Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Izobraževanja v letu 2024

19. 12. 2023

Za potrebe izvedbe projekta eGozdarstvo je v letu 2023 organizirano več izobraževanj za zaposlene na projektu in člane delovnih skupin. Pridobljene izkušnje in znanja bodo uporabljena za razvoj novih rešitev in aplikacij. Večje število oseb se je usposobilo za:

  • delo z velikimi bazami podatkov in organizacijo podatkovnih baz;
  • javno naročanje, zeleno naročanje;
  • uporabo digitalnega podpisa;
  • posredovanje informacij javnega značaja in varovanja osebnih podatkov;
  • uporabo geografskega informacijskega sistema QGIS.

V neformalnih izobraževanjih so zaposleni pridobili tudi znanja o projektnem vodenju, organizaciji časa in modernih orodjih za organizacijo dela.

 

Sodelovanje na akcijah obnove gozdov na Krasu

24. 11. 2023

Akcije obnove potekajo na skrbno izbranih območjih, kjer je zaradi požara v letu 2022 prišlo do popolnega uničenja vegetacije in je gozd izpostavljen eroziji ter razraščanju tujerodnih invazivnih vrst rastlin. Letošnjo jesen so obnovo izvedli številni zaposleni različnih podjetij, dijaki srednjih šol in več kot 1000 prostovoljcev. Pod strokovnim vodstvom Zavoda za gozdove Slovenije so prostovoljci posadili okrog 16.000 sadik avtohtonih listavcev, kot so puhasti hrast, črnika, trokrpi javor in koprivovec, ter 800 kilogramov želoda različnih vrst hrastov.

Priložnost smo izkoristili tudi za edukacijo o novi operativnih e-storitvah na področju gozdarstva in za predstavitev projekta eGozdarstvo. V ta namen je pripravljen tudi letak, ki združuje informacije in izdelke različnih gozdarskih institucij. Namenjen je informiranju o obstoječih digitalnih orodjih in rešitvah za lastnike gozdov.

Predstavitev digitalnih rešitev na sejmu Narava-zdravje

21. 10. 2023

Zavod za gozdove Slovenije se že tradicionalno predstavi na sejmu Narava-zdravje. To leto so obiskovalci lahko pridobili tudi informacije o projektu eGozdarstvo.

Posebna pozornost je bila namenjena obisku učencev osnovnih in srednjih šol, katerim smo predstavili uporabo modernih digitalnih rešitev v gozdarstvu in promovirali gozdarski poklic. Za vrtce so izvajane aktivnosti gozdne pedagogike in vodenje po stezi, ki je predstavaljala gozdno učno pot. Ob stezi so postavljene table z najbolj pomembnimi informacijami  o slovenskih gozdovih in gozdarstvu. 

Obiskovalce so zaposleni na projektu seznanili s pričakovanimi rezultati in možnostjo ogleda projektne izkaznice in aktualnih novic. Lastnikom gozdov smo predstavili tudi: možnost izpisa podatkov o gozdu za gozdne parcele, prenovljen Pregledovalnik podatkov o gozdovih, spletni portal Moj Gozdar, ki je namenjen iskanju ustreznih izvajalcev del gozdarskih storitev in aplikacije za načrtovanje gospodarjenja z gozdovi izdelane v projektu DIGIGOZD.

Digitalna prihodnost gozdarstva tudi na 39. Gozdarskih študijskih dnevih

4. 10. 2023

Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete je 28. in 29. septembra 2023 organiziral gozdarske študijske dneve na temo uporabe modelov in digitalnih orodij v gozdarstvu.

Tuji in domači strokovnjaki so predstavili izkušnje in izpostavili aktualne izzive na področju uporabe modelov in različnih digitalnih orodij pri upravljanju z gozdovi v Sloveniji in tujini. Prispevke so predstavili domači strokovnjaki z Gozdarskega inštituta Slovenije (GIS), Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete in Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).

Udeležencem študijskih dni so bili predstavljeni tudi izzivi projekta eGozdarstvo, ki je sestavni del naložbe Digitalni prehod na področju kmetijstva, prehrane in gozdarstva. Zavod za gozdove Slovenije skupaj MKGP ter GIS v okviru Načrta za okrevanje in odpornost v projektu izvaja digitalizacijo javne gozdarske službe ter njenih ključnih storitev, vključno z gozdnimi inventurami, monitoringi in gozdnogospodarskim načrtovanjem. Digitalizacija zajema tudi podporo izvajanju načrtovanih ukrepov in nadzor rabe gozdarskih virov, sprememb ter zdravstvenega stanja gozdov. Bistvene elemente projekta so institucije predstavile na dveh predavanjih.

