Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Varstvo gozdov pred podlubniki

Informacije o napadu podlubnikov

Odkrivanje žarišč podlubnikov in izvajanje odločb za izvedbo sanitarne sečnje poteka tudi v času epidemije koronavirusa SARS-Cov-2 (COVID-19). Do začetka maja 2020 je Zavod za gozdove Slovenije za posek zaradi podlubnikov izbral za 208.000 m3 dreves, večinoma smreke. Zaradi podlubnikov je bilo posekanih za 219.000 m3 dreves. V enakem obdobju lani je bilo za posek zaradi podlubnikov izbranih 162.000 m3, posekanih pa za 173.000 m3. Največ žarišč podlubnikov se trenutno nahaja na območjih, kjer je bila problematika največja tudi v lanskem letu - v gozdnogospodarskih območjih (GGO) Bled, Kočevje in Slovenj Gradec.

Zavod za gozdove Slovenije izvaja poostren nadzor v ogroženih gozdovih, z namenom čim hitrejšega evidentiranja in sanacije žarišč podlubnikov. Revirni gozdarji napadena drevesa označujejo za posek ter lastnikom gozdov izdajajo odločbe za izvedbo poseka in zatiralnih ukrepov. Najpomembnejše je zagotavljanje pravočasnega poseka in odvoza neobeljenega okroglega lesa, naseljenega s podlubniki, iz gozda. Lastnike gozdov pozivamo, naj ob upoštevanju preventivnih ukrepov čim hitreje izvedejo z odločbo predpisana dela. Skrbni lastniki gozdov tudi sami redno pregledujejo smrekove gozdove za znake napadov podlubnikov ter morebitnih podrtic (posledice vetrolomov) - najmanj dvakrat mesečno. Rojenje podlubnikov se je že pričelo. Če lastniki opazijo napadena drevesa, naj o tem čim prej obvestijo revirnega gozdarja in s sanacijo lahko v tem primeru začnejo nemudoma.

V letu 2019 je bilo zaradi poškodb od podlubnikov oz. škodljivih žuželk za posek izbranih za 1,33 mio m3, posekanih pa 1,34 mio m3, od tega večinoma smreke, saj so bile poškodbe v pretežni meri posledica prenamnožitve osmerozobega smrekovega lubadarja (Ips typographus). Poškodbe so se glede na leto 2018 povečale, kar je posledica vetrolomov v zadnjih letih. Največ poškodb gozdov zaradi podlubnikov je bilo v GGO Bled, Kočevje in Slovenj Gradec. Tudi v letu 2020 na teh območjih pričakujemo povečan obseg poškodb gozdov zaradi prenamnožitve smrekovih podlubnikov.

Znaki napada podlubnikov