Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Teden gozdov 2018: GOZD JE KULTURA

Teden gozdov 2018 poteka v znamenju kulture in Evropskega leta kulturne dediščine 2018. Zavod za gozdove Slovenije ob tednu gozdov tradicionalno prireja številne dogodke po vsej Sloveniji.

Teden gozdov je vsakoletna prireditev, ki konec meseca maja poveže vse inštitucije, ki skrbijo za slovenski gozd in širši družbi predstavi pomen gozda in gozdarstva za njeno blaginjo. Teden gozdov 2018 poteka med 28. majem in 3. junijem 2018, zaznamuje pa ga vrsta prireditev pod skupnim naslovom »Gozd je kultura«. Gozdarstvo se s tem priključuje obeleževanju evropskega leta kulturne dediščine 2018. Dediščina gospodarjenja z gozdom kot največjim slovenskim naravnim bogastvom je kulturna vrednota, ki je rezultat načrtnega in skrbnega dela predhodnih generacij in na katero smo lahko v Sloveniji upravičeno ponosni.

Odnos družbe do gozda je odraz njene kulture. V Sloveniji smo zavezani vrednotam trajnostnega, sonaravnega in mnogonamenskega gospodarjenja z gozdovi, ki so jih zasnovali predniki, jih prenašali iz roda v rod, gozdarska stroka pa jih je intenzivno razvijala v času po 2. svetovni vojni. V gospodarjenje z gozdom je vključeno tudi varovanje naravne in kulturne dediščine v gozdovih. Gozd je pogosto navdih za kulturna in umetniška dela, les pa je v izdelkih in v različnih drugih svojih rabah pogosto del slovenske kulture.

Tradicija skrbnega gospodarjenja z gozdom močno prispeva k hitri sanaciji posledic naravnih ujm, ki v zadnjih letih pogosto ogrožajo slovenske gozdove. Katastrofalnemu žledolomu v letu 2014 je sledil obsežen napad podlubnikov v naslednjih treh letih, decembra 2017 pa je slovenske gozdove močno prizadel še vetrolom. Obnova poškodovanih gozdov bo trajala več let. Zaradi njihove vitalnosti, sposobnosti naravne obnove ter ob načrtnih ukrepih gozdarske stroke in lastnikov gozdov lahko pričakujemo hitro in uspešno zacelitev nastalih ran.

Več informacij bo kmalu na voljo na podstrani: Teden gozdov 2018

« Nazaj