Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Območja NATURA 2000

Relativno dobra ohranjenost narave in okolja v območju je bila pogoj za opredelitev Natura 2000 območij znotraj OE. V območju imamo 16 Natura 2000 območij, ki zajemajo v celoti 21.764 ha (22,5 % vseh gozdov v območju).

Delovanje predstavljenih ekoloških funkcij zagotavljamo tako, da skrbimo za ohranitev sonaravne zasnove in strukture in dobro zdravstveno stanje  gozdov ter za njihovo primerno razporejenost v prostoru.

Socialne funkcije gozdov

Socialne funkcije gozdov so naslednje: zaščitna funkcija, kjer gozd ščiti premoženje, higiensko-zdravstvena funkcija, kjer gozd iz zdravstvenega vidika boljša bivalno okolje človeka, obrambna funkcija ki v vojnih razmerah nudi zatočišče, rekreacijska in turistična funkcija, funkcija varovanja naravne in kulturne dediščine, poučna in raziskovalna funkcija ter estetska funkcija.
Uporabniki socialnih funkcij smo sleherni dan prav vsi in jih koristimo na različne načine; npr. pri rekreaciji in turizmu v naravi, na učnih poteh, pri občudovanju naravne in kulturne dediščine v gozdu, preko uživanja čistega in zdravega okolja in ne nazadnje tudi preko prijetnega estetskega doživljanja krajine katere pomemben sestavni del je tudi gozd.
Delovanje socialnih funkcij zagotavljamo s skrbjo za sonaravno in po starostnih razredih pestro zasnovo gozdov, s skrbjo za zdravstveno stanje gozdov, s skrbjo za neonesnaženost gozdov z odpadki, z ohranjanjem vrstne pestrosti in doživljajske raznolikosti, ter z ohranjanjem dostopnosti gozdov širši javnosti.