Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Varno delo v gozdu

Osrednja svetovalna vsebina za lastnike gozdov na področju gozdne tehnike je varno delo v gozdu, saj želimo na ta način zmanjšati število nezgod, ki se zasebnim lastnikom pripetijo pri delu v gozdu. Najpomembnejša oziroma najintenzivnejša oblika izobraževanja so tečaji, kjer udeleženci praktično vadijo tehniko varnega dela, druge oblike pa so še predavanja, demonstracije na sejmih in na terenu, sekaška tekmovanja lastnikov gozdov in publikacijska dejavnost.

PRAVILNIK o varstvu pri delu v gozdarstvu*
Uradni list SRS, št. 15-758/79 z dne 18. maja 1979

Usposabljanje za varno delo v gozdu

Zavod za gozdove Gozdove Slovenije organizira tečaje s področja varnega dela v gozdarstvu za lastnike gozdov in ostale uporabnike gozdarske mehanizacije.        

Vsebinski poudarki na vseh tečajih so:

 • organizacija varnega in zdravega dela v gozdu,
 • izbira, uporaba in vzdrževanje ustreznih strojev, opreme in orodja,
 • uporaba pravilne tehnike dela,
 • uporaba osebne varovalne opreme.

Več: Podrobnejši opis tečajev

Izvajalci del v gozdovih

Tehnika dela v gozdu zahteva posebno usposobljenost, zato naj se tisti, ki te tehnike niso vešči, tega dela ne lotevajo ampak zanj raje pridobijo profesionalne izvajalce!

Registrirane fizične ali pravne osebe, ki opravljajo storitev izvedbe del v gozdovih (izvajalci) morajo izpolnjevati predpisane pogoje glede ustrezne usposobljenosti in varnostne opreme, ki jih določajo Pravilnik o minimalnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci del v gozdovih (Ur. l. RS, št. 35/94 in nasl.) in Zakon o varnosti in zdravju pri delu (Ur.l. RS, št. 56/1999 in nasl.) ter Pravilnik o varstvu pri delu v gozdarstvu (Ur. l. RS, št. 15/79 in nasl.).

V pomoč lastnikom gozdov pri izbiri izvajalcev del v njihovih gozdovih je:

 • seznam registriranih izvajalcev del v gozdovih v Sloveniji, ki je objavljen na spletni strani inšpekcije (povezava: https://www.gov.si/teme/nadzor-v-gozdarstvu/). Skrbnik je gozdarska inšpekcija v okviru Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki v skladu z Zakonom o gozdovih preverja, če izvajalec izpolnjuje  pogoje za opravljanje del v gozdu.
 • portal Mojgozdar (povezava: https://www.mojgozdar.si/), skrbnik seznamov izvajalcev gozdarskih storitev je Gozdarski inštitut Slovenije.

Nezgode pri delu v gozdu

Varnost naj bo na prvem mestu

Zavod za gozdove Slovenije z vso resnostjo opozarja vse, ki sami delajo v gozdu, da naj tega dela ne podcenjujejo in naj bodo pri sečnji in spravilu lesa ter pri izdelavi drv skrajno previdni in naj upoštevajo nasvete, ki jih navajamo v nadaljevanju.  V Sloveniji je od leta 1998 v gozdu umrlo več kot 100 ljudi.

In še nekaj splošnih nasvetov za bolj varno delo v gozdu:

 • V gozdu nikoli ne delamo sami.
 • Uporabljamo primerna osebna zaščitna sredstva.
 • Delajmo v lepem vremenu in v ugodnih delovnih razmerah.
 • Orodje naj bo pregledano in brezhibno delujoče.
 • Pri sebi imejmo mobilni telefon in prvo pomoč.
 • Razmislimo, kako bomo ukrepali, če bi prišlo do nezgode, predvsem pa razčistimo sami s sabo, ali smo za tako delo dovolj usposobljeni in opremljeni, ali pa bi bilo bolje, da naredi to kdo drug namesto nas.