Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Gozdne učne poti

OE Postojna z označenimi lokacijami učnih poti Skica: Š. Habič

Gozdovi ob naravoslovnih in gozdnih učnih poteh imajo poudarjeno poučno funkcijo. Le to ovrednotimo v predelih, kjer poteka organizirano osveščanje in posredovanje znanj o gozdu ter gospodarjenju z njim strokovni in ostali javnosti.

Na postojnskem gozdnogospodarskem območju imamo dve gozdne in naravoslovne učne poti s katerimi upravlja Zavod za gozdove  skupaj s partnerji.

1. Mašunska gozdna učna pot
2. Gozdna učna pot Sviščaki

Ogled Mašunske gozdne učne poti je zanimivo dopolniti z obiskom GOZDNE HIŠE MAŠUN, informacijsko-izobraževalnega središča pod Snežnikom. 

Na Sviščakih se lahko obiskovalci sprehodijo po novi sprehajalni poti »Pogled na Snežnik«. Na postojnskem gozdnogospodarskem območju je tudi Naravoslovna učna pot Rakov Škocjan v krajinskem parku Rakov Škocjan. Skrbnik poti je Zavod RS za varstvo narave.

Vse poti so označene s smernimi puščicami in markacijami tako, da se obiskovalci na pot lahko podajo sami. Za napovedane in organizirane skupine nudimo tudi strokovno vodenje.

Prijave za organizirano vodenje, dodatne informacije:
Zavod za gozdove Slovenije
Območna enota Postojna
Vojkova 9, 6230 Postojna

Tel.: 05 - 700 06 10
e - pošta: oepostojnaping@zgspong.si

Mašunska gozdna učna pot

Skica Gozdna učna pot Mašun: Š. Habič
Mašun-brlog: Fotografija: Š. Habič

Dolžina: 1,7 km

Potreben čas za ogled: 45 min

Št. vsebinskih točk: 7 poučnih tabel
                               1 posebna točka - obisk medvedjega brloga

Oznaka: Krog z rdeče belimi progami.

Posebnosti: Obiskovalci se na poti ustavijo »na obisku pri medvedu« in vidijo   medvedji brlog ter Veliki Snežnik z razgledišča Anina skala.

Začetek poti: Informacijska ploščad pred gostiščem Mašun, pot je krožna.

Dostop: cesta Postojna - Pivka - Knežak - Mašun ali
             cesta  Stari trg - Leskova dolina -  Mašun ali
             cesta Ilirska Bistrica - Knežak -  Mašun. 
GPS koordinate: X = 450,950 Y = 53,980  Z = 1020

Razširjena vsebina poti je predstavljena v vodniku Mašunska gozdna učna pot.

Na Mašunski gozdni učni poti se obiskovalci najprej seznanijo z bogato zgodovino Mašuna in spreminjanjem njegove vloge. Druga učna tabla je postavljena ob atraktivni bukvi z veliko rakavo tvorbo na deblu. Predstavljena je drevesna vrsta in njene lastnosti. Na Anini skali se odpre pogled na Veliki Snežnik in vegetacijske pasove na njegovih pobočjih. Ob poti se obiskovalci ustavijo še »na obisku pri medvedu« in vidijo medvedji brlog. Predstavljene so tudi jelke, in za postojnsko območje najznačilnejši, jelovo - bukovi gozdovi. Ker pelje pot mimo laza in gozdnega roba, obiskovalci spoznajo še dva posebna in zelo pomembna življenjska prostora. Obenem dobijo še nekaj informacij o populaciji risa ter gozdnih pticah. Na naslednji točki je mogoče izvedeti podrobnosti o naravni obnovi.

Zadnja točka na učni poti pa obiskovalce seznani z zgodovino logarske hiše in lovskega gradiča na Mašunu.

Pot je zaradi svoje dolžine primerna za vse skupine udeležencev. Za pot potrebujemo lažjo terensko obutev. Priporočamo tudi obisk Gozdne hiše Mašun.