Več na povezavi.

Predstavitev digitalnih rešitev na sejmu AGRA

31. 08. 2023

Zavod za gozdove Slovenije se že tradicionalno na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni predstavlja v gozdarski brunarici. To leto so obiskovalci lahko pridobili tudi informacije o projektu eGozdarstvo. Predvsem so jih zaposleni na projektu seznanili s pričakovanimi rezultati in možnostjo ogleda projektne izkaznice in aktualnih novic. Lastnikom gozdov smo predstavili tudi: možnost izpisa podatkov o gozdu za gozdne parcele, prenovljen Pregledovalnik podatkov o gozdovih, spletni portal Moj Gozdar, ki je namenjen iskanju ustreznih izvajalcev del gozdarskih storitev in aplikacije za načrtovanje gospodarjenja z gozdovi izdelane v projektu DIGIGOZD.

Obiskovalci sejma AGRA so lahko spoznali katere so drevesne vrste prihodnosti v luči podnebnih sprememb in invazivne tujerodne rastlinske vrste. Gozdarke in gozdarji so  bili na voljo za vprašanja o uslugah javne gozdarske službe, z aktivnostmi gozdne pedagogike pa je bil obisk zanimiv tudi za šolsko in predšolsko mladino. Na ločenem poligonu je potekalo državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov in tudi dnevne demonstracije varnega dela z motorno žago.

 

Prvi rezultati projekta eGozdarstvo

24. 07. 2023

V polovici leta 2023 se je razvoj projekta eGozdarstvo fokusiral na izboljšano povezljivost in opremljenost javne gozdarske službe z e-pisarno in e-opremo ter optimizacijo obstoječih programov.

Določene delovne skupine so zaključile analizo stanja oz. pregled področja dela za katero so zadolžene kako bi se pripravile smernice za racionalizacijo strokovnih in upravnih nalog ter boljše poslovanje s strankami.

Začela se je prva faza izobraževanj zaposlenih na Zavodu za gozdove Slovenije, ki vključuje pridobitev veščin za uspešno izvedbo projekta, kot tudi znanj za uporabo prvih projektnih izdelkov. Cilj so administrativne in upravne razbremenitve ter večja učinkovitosti delovnih procesov.

V juliju sta se zaključila dva pomembna koraka za delo zaposlenih. Izpeljana je obsežna anketa med zaposlenimi na ZGS, čigavi rezultati bodo vplivali na smer razvoja projektnih izdelkov. Zaključena je tudi vsebinska prenova intraneta ZGS, ki je pomemben vir informacij in novic za zaposlene.

Ogled dobrih praks na mednarodnem srečanju gozdarskih komunikatorjev

22. 06. 2023

Mreža gozdarskih komunikatorjev Evrope in osrednje Azije, ki deluje v okviru Organizacije Združenih narodov za kmetijstvo in prehrano (FAO), letno organizira sestanke, ki so namenjeni povezovanju in izobraževanju strokovnjakov v  gozdarstvu. Letos je srečanje potekalo med 20. in 22. junijem v Pragi na Češkem, kjer sta udeležence gostila Univerza v Pragi in tamkajšnje državno gozdarsko podjetje. Usposabljanja in letnega sestanka se je udeležil član skupine za komunikacijo in informiranje, svetovanje in usposabljanje.

Na prvem dnevu srečanja je po uvodnih pozdravih sledilo več predstavitev o trajnostni rabi lesa in njeni veliki vlogi v trajnosti družbi. Predstavljena je bila tudi globalna kampanja za spodbujanje uporabe trajnostnih lesnih izdelkov. Na srečanju so udeleženci iz več kot desetih držav izmenjevali izkušnje, dobre prakse in snovali ključna sporočila in slogan za prihodnji Mednarodni dan gozdov.

Sledile so predstavitve dobrih komunikacijskih praks iz držav udeleženk. Še posebej so za eGgozdarstvo bila koristna predavanja predstavnikov Češke. Predstavili so kako komunicirajo z javnostmi, izvedena izobraževanja ter prenovo in popularizacijo njihove nove spletne strani za prikaz  informacij o čeških gozdovih. Zanimiva je bila tudi predstavitev na temo komunikacijskih izzivov pri preprečevanju in odzivu na gozdne požare, v kateri so bile prikazane dobre prakse iz celega sveta.

Izobraževalni del srečanja je bil sestavljen iz izobraževalne delavnice o snemanju podkastov kot pomembnem orodju pri komunikaciji znanosti. Terenski del srečanja je potekal v mestnih gozdovih Prage na temo tamkajšnjih praks pri delu z javnostjo. Najpomembnejša pa je bila pol-dnevna delavnica na temo uporabe sodobnih orodij umetne inteligence pri komuniciranju v gozdarstvu.

