lahko omejimo le s pravočasnim odkrivanjem s podlubniki napadenih dreves in sanitarnim posekom ter izvozom lesa iz gozda, preden se razvije nova generacija podlubnikov.

V drugi polovici julija 2022 se je začelo močno povečevati število s podlubniki napadenih dreves, zlasti smreke. Glavni vzrok za povečanje poškodb je sušno in vroče poletje 2022. Smreke so oslabele in postale manj odporne za napad podlubnikov. Istočasno pa se je zaradi visokih temperatur razvoj podlubnikov pospešil, njihova številčnost se je povečala. Od januarja do druge polovice septembra letošnjega leta je bilo zaradi podlubnikov za posek izbranih za 560.000 m3 dreves, večina v avgustu in septembru. Vsa napadena drevesa še niso odkrita in popisana, obseg škode bo znan ob koncu zime. Prenamnožitev se lahko nadaljuje tudi v letu 2023.

V jeseni in preko zime bo Zavod za gozdove Slovenije nadaljeval pregled gozdov in lastnikom gozdov z odločbo določal posek s podlubniki napadenih dreves. Lastnike gozdov prosimo, da tudi sami enkrat mesečno pregledajo svoje gozdove. O najdbah napadenih drevesih naj obvestijo svojega revirnega gozdarja in se takoj lotijo poseka.

Lubadarke v poznem poletju in jeseni prepoznamo po:

  • rjavi črvini okoli koreničnika in za luskami skorje,
  • odpadanju iglic s krošnje,
  • odstopanju in odpadanju skorje z debla.

Nekatera napadena drevesa bo mogoče odkriti šele preko zime. V zimskem času moramo biti ob pregledovanju gozdov pozorni zlasti na odstopanje in odpadanje skorje z debel smrek s še zeleno krošnjo. S podlubniki napadena drevesa je treba čim prej posekati in olupiti oziroma les odpeljati iz gozda v lupljenje ali predelavo. Zalego podlubnikov v vejah in vrhačih uničimo s kurjenjem ali izdelavo sekancev. Poskrbimo za ureditev sečišča, zlasti za odvodnjavanje prometnic in pretočnost vodotokov. Če bomo preko jeseni in zime uspešni in bomo iz gozda spravili večino lubadark, bomo s tem zmanjšali obseg škode zaradi podlubnikov v naslednjih letih.

Pravočasen posek je poleg same preprečitve širjenja podlubnikov pomemben tudi zaradi ohranjanja vrednosti lesa. Če so napadena drevesa pravočasno posekana in obeljena ali predelana, se tudi vrednost lesa bistveno ne zmanjša. Če pa s posekom odlašamo, se les napadenih dreves obarva modrikasto, kar je posledica okužbe z glivami. Obarvanje zniža prodajno vrednost lesa. Če lastnik gozda s posekom čaka do odpadanja lubja in pokanja lesa, pa je tak les lahko razvrednoten do cene celuloznega lesa.

Slika: Prostorski prikaz izbire dreves za posek zaradi podlubnikov po gozdnogospodarskih enotah (GGE) v letu 2022 v m3 (do 8. 9. 2022)
Slika: Padec vrednosti lesa smreke zaradi napada podlubnikov (povprečna kakovost v €/m3 brez DDV na kamionski cesti) (vir: Gozdarski inštitut Slovenije, Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko)

Strokovno priporočilo za postavitev pasti za podlubnike na skladiščih okroglega lesa

Strokovna priporočila za postavljanje in čiščenje kontrolnih pasti na skladiščih gozdnih lesnih sortimentov

Drugi odstavek. 30. člena Zakona o gozdovih (Ur. l. RS, št. 30/93 in nasl.) določa, da morajo biti skladišča za gozdne lesne sortimente s prednostno predelavo sortimentov iglavcev, ki ležijo v bližini gostiteljskih dreves za podlubnike, od 15. marca do 31. oktobra opremljena s kontrolnimi pastmi.

Ukrepi za zatiranje podlubnikov (lubadarjev)

Znaki napada podlubnikov