Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Gozdarji za Naturo 2000

Izobraževalna serija Gozdarji za Naturo 2000 nam v skupno 9 videih in enem priročniku predstavi prizadevanja strokovnjakov za upravljanje z gozdom in lastnikov gozdov za ohranitev narave v slovenskih gozdovih.

Vsebine v ospredje postavljajo upravljanje z gozdom v Naturi 2000 in so namenjene predvsem lastnikom gozdov in gozdarjem. V seriji so predstavili tudi štiri ukrepe, za katere lahko zasebni lastniki pridobijo sredstva iz Gozdnega sklada.

Serijo so pripravili v Zavodu Štirna v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije v LIFE integriranem projektu za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji. Skupno so k sodelovanju povabili 19 sogovornikov, med katerimi so strokovnjaki za upravljanje z gozdom in tudi lastniki gozdov.

Gozdovi pokrivajo 58 % Slovenije. Območja Nature 2000 pokrivajo malo manj kot polovico slovenskih gozdov. Več kot dve tretjini slovenskih območij Nature 2000 je v gozdovih (70 %). V slovenskih gozdovih prevladujejo listavci (55,7 %), 44,3 % je iglavcev. Med drevesnimi vrstami prevladujeta bukev (33 %)
in smreka (30 %). V gozdovih v območjih Nature 2000 pa se ukrepi pogosto načrtujejo za vrste hroščev (npr. bukov kozliček) in gozdnih ptic (divji petelin, koconogi čuk, triprsti detel).

V izobraževalni seriji Gozdarji za Naturo 2000 so štirje videi namenjeni predstavitvi konkretnih ukrepov varstva narave: ekocelice, habitatna drevesa, odmrla lesna biomasa in mirna območja. Financiranje za te ukrepe v zasebnih gozdovih lahko lastniki v sodelovanju s strokovnjaki za upravljanje z gozdom pridobijo iz Gozdnega sklada. Ti ukrepi so del celovitega upravljanja z gozdom, ki ga lahko spoznamo v videih: Gozdarji za Naturo 2000, Nega gozda ter Bolezni in škodljivci. Slednji prikazuje vse pogostejše izzive, s katerimi se zaradi podnebnih sprememb srečujemo tudi v slovenskih gozdovih. Dva videa v seriji sta namenjena gozdnim vodnim virom – to sta Obnova in vzdrževanje gozdnih vodnih virov ter Dvoživke Slovenije, ki ju dopolnjuje tudi priročnik. Namenjen je predvsem strokovnjakom za upravljanje z gozdom in tistim lastnikom, ki se v svojih gozdovih srečujejo z vodnimi viri.

Videi izobraževalne serije Gozdarji za Naturo 2000, so dostopni na povezavi

V Sloveniji imamo več kot 100-letno zgodovino upravljanja gozdov. Več kot 77 % gozdov je v zasebni lasti (20 % gozdov je državnih). Pri ohranjanju gozdov je zato ključno dobro sodelovanje strokovnjakov za upravljanje z gozdovi in lastnikov gozdov, prav tako kot dobro poznavanje in razumevanje različnih faz življenjskega cikla gozdov, saj so nanje vezane različne živalske, rastlinske in glivne vrste.

Zavod za gozdove Slovenije upravljanje z gozdovi načrtuje na načelih trajnosti, sonaravnosti in večnamenskosti. Pri tem sodeluje z drugimi strokovnimi organizacijami in lastniki gozdov, v sodelovanju s katerimi vsakih 10 let pripravlja gozdnogospodarske načrte gozdnogospodarskih območij in enot. Gozdnogospodarski načrti gozdnogospodarskih območij so v celoti usklajeni z zahtevami varstva narave, Slovenija ima razglašene tudi gozdne rezervate in varovalne gozdove, s katerimi prispeva k varstvu živalskih, drevesnih in drugih rastlinskih vrst v gozdovih Nature 2000 in izven njih.

Vzdrževanje in izdelava vodnih virov v gozdu.

Infografika - Gozdovi Nature 2000 v Sloveniji.

« Nazaj