Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Digitalna prihodnost gozdarstva tudi na 39. Gozdarskih študijskih dnevih

Oddelek za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete je 28. in 29. septembra 2023 organiziral gozdarske študijske dneve na temo uporabe modelov in digitalnih orodij v gozdarstvu.

Tuji in domači strokovnjaki so predstavili izkušnje in izpostavili aktualne izzive na področju uporabe modelov in različnih digitalnih orodij pri upravljanju z gozdovi v Sloveniji in tujini. Prispevke so predstavili domači strokovnjaki z Gozdarskega inštituta Slovenije (GIS), Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete in Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS).

Udeležencem študijskih dni so bili predstavljeni tudi izzivi projekta eGozdarstvo, ki je sestavni del naložbe Digitalni prehod na področju kmetijstva, prehrane in gozdarstva. Zavod za gozdove Slovenije skupaj MKGP ter GIS v okviru Načrta za okrevanje in odpornost v projektu izvaja digitalizacijo javne gozdarske službe ter njenih ključnih storitev, vključno z gozdnimi inventurami, monitoringi in gozdnogospodarskim načrtovanjem. Digitalizacija zajema tudi podporo izvajanju načrtovanih ukrepov in nadzor rabe gozdarskih virov, sprememb ter zdravstvenega stanja gozdov. Bistvene elemente projekta so institucije predstavile na dveh predavanjih.

Digitalizacija javne gozdarske službe v Sloveniji (Miha Varga, Viktorija Modrijan, Aleš Poljanec)

Izzivi, ki jih prinašajo družbene in podnebne spremembe ter usklajevanje različnih, pogosto tudi nasprotujočih interesov številnih deležnikov, zahtevajo od gozdarske stroke učinkovit nadzor nad gozdom in gozdnim prostorom ter kreativno in odzivno upravljanje. Miha Varga, vodja projekta na ZGS, je pojasnil, kako sodobna digitalna orodja in vključevanje novih tehnologij postajajo pomemben podporni element, ki postaja vse bolj ključen za nadzor in odločanje o prihodnjem gospodarjenju z gozdovi. V projektu eGozdarstvo bo to doseženo s sodobno terensko in pisarniško opremo v kombinaciji z nadgrajenim prostorskih informacijskim sistemom, ki bo nudil podporo najzahtevnejšim prostorskim analizam in procesom gospodarjenja z gozdovi. Glavna naloga projekta je poenostavitev, optimizacija in nadgradnja javne gozdarske službe. Predstavil je tudi korake za izdelavo aplikacije E-gozd za lastnike in upravljavce gozdov, ki bo omogočila boljši vpogled v zgodovino razvoja in gospodarjenja z gozdovi.

Prenova gozdarskega informacijskega sistema za optimizacijo in digitalizacijo delovanja javne gozdarske službe (Žiga Lipar, Aleš Poljanec)

Žiga Lipar, vodja službe za informatiko na ZGS, je predstavil, kako je za izpolnitev ciljev projekta eGozdarstvo in digitalizacijo javne gozdarske službe potrebno obstoječi gozdarski informacijski sistem prenoviti in ga nadgraditi z uporabniku prijaznimi e-storitvami. K prenovi je ZGS pristopil načrtno in strateško, pri tem pa upošteval potrebno infrastrukturo, dolgoročno podporo in izpolnitev zahtev posameznih strokovnih področij ter njihovih digitalnih rešitev. Bistvena sprememba bo integracija med posameznimi podsistemi in zunanjimi sistemi. Osrednji del informacijskega sistema predstavljajo digitalne rešitve (aplikacije) za podporo strokovnemu delu z napredno GIS podporo, dokumentni sistem, podatkovno skladišče in podatkovna analitika. Predstavil je tudi kompleksen načrt za implementacijo, pri čemer bo posebna skrb v projektu namenjena izobraževanju in strokovnem izpopolnjevanju uporabnikov.

Na gozdarskih študijskih dnevih je nastopilo 17 predavateljev, ki so pokrili pester nabor tematik: od digitalizacije v gozdnem gradbeništvu, urbanem gozdarstvu in upravljanju z divjadjo do umetne inteligence v gozdarstvu in modeliranju ekosistemskih storitev.

Foto: predavanje o projektu eGozdarstvo. Avtor: Oddelek za gozdarstvo in gozdarske vire BF UL
Foto: Gozdarski študijski dnevi 2023. Avtor: Oddelek za gozdarstvo in gozdarske vire BF UL
« Nazaj