Tovrstne izmenjave znanj bodo doprinesle izboljševanju kadrovskega potenciala ZGS za prenovo spletne strani in usmeritev razvoja.  

Delavnica: podcast.
Delavnica: uporaba orodij umetne inteligence.

Delovna skupina se predstavi: skupina za komunikacijo in informiranje

25. 05. 2023

Delovna skupina za komunikacijo in informiranje, svetovanje in usposabljanje skrbi za prenovo internih virov informiranja Zavoda za gozdove Slovenije, virov informiranja za javnost, in organizira izobraževanja o v projektu razvitih rešitvah.

Glavne naloge:

  • posodobitev medijev za obveščanje splošne javnosti, strokovne javnosti in lastnikov gozdov (spletna stran, družabna omrežja, blog, intranet);
  • sodelovanje z drugimi skupinami in svetovanje glede priprave navodil za uporabo, uporabniku prijaznih rešitev in diseminacije rezultatov;
  • obveščanje zaposlenih in javnosti o napredku projekta in rezultatih projekta;
  • organizacija izobraževanj, ki so potrebna za prenos znanj in uporabo v projektu razvitih rešitev.

V maju so člani delovne skupine:

  • pripravili predlog vsebinske prenove intraneta (za boljše interno obveščanje)
  • podali predlog in smernice za izvedbo ankete (za usmerjanje razvoja programov)
  • podali predlog za zbiranjem dobrih praks in dolgoročen obstoj sistema za podajo predlogov – idejnice
  • narejen je prvi korak pri vzpostavitvi centralne baze gradiv (fotografij, video materialov, strokovnih gradiv) do katere bodo imeli dostop vsi zaposleni na ZGS

Prenos znanj o komuniciranju in razvoj projekta eGozdarstvo

18. 04. 2023

Projektni sodelavci, člani delovne skupine za komunikacijo in informiranje, svetovanje in usposabljanje, so 17. aprila 2023 sodelovali pri izvedbi izobraževanja »Vodenje po gozdni učni poti«. 30 udeležencev, zaposlenih na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS), je pridobilo znanja o načrtovanih komunikacijskih aktivnostih v eGozdarstvu in možnosti sodelovanja pri procesu prenove spletne strani ZGS.

Priložnost smo izkoristili tudi za prenos znanj o pravilih komuniciranja z javnostjo, govorništvu v javnem nastopanju, varovanju osebnih podatkov (GDPR) in podaji informacij javnega značaja.

Izkušeni vodniki po gozdnih učnih poteh so predstavili še vsebine: gozdne učne poti in tematske poti, gozdna pedagogika ter osnovni principi interpretacije v naravi. Po zaključku eGozdarstva se pričakujeta bolj kvalitetno interno komuniciranje ZGS in hiter prenos večje količine informacij do lastnikov gozdov in splošne javnosti. Tovrstne izmenjave znanj bodo prispevale h krepitvi kadrovskega potenciala ZGS za pripravo vsebin za spletne objave in direkten prenos znanj na deležnike.   

 

Projekt eGozdarstvo se predstavi študentom gozdarstva

04. 04. 2023

Predstavniki oddelka za informatiko Zavoda za gozdove Slovenije so 28. marca 2023 študentom univerzitetnega študija gozdarstva na Biotehniški fakulteti predstavili projekt eGozdarstvo. V okviru predstavitve so bili prikazani cilji projekta in vizija rešitev, ki so predvidene za racionalizacijo strokovnih in upravnih nalog Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) po končanem projektu. Opisan je tudi proces, s katerim bi se zagotovilo učinkovitejše in hitrejše poslovanje s strankami ter uporabniku prijazne digitalne javne storitve. Študenti gozdarstva so ena od pomembnih skupin, ki bodo v prihodnjih letih uporabljali rešitve, ki jih bo prinesla digitalizacija gozdarstva v Sloveniji.    

Prav tako je bil študentom predstavljen projekt LIFE NarcIS, v katerem kot partner sodeluje ZGS in v okviru katerega nastaja nacionalni naravovarstveni informacijski sistem.

Prvi sestanek projektnega sveta projekta eGozdarstvo

27. 03. 2023

Prvi sestanek projektnega sveta projekta eGozdarstvo je potekal v četrtek, 9. marca 2023, na Centralni enoti Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Projekt predvideva nove operativne e-storitve na področju gozdarstva.

