Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Poškodbe zaradi divjadi

Poškodbe zaradi divjadi

Varstvo pred rastlinojedo parkljasto divjadjo je omejeno predvsem na varovanje mladega gozda, ki je  izpostavljen poškodbam zaradi objedanja, obgrizanja, lupljenja in drgnjenja. Zaščita mladovja pred poškodbami se načrtuje, kjer je naravna obnova gozda s ciljnimi drevesnimi vrstami otežena ali onemogočena, kjer divjad povzroča poškodbe na sadikah ali sejancih gozdnega drevja, v odraščajočih gozdovih zlasti na območjih zimovališč rastlinojede parkljaste divjadi zaradi nevarnosti obgrizovanja in lupljenja.

Mladovje se pred divjadjo zaščiti individualno ali skupinsko. Za individualno zaščito mladovja uporabljamo premaze ali škropiva, kole, tulce in mrežo. Skupinsko mladje zaščitimo z leseno ali žično ograjo, repelenti in podobno. Pri izbiri zaščitnih sredstev se upoštevajo gozdnogojitveni cilji, vrste divjadi, ki povzročajo poškodbe, učinkovitost zaščite, ekonomičnost zaščite in vpliv vnosa zaščite na okolje. Kjer je treba zaščititi mladovje na površini manjši od pol hektarja, se praviloma izvaja individualna zaščita, sicer pa se mladovje zaščiti z ograjo. Ograje se ne smejo postavljati na selitvene poti prostoživečih živali in na območja, ki so pomembna za ohranitev prostoživečih živali. Zaščitna sredstva se morajo redno vzdrževati in po uporabi odstraniti iz gozda, če so iz umetnih materialov.

Nasveti lastnikom gozdov za varstvo pred rastlinojedo parkljasto divjadjo
Zaščito mladega gozda pred rastlinojedo parkljasto divjadjo načrtuje Zavod za gozdove Slovenije. Na območjih, kjer so mlada drevesca oziroma posajene sadike močno izpostavljene poškodbam po divjadi, Zavod lastnikom gozdov izda potreben material za zaščito sadik (premazi, tulci, ograja). Potreben material je financiran iz proračunskih sredstev za vlaganja v gozdove, zato ga zasebni lastniki dobijo brezplačno. Sofinancirano je tudi delo za postavitev zaščite.

Zaščitna sredstva se morajo redno vzdrževati
Lastnik gozda, ki je za zaščito sadik gozdnega drevja prejel potreben material, je dolžan najmanj enkrat letno preveriti stanje zaščitnih sredstev in po potrebi izvršiti njihovo vzdrževanje.

Navodila za zaščito mladovja pred divjadjo

Zaščita sadik in naravnega mladja gozdnega drevja z grobomrežastimi tulci

Zaščita sadik in naravnega mladja gozdnega drevja s polnimi tulci

Zaščita sadik in naravnega mladja gozdnega drevja s količenjem