Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Živalski svet

Mozaično prepletanje številnih krajinskih tipov in rastiščna raznolikost se zrcalita v izjemni pestrosti živalskega sveta. Noben slučaj ni, da lahko v mejah območja srečamo predstavnike velikih zveri (rjavi medved, volk) in celo ujed iz rodu orlov (orel mali klinkač ali orel belorepec). Od lovnih vrst divjadi prevladuje srnjad, divji prašič, navadni jelen, damjak, lisica, kune, poljski zajec, jerebica, fazan in raca mlakarica. Od redkejših lovnih vrst sta prisotna še gams in muflon.

Pred leti se je na zahodnem robu Krakovskega gozda naselil bober. V letu 2001 je bil ob robu Dobrave povožen samec vidre. Po dolgem času je to bila prva informacija o prisotnosti vidre v našem območju. Včasih pricurlja kakšna informacija o opažanjih vidre, a drugih otipljivih dokazov ni. Upanje, da se bo nekoč vendarle vrnila vlivajo številne rečice in potoki, ki so dobro založeni z ribjim zarodom. Tudi potočni rak, indikator čiste vode, se lahko marsikje še najde.

 

Številne ornitološke analize Posavskega prostora, opravljene v preteklem obdobju, so prinesle kar nekaj zanimivih opažanj redkih in ogroženih vrst ptic, med katerimi omenjamo le nekatere: prezimovajoča kolonija pinož na Bohorju, črna štorklja, navadna štorklja, čebelar, navadna čigra, čopasti ponirek, kvakač, breguljka, srednji detel, kosec, rjavi lunj, mali klinkač, mali orel, sokol selec,...

 

Naši leteči posebneži

Kosec (Crex crex)
Čebelar (Merops apiaster)

Kosec (Crex Crex)
Svoj življenjski prostor si je našel v Jovsih in okolici Krakovskega gozda. Ta vrsta ptice izredno trpi zaradi uničevanja svojega življenjskega okolja (zamočvirjeni travniki).

Črna štorklja (Ciconia nigra)
Preletavanja črne štorklje beležimo poredkoma, a vsako leto, kar dokazuje njeno stalno prisotnost v našem območju. Včasih najdemo tudi kakšno njeno gnezdo. Gnezda bele štorklje pa so pri nas kar pogosta.

Ujede

Orla mali klinkač in belorepec že nekaj let gnezdita v območju. Od nedavnega v območju beležimo tudi gnezdo sokola selca. V pomladnih mesecih lahko opazujemo preletavanje različnih vrst lunjev, pa tudi škarnika smo v območju že opazili. Tudi postovka si je številčno nekoliko opomogla in jo pogosto videvamo med oprezanjem za plenom.

Čebelar (Merops apiaster)
V Stari vasi pri Bizeljskem, v deloma opuščenem peskokopu, redno gnezdi kolonija čebelarjev. Gre za redko gnezdišče še bolj redkega ptiča pri nas, ki je tudi zaradi svojega barvitega perja, izredno lep. V manjšem številu gnezdi v peščenih sipinah še v okolici Krakovskega gozda in v sipinah gramoznice v Vrbini pri Brežicah. V sipinah pa gnezdi še ena izredno redka vrsta, in sicer breguljka, lastovki podobna, nekoliko manjša, ptica.