V uvodu je udeležence pozdravil direktor Zavoda za gozdove Slovenije, Gregor Danev. Poudaril je, kako se bodo z digitalizacijo in centralizacijo procesov povezali deležniki v gozdnem procesu in zagotovilo uporabniku prijazne digitalne javne storitve. Dr. Aleš Poljanec, predsednik projektnega sveta, je predstavil člane projektnega sveta in vlogo sveta. Miha Varga, vodja projekta eGozdarstvo na ZGS, je predstavil trenutno stanje projekta in aktivnosti ter načrte za naprej. Sestanku so prisostvovali tudi vodje delovnih skupin. V projektu eGozdarstvo imamo 15 delovnih skupin (DS) in vsaka skupina je predstavila že opravljeno delo in načrt dela za letos.

Izpostavljene izvedene aktivnosti v projektu eGozdarstvo:

  • september/oktober 2022: nakup 1. dela opreme za e-pisarno (PC, monitorji, prenosni računalniki) v okviru javnega naročila Ministrstva za javno upravo;
  • december 2022/januar 2023: osnovane in formalno ustanovljene DS, organizirani prvi sestanki (vključeni tudi predstavniki Gozdarskega inštituta Slovenije);
  • december 2022: podpisana pogodba med MKGP, ZGS in GIS;
  • januar 2023: izdelana investicijska dokumentacija (PIZ in IP);
  • sestanki z razvijalci programske opreme (daljinsko zaznavanje, e-dokumentni sistem …);
  • februar 2023: izobraževanja za informatike ZGS.

Cilj vseh delovnih skupin je, da s sodelovanjem pridejo do  končnih rezultatov, to je večje učinkovitosti in povezljivosti med podatkovnimi bazami na nacionalni in mednarodni ravni, racionalizacije strokovnih in upravnih nalog ter nemotenega poslovanja s strankami.

Naslednji sestanek projektnega sveta bo predvidoma v sredini junija 2023.

 

Podpisana pogodba za projekt eGozdarstvo

6. 12. 2022

Včeraj, 5. 12. 2022, sta bili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na novinarski konferenci podpisani pogodbi za projekta, Načrta za okrevanje in odpornost: projekt eGozdarstvo in projekt Vzpostavitev Centra za semenarstvo, drevesničarstvo in varstvo gozdov. Na dogodku so sodelovali ministrica Irena Šinko, državni sekretar dr. Darij Krajčič, direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev, direktor Gozdarskega inštituta Slovenije dr. Primož Simončič in vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jerneja Jug Jerše. Projekt eGozdarstvo bo potekal do konca leta 2026, njegova skupna vrednost pa je preko 11,8 milijona €, od tega bo digitalni preobrazbi in povezljivosti javne gozdarske službe na Zavodu za gozdove namenjenih približno 8,4 milijona €.

Zavod za gozdove Slovenije bo nosilni izvajalec projekta eGozdarstvo. Ob podpisu je direktor Gregor Danev poudaril: »V sklopu eGozdarstva se bo javna gozdarska in lovska služba tehnološko opremila za delo neposredno na terenu in v pisarnah, izboljšala bo povezljivost svojih enot ter razvijala gozdarski informacijski sistem – portal, ki bo omogočal vpogled in analize ključnih podatkov, ki jih zbirata javna gozdarska in lovska služba.« Poudaril je, da si v projektu želijo v čim večji meri razviti modeliranje in strojno učenje podatkov, pridobljenih iz satelitskih posnetkov, in njihove potrditve s terenskimi popisi. Tako bi izboljšali odločanje javne gozdarske in lovske službe, tako v načrtovanju razvoja gozdov in prostorskem razvoju, kot pri odrejanju ukrepov v gozdnih ekosistemih in populaciji divjadi. To gozdarski sektor potrebuje tudi zaradi izkušenj s posledicami podnebnih sprememb – z izrednimi vremenskimi dogodki, za spremljanje EU politik na področju krčitev gozdov, izvajanje ukrepov obnove gozdov itd.

Poglavitni reformni cilj projekta eGozdarstvo, katerega skupna vrednost znaša 11.812.500,00 €, so poenostavitve na področju izvajanja gozdarske politike. Pričakovani učinek je tudi izboljšanje transparentnosti v gozdarski verigi z izboljšanjem podatkovnih baz z enotnim vpogledom v gozdarski informacijski sistem z aktualnimi podatki o stanju gozdov in izvedenih ukrepih. Poleg tega se bo razvila aplikacija E-gozd, s katero bo lastnikom in upravljavcem gozdov omogočen vpogled v načrtovane in izvedene ukrepe ter osnovne podatke o ekonomiki sečnje in spravila lesa ter prodaje lesa na trgu.

Več