Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Gozdne učne poti

Za potrebe izobraževanja obiskovalcev smo v območju uredili več gozdnih učnih poti, od katerih so najbolj obiskane naslednje:

1. Pišeška gozdna pot
2. Ressljeva gozdna pot
3. Oglarska pot
4. Turistično-zgodovinsko-gozdna pot Svibno pri Radečah
5. Gozdna pot Loka
6. Sromeljska gozdna pot
7. Gozdna pot Azaleja
8. Nežina
9. Pleterska

Pišeška gozdna pot

Poteka od Pišec, mimo domačije jezikoslovca Maksa Pleteršnika, do Pišeškega gradu in naprej v hrib do Pečarjevega brega. Zaključki se v Pišecah. Krožna pot je dolga 4,5 km, lahko pa se odločimo za tudi za krajšo pot. Vsebinsko je bogata, ker nudi možnost spoznavanja naravne vegetacije in pri nas najpogosteje prisotnih parkovnih vrst. Za obisk celotne poti bomo potrebovali 2 – 3 ure. Primerna je lažja terenska obutev in oprema.

 

Zgibanka

 

Ressljeva gozdna pot

Poteka od gostilne Žolnir v Kostanjevici na Krki v Krakovski gozd do roba pragozdnega rezervata. Ob povratku lahko obiščemo Cvelbarjev hrast - tretji najdebelejših dob v Sloveniji. Ob poti spoznavamo zakonitosti življenja in pomen vode za obstoj nižinskega gozda doba in belega gabra. Ob povratku proti izhodišču spoznamo tudi življenje mokrišča Trstenik. Za obisk celotne poti bomo potrebovali 2 – 3 ure. Brez škornjev bomo imeli mokre noge.

Oglarska pot

Poteka od lovskega doma Lovske družine Dole pri Litiji, čez oglarsko vas Suhadole, mimo Gradišča do razgledne točke. Pot se nadaljuje do slapa na Beni vodi, skozi Dobovico in Zavrh, kjer je Valvazorjev lovski dvorec in nazaj na izhodišče. Pot je namenjena spoznavanju gozdov in oglarjenja, ki se tu še ohranja iz roda v rod. Za obisk celotne poti bomo potrebovali 5 – 6 ur. Primerna je terenska obutev.

Zgibanka

Turistično-zgodovinsko-gozdna pot Svibno pri Radečah

Izbiramo lahko med tremi možnostmi za vse pa je potrebna terenska obutev in oprema.
· Prvi del poti nas vodi od Svibnega na grad in v gozdni predel Jatne. Pot je krožna, dolga 8 km in jo prehodimo v 3 – 4 urah.
· Drugi del poti je enak prvemu, le da se pot povzpne na vrh Jatne. Čas hoje se podaljša za eno uro.
· Tretji del poti nas z vrha Jatne vodi v dolino Sopote in naprej na Vetrni vrh. Sledi spust v dolino Sopote in vzpon do izhodišča na Svibnem. Pot je dolga 9 km in bomo hodili 7 - 8 ur

Gozdna pot Loka

Poteka od Loke pri Zidanem mostu do botaničnega rezervata (Clusijev svišč) na Šentlovrencu. Ob poti razen spoznavanja drevesnih vrst in načinov gospodarjenja z gozdom, lahko spoznavamo tudi dele kulturne dediščine – mlini ob potoku.

Zgibanka

 

 

 

Sromeljska gozdna pot

Poteka po južnih pobočjih Orlice in med vasmi v okolici Sromelj. Izhodišče poti je pri Okrepčevalnici Kranjčič. Razen spoznavanja z gozdovi Orlice ob poti spoznavamo tudi pregovorno gostoljubnost lokalnega prebivalstva. Pot je turistično rekreativno izobraževalnega značaja.

 

 

Gozdna pot Azaleja

Poteka po rastišču azaleje pri Boštanju pri Sevnici. Pot je označena in opremljena s tablami.

Zgibanka

Nežina učna pot

Zgibanka

Pleterska učna pot

Zgibanka