Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Splošno o območju

  • Za območje je značilna velika gozdnatost, saj skoraj 3/4 površine pokriva gozd. Prevladujejo bukova rastišča (polovica gozdne površine), četrtina je jelovo-bukovih rastišč, dejansko pa jelovo bukovi gozdovi pokrivajo le nekaj odstotkov površine, saj je večina gozdov zasmrečenih.
  • Velik je delež gozdov, kjer je gospodarjenje omejeno. Gozdov s posebnim namenom, kjer gospodarjenje ni dovoljeno, je 386 ha (štirje gozdni rezervati), dobra desetina gozdov je uvrščenih v razred varovalnih gozdov. Gozdov s posebnim namenom, kjer so ukrepi dovoljeni, je dobra petina, tretjina gozdov je uvrščenih v območje Natura 2000.
  • V območju prevladujejo zasebni gozdovi. Povprečna gozdna posest je velika okrog 8 ha, velikost posesti narašča iz dolinskega sveta Šaleške doline proti Zgornji Savinjski dolini, kjer prevladujejo celki z večjo gozdno posestjo. Več kot polovico vseh posesti ima v lasti samo en lastnik, tretjino posesti imata dva solastnika, le dobra desetina posesti je v lasti večjih solastnikov.
  • Po postopku denacionalizacije je v območju le še dobrih 1.000 ha državnih gozdov v razdrobljeni posestni obliki. Največji denacionalizacijski upravičenec je bila Nadškofija Ljubljana, ki je dobila vrnjeno celotno gozdno posest.
OE Nazarje
Foto: Gregor Štancar