Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Varstvo gozdov pred podlubniki

Informacije o napadu podlubnikov v letu 2022

V letu 2022 je bilo zaradi prenamnožitve podlubnikov za posek izbranih za 0,80 milijonov m3, posekanih pa 0,73 milijonov m3, od tega večinoma smreke, saj so bile poškodbe v pretežni meri posledica prenamnožitve osmerozobega smrekovega lubadarja (Ips typographus). Poškodbe zaradi podlubnikov so se glede na leto 2021 v letu 2022 povečale zaradi posledic vročega in sušnega poletja (leto 2021: za posek izbranih za 0,32 milijonov m3, posekanih 0,34 milijonov m3). Največ poškodb gozdov zaradi podlubnikov je bilo v drugi polovici leta 2022 zabeleženih v Gozdnogospodarskem območju (GGO) Kranj, GGO Slovenj Gradec in GGO Bled.

Zimo bo večina podlubnikov prezimila v razvojni stopnji hrošča. Sanitarno sečnjo lubadark je potrebno z nezmanjšano dinamiko, prilagojeno terenskim razmeram, nadaljevati v zimskem obdobju, da se iz gozda skupaj z napadenim lesom odstrani čim več podlubnikov ter uniči v postopku lupljenja in predelave lesa.

V Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) izvajamo redni nadzor zaradi podlubnikov ogroženih gozdov. Lastnikom gozdov, pri katerih bomo odkril žarišča podlubnikov, bomo izdali odločbo za posek s podlubniki napadenih dreves z rokom za izvedbo sečnje in zatiralnih del. Preko zime je treba odkriti tudi čim več podrtih in močno poškodovanih iglavcev, zlasti smrek, zaradi vetra in snega. Do sredine maja je treba zagotoviti njihov posek in izdelavo ter odvoz iz gozda. Na območjih, kjer je težak sneg polomil vrhove smrek, je treba polomljene vrhače izdelati, to je razžagati in zložiti v kupe ali spraviti iz gozda, oziroma jih na sončnih legah razprostreti po tleh, da se čim hitreje izsušijo. Tudi za izvedbo teh potrebnih del bodo lastnikom izdane odločbe z ustreznim rokom za izvedbo.

Prosimo lastnike gozdov, da tudi sami nadzirajo zdravstveno stanje in poškodovanost svojih gozdov preko zime in spomladi. V kolikor odkrijejo žarišča podlubnikov, podrtice ali polomljene smreke in vrhove smrek naj o tem obvestijo lokalno pristojnega delavca Zavoda in se čim prej lotijo poseka napadenih dreves.

V zimskem času in zgodnji pomladi je prepoznavni znak napada smrekovih podlubnikov odstopanje in odpadanje skorje in iglic s smrek. Pozorni smo na odstopanje in odpadanje skorje v predelu debla tik pod zeleno krošnjo. Pozorni smo na debla, ki so jih okljuvale plice, ki so pod skorjo iskale podlubnike.

V mesecu aprilu bo ZGS postavil oziroma opremil kontrolno-lovne pasti s feromonskimi vabami za smrekove podlubnike in spremljal ulov v pasti. S pastmi morajo biti do 15. 3. 2023 opremljena tudi skladišča, na katerih se skladiščijo gozdni lesni sortimenti smreke v skladu s strokovnimi navodili ZGS.

Slika: Prostorski prikaz izbire dreves za posek zaradi podlubnikov po gozdnogospodarskih enotah (GGE) v letu 2022 v m3/ha

Strokovno priporočilo za postavitev pasti za podlubnike na skladiščih okroglega lesa

Poziv upravljavcem skladišč gozdnih lesnih sortimentov smreke za opremo skladišč s pastmi za podlubnike.

Strokovna priporočila za postavljanje in čiščenje kontrolnih pasti na skladiščih gozdnih lesnih sortimentov.

Obrazec za spremljanje ulova v pasti.

Ukrepi za zatiranje podlubnikov

Znaki napada podlubnikov