Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Lesna biomasa

Človek je bil vedno tesno povezan z lesom kot surovino, ki jo je rabil za izdelavo orožja in orodja, kot streho nad glavo, za izdelavo pohištva in pogosto kot vir energije. V zadnjih desetletjih les na številnih področjih rabe (gradbeništvo, energetika) nadomeščajo drugi materiali. V Sloveniji, ki je izrazito gozdnata, se je proces nadomeščanja lesa kot surovine začel kasneje, vendar je v zadnjih dvajsetih letih zelo izrazit. Nadomeščanje lesa v predelovalni industriji in lesa kot vira energije ima več negativnih posledic na okolje in družbo. Na drugi strani pa ima raba lesa kot domačega in okolju prijaznega materiala ter vira energije številne pozitivne socialno-ekonomske in okoljske posledice. Med njimi so najpomembnejša nova delovna mesta, nove aktivnosti na kmetijah in podeželju, povečan javni prihodek, zmanjševanje nezaposlenosti, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, večjo energetsko samooskrbnost, povečevanje intenzitete gospodarjenja z gozdovi ter organiziranje lastnikov gozdov. Nekatere posledice so neposredne in zato lažje merljive, večina posledic pa je posrednih.

Les je pomemben vir energije predvsem v ruralnih predelih Slovenije, saj skoraj 30 % stanovanj ogrevamo z lesom. Žal pa so glavne značilnosti trenutne rabe naslednje: zastarele tehnologije priprave in rabe, slabi izkoristki kurilnih naprav, neustrezne emisijske vrednosti ter nekonkurenčne cene pridobljene energije.

V želji po spodbujanju in promociji sodobne in učinkovite rabe lesa kot energenta smo se odločili, da zberemo in objavimo nekaj najpomembnejših podatkov o lesu kot gorivu, ter o sodobnih tehnologijah pridobivanja, predelave in rabe lesa v energetske namene. Internetne strani, ki so pred vami, so nastajala v okviru mednarodnega projekta:

  • Odstranjevanje ovir za povečano rabo lesne biomase kot energetskega vira: Projekt Svetovnega sklada za okolje (Global Environment Facility - GEF), ki ga koordinira Ministrstvo za okolje in prostor, Sektor za ukrepe učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.

Gradivo, ki je predstavljeno na internetnih straneh pa je rezultat večih domačih in mednarodnih projektov. Med njimi so najpomembnejši:

  • FAO projekt Preskrba in raba bioenergije v smislu spodbujanja trajnostnega gospodarjenja z gozdom, ki ga je koordiniral Zavod za gozdove Slovenije (2003-2005).
  • ALPENERGYWOOD – Promocija lesne biomase v Alpskem prostoru: projekt v okviru EU programa: INTERREG III B, ki ga v Sloveniji koordinira Gozdarski Inštitut Slovenije (2003-2006).
  • Odstranjevanje ovir za povečano rabo lesne biomase kot energetskega vira (GEF projekt, ki ga izvaja Ministrstvo za okolje in prostor).

Tekste in fotografije so prispevali številni raziskovalci in sodelavci na Gozdarskem inštitutu Slovenije, Zavodu za gozdove Slovenije in Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Stran je začela delovati 10.2.2006.
Vse pripombe, dopolnila in nove informacije prosim sporočite na andrej.grumping@zgspong.si.