Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Načrti sanacije gozdov, poškodovanih v naravnih ujmah in požarih

Načrt sanacije gozdov, poškodovanih v vetrolomu od 11. do 13. decembra 2017

Načrt sanacije je izdelan za gozdove, ki jih je v dneh od 11. do 13. decembra 2017 močno poškodovala naravna ujma, ki jo lahko opredelimo kot kombinacijo vetroloma in obilnih padavin, ki so predhodno namočila in razmehčala tla.

V sanacijskem načrtu so opredeljene usmeritve in ukrepi za  zagotavljanje varnosti pri delu v gozdu, zagotavljanje prevoznosti gozdnih prometnic in nujno potrebno odpiranje gozdov z novimi gozdnimi prometnicami, preprečevanje sekundarne škode na nepoškodovanih drevesih zaradi podlubnikov in morebitnih drugih škodljivih organizmov, ohranitev vrednosti poškodovanih dreves, ohranitev proizvodnega potenciala gozdov na poškodovanih območjih ter za zagotavljanje ekoloških in socialnih funkcij gozdov na poškodovanih območjih.

Načrt sanacije je izdelan za obdobje od leta 2018 do 2022. Skupna vrednost načrtovanih del za sanacijo gozdov je ocenjena na 7 milijonov EUR. Potrebna finančna sredstva za so–financiranje načrtovanih ukrepov so ocenjena na 3,7 milijona evrov, od tega 3,4 milijona evrov iz Programa razvoja podeželja.

Območje z zmanjšanim prirastnim potencialom za 20 % in več, kjer so lastniki upravičeni do koriščenja sredstev iz PRP za sanacijo vetroloma je 11.707 ha.

Povezava: Načrt sanacije gozdov, poškodovanih v vetrolomu od 11. do 13. decembra 2017

Območje gozdov z 20 % zmanjšanim prirastnim potencialom gozda zaradi posledic vetroloma 2017

Načrt sanacije gozdov, poškodovanih v žledolomu od 30. januarja do 10. februarja 2014 s spremembami in dopolnitvami v letu 2017

Sprememba in dopolnitev Načrta sanacije zajema poleg območja gozdov poškodovanega od žleda iz februarja 2014 tudi sanacijo območja gozdov, ki so bili dodatno poškodovani od lubadarjev. Načrt sanacije zajema polovico površine gozdov Slovenije in vključuje površine, kjer je potrebna sanitarna sečnja in ukrepi za obnovo ter revitalizacijo poškodovanih gozdov.

Cilji sanacije gozdov so: zagotavljanje varnosti pri delu v gozdu, zagotavljanje prevoznosti gozdnih prometnic in nujno potrebno odpiranje gozdov z novimi gozdnimi prometnicami, preprečevanje sekundarne škode na nepoškodovanih drevesih zaradi podlubnikov in morebitnih drugih škodljivih organizmov, ohranitev kakovosti oziroma vrednosti poškodovanih vrednejših dreves, ohranitev proizvodnega potenciala gozdov na poškodovanih območjih, ohranitev zagotavljanja ekoloških in socialnih funkcij gozdov na poškodovanih območjih.

Načrt sanacije je izdelan za obdobje od leta 2014 do 2022. Skupna vrednost načrtovanih del za sanacijo gozdov je ocenjena na 21,9 milijonov evrov. Potrebna finančna sredstva za so–financiranje načrtovanih ukrepov iz Programa razvoja podeželja so ocenjena na 9,95 milijonov evrov.

Območje z zmanjšanim prirastnim potencialom za 20% in več, kjer so lastniki upravičeni do koriščenja sredstev iz PRP za sanacijo obeh motenj, se je povečalo za 36.755 ha, od 182.207 na 218.962 ha kot posledica poškodovanosti gozda od lubadarjev.

Ogled in prenos: Načrt sanacije gozdov poškodovanih v žledolomu od 30. januarja do 10. februarja 2014 s spremembami in dopolnitvami v letu 2017