Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sušenje

Pravilno sušenje in skladiščenje lesa bistveno vpliva na vsebnost vode v lesu in na ohranjenost lesa, to pa vpliva na kurilno vrednost lesa. Umetno sušenje je zaradi velike porabe energije drago, zato priporočamo naravno sušenje lesa, ki naj poteka vsaj šest mesecev. Trajanje sušenja je odvisno od oblike lesa, ki se suši (goli, cepanice, itd), od časa sečnje (spomladi je vsebnost vode v lesu večja kot v zimskih mesecih) od kraja sušenja (sončna, senčna ali vlažna lega) in od vrste lesa. Zaradi teh lastnosti je pomemben pravočasni posek ter ustrezna predpriprava lesa.

Nasveti za sušenje lesa uporabnega v energetske namene:

  • Spomladi je vsebnost vode v lesu večja kot v zimskih ali pozno jesenskih dneh. Zaradi teh lastnosti je pomemben pravočasni posek (zimska ali zgodnja spomladanska sečnja) ter ustrezna predpriprava lesa.
  • Okroglice se sušijo bistveno slabše in počasneje kot cepanice, zato je priporočljivo les cepiti.
  • Priporočljivo je naravno sušenje lesa, na suhi in sončni legi.
  • Sušenje naj poteka vsaj šest mesecev.
  • Skladovnice morajo biti pokrite in dvignjene od tal.

Okroglica, ki se je sušila v senci nepokrita je imela po enem letu vsebnost vode nad 50 %. Cepanica, ki se je sušila na soncu v pokriti skladovnici je imela po 4 mesecih sušenja vsebnost vode le 20 %. To dokazuje, da je zelo pomembno kje in kako sušimo polena.

Meritve spremembe vode v lesu v 1 letu v primeru okroglice, ki se je sušila v senci in cepanice, ki se je sušila na soncu: (meritve smo izvajali od novembra 2003 do novembra 2004)