Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Naravne nesreče

  • 1. novembra leta 1990 je močno deževje botrovalo sprožitvi večih plazov v Zgornji Savinjski dolini. Največ škode sta povzročila Tratički plaz v Podvolovljeku in Slapnikov plaz med Lučami in Ljubnim. V neurju so bile poškodovane ali uničene glavne cestne povezave v Luče in Solčavo ter večina gozdnih cest tega območja. Takrat se je sprožil tudi največji, Macesnikov plaz, ki je začel ogrožati kasneje in je še danes v postopku sanacije.
Macesnikov plaz med sanacijo. Foto: Vid Preložnik
  • 13. julija 2008 je orkanski veter na Črnivcu in bližnji okolici poškodoval 800 ha gozdov oziroma podrl ali polomil okrog 150.000 m3 lesa. Razpon podrte lesne mase med lastniki znaša od 30 do 8.000 m3 po lastniku, nekaj lastnikov je ostalo skoraj brez gozda.
  • 11. in 12. decembra 2017 je v nekaterih delih Slovenije divjal orkanski veter, ki je povzročil zlasti v gozdovih katastrofalno škodo. Med bolj prizadetimi predeli je bilo tudi nazarsko gozdnogospodarsko območje, kjer je orkanski veter podrl ali polomil po oceni 262.000 m3 dreves, pretežno smreke. Največ poškodb zaradi vetra je bilo v Z delu območja, na področju Gornjega Grada, Luč in Solčave (zelo veliko prav v Logarski dolini). V KE Luče, je veter podrl kar tri letni obseg sečenj, medtem ko je obseg poškodb v celotnem nazarskem območju nekoliko večji kot je enoletni obseg sečenj.