Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Drugi škodljivi organizmi

Varstvo pred gozdnemu drevju škodljivimi organizmi zagotavljamo s sanitarnimi sečnjami okuženega, z žuželkami napadenega in močno poškodovanega in podrtega drevja ter z ukrepi za preprečitev širjenja in zatiranja rastlinskih bolezni in prenamnoženih populacij žuželk. Podlubniki so od vseh abiotskih in biotskih dejavnikov v zadnjih letih povzročili največjo škodo v naših gozdovih, zato je varstvo pred podlubniki eno od pomembnejših področij varstva gozdov. Zavod za gozdove Slovenije redno spremlja in poroča o stanju gozdnemu drevju škodljivih organizmov. V kolikor je to potrebno in učinkovito, Zavod izdaja lastnikom gozdov upravne odločbe, v katerih določi izvedbo ukrepov za preprečevanje širjenja in za zatiranje škodljivih organizmov.

Gozdnemu drevju škodljive žuželke

Bolezni gozdnega drevja

Karantenski škodljivi organizmi

 

Gozdnemu drevju škodljive žuželke

Največjo škodo v slovenskih gozdovih povzročajo podlubniki. Med drugimi škodljivimi žuželkami, ki zaradi možnosti namnožitve v slovenskih gozdovih lahko povzročijo večje škode, so pomembnejše: gobar (Lymantria dispar), navadna borova grizlica (Diprion pini), rjava borova grizlica (Neodiprion sertifer), hrastov sprevodni prelec (Thaumatopoea processionea), pinijev sprevodni prelec (Thaumatopoea pityocampa), hrastov zavijač (Tortrix viridana), zapredkarice (Cephalcia spp.).

Bolezni gozdnega drevja

Med vzroke za posek smreke in jelke prištevamo dve skupini gliv, ki povzročata trohnobo in sta najpogostejši vzrok za posek. Prva skupina povzroča rdečo trohnobo iglavcev (trohnobneži, Heterobasidion spp.), druga pa belo trohnobo korenin (mraznica, Armillaria spp.). Ločimo ju glede na način okužbe ter na način nastanka in poteka trohnobe. Večinoma je težko pravočasno odkriti obolela drevesa, zato se škode zaradi teh povzročiteljev bolezni povečujejo. Strategija gojenja in varstva gozdov iglavcev temelji predvsem na preventivnih ukrepih proti rdeči trohnobi iglavcev in beli trohnobi korenin ter na čim hitrejšem sanitarnem poseku obolelih dreves.

Med vzroki za posek se pojavlja kompleksa bolezen, pri kateri drevesa počasi hirajo zaradi več vzrokov Gre za kombinacijo abiotskih in biotskih poškodb ter fizioloških motenj. Najbolj pogosto kompleksno bolezen določimo pri sušenju hrastov, bukve in jelke. Pojavi se lahko na katerikoli drevesni vrsti.  

Vzrok za sanitarni posek borov sta predvsem dve glivi, ki v običajnih razmerah ne pomenita nevarnosti drevju, v neugodnih razmerah, posebno ob suši, pa se razmnožita in uničujeta mlade borove poganjke in vejice. To sta sušica najmlajših borovih poganjkov (Diplodia pinea, sin. Sphaeropsis sapinea), ki je v zadnjih letih povzročala sušenje ne samo najmlajših poganjkov, temveč tudi starejših vej, in sušica borovih vej (Cenangium ferruginosum).

Prevladujoči vzrok za posek pravega kostanja je kostanjev rak (Cryphonectria parasitica), za posek bresta pa holandska brestova bolezen (Ophiostoma ulmi in Ophiostoma novo-ulmi).

V zadnjih letih je zelo opazno sušenje velikega jesena zaradi glive Hymenoscyphus fraxineus, povzročiteljice jesenovega ožiga.. V Sloveniji smo bolezen prvič zabeležili v letu 2006. Samo v enem letu se je razširila na celo državo. V letu 2009 smo zabeležili prve sanitarne sečnje.

Karantenski škodljivi organizmi

Izvajanje programov preiskav

Karantenski organizmi so organizmi, ki v Evropski uniji (EU) še niso navzoči, ki se štejejo za posebej nevarne rastlinam in rastlinskim proizvodom, in so določene v predpisih, ki urejajo zdravstveno varstvo rastlin. Posebno nadzorovani organizmi | Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Zaradi globalne trgovine se je povečala verjetnost vdora novih škodljivih organizmov na naše ozemlje. Novo vneseni organizmi pri nas praviloma nimajo naravnih sovražnikov oziroma rastline nimajo razvitega obrambnega mehanizma proti njim, zato lahko nekateri od njih povzročijo veliko gospodarsko in ekološko škodo. gozdovih in zenkrat ne povzroča večjih škod, je kostanjeva šiškarica. Zavod za gozdove Slovenije izvaja programe preiskav nad  nevarnimi organizmi, ki imajo gostiteljske vrste med gozdnimi drevesnimi in grmovnimi vrstami. V ZGS izvajamo programe preiskav za naslednje karantenske škodljive organizme: borova ogorčica, borov smolasti rak, azijski kozliček, kitajski kozliček, jesenov krasnik, brezov krasnik, sibirska svilena kokljica, bolezen tisočerih rakov, bakterijski ožig oljke, hrastova uvelost, cerkosporni ožig borovih iglic.  


 [xx1]www.gov.si/teme/skodljivi-organizmi-rastlin/