Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Gozdarji popisovali biotsko pestrost doline Trente v okviru dogodka GeoBioBlitz 2018

GeoBioBlitz 2018, dogodek za popisovanje biotske in geološke pestrosti slovenske krajine, je potekal med 25. in 26. majem 2018. Tretje leto zapored ga skupaj s slovenskimi strokovnjaki in znanstveniki organizira Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji. Letošnja tema GeoBioBlitza so bili opraševalci in vrste, ki jih oprašujejo.

Uradni začetek GeoBioBlitza je bil 25. maja 2018 v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. Dogodek so odprli minister za Kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley, dr. Jože Bavcon, direktor Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani in James Gagliardi iz Smithsonian Gardens, Washington DC (ZDA). Na odprtju dogodka sta bila med drugimi prisotna tudi direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem in prodekan za področje biologije prof. dr. Mihael J. Toman.

GeoBioBlitz se je iz uvodnega dogodka v mestnem okolju Ljubljane preselil v Vipavsko dolino in se nadaljeval s spoznavanjem naših najbolj znanih opraševalcev - čebel - ter s popisom nočnih metuljev v dolini Trente v Triglavskem narodnem parku. V dolini Trente so se strokovnjaki osredotočili na vidike biotske raznovrstnosti, geografije, okoljskih sprememb in njihovih vplivov na opraševalce ter opraševane na zavarovanih območjih v Alpah. Strokovnjaki so se razvrstili na terenu ob Soški poti in dijakom, učencem zadnjih razredov osnovnih šol, njihovim učiteljem in drugim udeležencem predstavili svoja strokovna področja. Gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije so jim predstavili gozd, gozdarstvo, opraševanje dreves, pomembnejše medovite drevesne vrste, ekosistemske storitve gozdov in ekološko povezljivost različnih delov krajine v času in prostoru.

Gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije so se dogodka udeležili v okviru projekta Interreg Alpine Space AlpBioNet2030, v okviru katerega želijo zagotoviti usklajeno upravljanje s prostoživečimi živalmi in njihovim življenjskim prostorom v Alpah.

« Nazaj