Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Potenciali po občinah

Lesna biomasa je domač in obnovljiv vir energije, ki ni neomejen. Slovenija je z gozdom bogata država. Po podatkih Zavoda za gozdove so v letu 2004 vse občine imele del ozemlja poraslega z gozdom. Tako lahko zaključimo, da je vseh 193 občin imelo teoretičen potencial lesne biomase iz gozdov. Dejansko razpoložljive količine lesne biomase iz gozdov pa omejujejo socialni, ekonomski in okoljski dejavniki. Pri odločanju o spodbujanju rabe lesne biomase na lokalnem nivoju je pomembno poznavanje omejitev. Poznavanje omenjenih dejavnikov je pomembno tudi ko razmišljamo o lokalnem ali regionalnem razvoju, o novih delovnih mestih, o dopolnilnih dejavnostih na kmetijah in o izboljševanju kakovosti bivanja (manjša onesnaženost zraka).

V nadaljevanju predstavljamo nekatere splošne podatke po občinah iz leta 2002, 2003, 2004 in 2005. Podatki so iz Statističnega urada R Slovenije in Zavoda za Gozdove Slovenije (podatki iz baze SWEIS). Podatki po občinah so absolutne številke, izvedeni parametri ali pa so predstavljeni s petstopenjskimi lestvicami (5 rangov). Predstavljeni zemljevidi so pripomoček za lažje odločanje. Rezultati niso namenjeni izdelavam študij izvedljivosti za posamezne biomasne objekte kot so na primer: daljinsko ogrevanje krajev ali sočasna proizvodnja toplote in električne energije. S predstavitvijo posameznih pomembnih parametrov na nivoju občin ter izračunom strokovnih ocen smo želeli prikazati kako raznolike so razmere v Sloveniji. Hkrati pa smo želeli omogočiti posamezniku, da oceni kateri dejavniki (socialni, ekonomski ali okoljski) so v posamezni občini bolj kritični in kateri manj.

V kolikor resno razmišljate o povečevanju rabe lesne biomase na nivoju občine, skupine občin ali regije, vam svetujemo, da se obrnete na strokovnjake na Zavodu za gozdove Slovenije ali Gozdarskem inštitutu Slovenije in pridobite natančnejše podatke.

Z grafičnimi prikazi smo želeli na različne načine prikazati kako podatki o gozdovih in občinah vplivajo na ocene potencialov lesne biomase na nivoju občin. Pri tem je potrebno poudariti, da smo za osnovo vzeli podatke o gozdovih in nekatere splošne podatke o občinah. Podatki o lesnopredelovalni industriji in količinah lesnih ostankov niso zajeti v analizo.

Uporabniku svetujemo, da ob vsaki strokovni oceni prebere komentar in pregleda stanje za občino, ki ga zanima, ob upoštevanju vseh ostalih dejavnikov, ki so prikazani v analizi podatkov.

Podatki v obliki rangov ne morejo biti podlaga za strokovne študije.

Za pregled nekaterih splošnih podatkov po občinah izberite občino na spodnjem izbirniku.

Občina:
Površina: ha
Število prebivalcev:
Gostota poselitve:
Površina gozdov: ha
Delež gozda: %
Površina gozda na prebivalca: ha/prebivalca
Delež zasebnega gozda: %
Največji možni posek: m3/leto
Realizacija največjega možnega poseka: m3
Delež manj odprtih in težje dostopnih gozdov: %
Število stanovanj:
Delež stanovanj ogrevanih z lesom: %
Demografski kazalci:
Socialno-ekonomski kazalci:
Gozdnogospodarski kazalci:
Sinteza kazalcev:


Za razlago pomena posameznih kazalcev glej Sintezo kazalcev.