Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Varstvo gozdov pred podlubniki

Informacije o napadu podlubnikov

V prvih šestih mesecih leta 2021 (od januarja do vključno junija) je bilo zaradi podlubnikov za posek izbranih za približno 86.300 m3 dreves iglavcev (28 % izbranega drevja za posek v istem obdobju leta 2020), posekanih pa približno 80.000 m3 (23 % poseka v  istem obdobju leta 2020). Vzrok manjšemu obsegu izbire dreves za posek in poseka glede na isto obdobje v letu 2020 je v neugodnih vremenskih razmerah za razvoj podlubnikov, pa tudi v neugodnih terenskih razmerah za izvajanje gozdarskih del.

V spomladanskem obdobju je Zavod za gozdove Slovenije nadzoroval ogrožene gozdove, postavil kontrolne feromonske pasti za smrekove podlubnike, ter določal posek lubadark in polaganje kontrolno-lovnih nastav lastnikom gozdov z odločbami. Skladiščem gozdnih lesnih sortimentov so bila poslana navodila za opremo skladišč s kontrolnimi feromonskimi pastmi.

Prvi vročinski val je razvojni krog podlubnikov od jajčeca do odraslega hrošča pospešil, zato je v tem času potrebno pregledati ogrožene gozdove s smreko in čim prej odkriti nova žarišča podlubnikov. Pozorni smo na smolenje dreves, pojav rjave črvine na koreničnikih smrek ter na obarvanje krošenj.

Zavod za gozdove Slvoenije bo lastnikom gozdov, pri katerih bo odkril žarišča podlubnikov, izdal odločbo za posek s podlubniki napadenih dreves z rokom za izvedbo sečnje in zatiralnih del. Prosimo lastnike gozdov, da tudi sami nadzirajo zdravstveno stanje svojih gozdov. V kolikor odkrijejo žarišča podlubnikov, naj o tem obvestijo lokalno pristojnega delavca Zavoda in se čim prej lotijo poseka napadenih dreves.

Gozdarski inštitut Slovenije je za leto 2021 izdelal kratkoročno napoved sanitarnega poseka smreke in jelke zaradi podlubnikov v Sloveniji. Največje poškodbe zaradi podlubnikov so pričakovane v gozdovih gozdnogospodarskih območij Slovenj Gradec, Kočevje in Bled.

Znaki napada podlubnikov