Gozdna učna pot Sviščaki

Skica Gozdna učna pot Sviščaki: Š. Habič
Pogled na Snežnik, Fotografija: Š. Habič

Dolžina: 4,3 km
Potreben čas za ogled: 3 – 4 ure
Št. vsebinskih točk: 10 poučnih tabel
Oznaka: Odtis rumene medvedje šape na rdečem krogu.
Posebnost: Na jasi v Grdi Dragi, ki je približno na polovici poti, je primeren prostor za izvedbo raznih iger. Mizo in klopi pri gozdarski koči lahko izkoristijo obiskovalci za počitek in malico, vodene šolske skupine pa tukaj izpolnijo delovne liste. Obiskovalce prosimo, da smeti odnesejo s seboj v dolino.
Začetek poti: Počitniško naselje Sviščaki, ob Planinskem domu, pot je krožna.
Dostop: cesta Ilirska Bistrica - Sviščaki ali
             cesta  Postojna - Knežak - Mašun - Sviščaki ali
             cesta  Stari trg - Leskova dolina -  Sviščaki. 
GPS koordinate: X = 453,700 Y =47,980 Z = 1240

Osnovne informacije o poti so predstavljene v zgibanki Gozdna učna pot Sviščaki.

Prav posebno mesto med slovenskimi gozdovi zavzema snežniško pogorje, ki skupaj z gozdovi Kočevske in Gorskega Kotarja tvori enega največjih strnjenih gozdnih predelov v Evropi. Na učni poti je predstavljen pomen snežniških gozdov in naselja Sviščaki. Obiskovalci spoznajo rastlinske združbe na pobočju Snežnika in živalski svet naših gozdov ter njihovo medsebojno povezanost. Predstavljena je problematika rastlinojede divjadi ter poudarjena prisotnost velikih zveri. Obiskovalci se seznanijo z načini gospodarjenja z gozdovi ter izvedo katere naravne znamenitosti ima to območje ter kakšni so načini varovanja tega občutljivega naravnega okolja. Ena izmed tem je namenjena tudi geološki podlagi in gozdnim tlem. Predstavljene so še gozdarske označbe na drevju ter gozdne prometnice.

Gozdna  učna pot je namenjena predvsem razumevanju vlog gozda in procesov, ki se v njem odvijajo. Poudarjena je večnamenska vloga naših gozdov in pogosto nasprotujoči si interesi različnih uporabnikov gozdnega prostora.

Sprehajalna pot »Pogled na Snežnik«

Na Sviščakih se lahko obiskovalci sprehodijo tudi po novi sprehajalni poti »Pogled na Snežnik«. Začne se na jasi pred Planinskim domom, se povzpne skozi naselje in poteka naprej po gozdni poti do razgledišča. Od tu se odpre pogled na Veliki Snežnik. Sprehod lahko nadaljujemo proti kapelici Sv. Gabrijela, ki je izhodiščna točka za vzpon na Snežnik, od tam pa se vrnemo na Sviščake. Pot je opremljena s smernimi puščicami in belo-modrimi markacijami s silhueto Snežnika. Za nezahteven sprehod potrebujemo približno pol ure.

Območje Sviščakov in Snežnika je že dolgo priljubljena izletniška točka, zato sta učna pot ter sprehajalna pot osnovani tako, da sta primerni za vse obiskovalce snežniškega pogorja. Poti potekata skoraj v celoti po gozdnih vlakah in cestah, zato potrebujemo primerno terensko obutev.

Gozdna hiša Mašun - Informacijsko – izobraževalno središče pod Snežnikom

Gozdna hiša Mašun, Fotografija: Š. Habič

Gozdna hiša Mašun je urejena in organizirana kot informacijsko – izobraževalno središče in je namenjena osveščanju in izobraževanju javnosti o gozdovih in živalskem svetu. V »medvedovi sobi« obiskovalci dobijo informacije o rjavem medvedu ter si ogledajo predmete iz njegovega življenja. S pomočjo enajstih posterjev se obiskovalci seznanijo z gozdovi na snežniški planoti, zgodovino gospodarjenja z gozdovi na postojnskem gozdnogospodarskem območju ter spoznajo naravne znamenitosti širšega območja.

Poleg informacijske pisarne je tudi večnamenska dvorana z sodobno avdio-vizualno opremo (do 54 sedežev) ter soba za sestanke (do 12 sedežev), kuhinjska niša s potrebno opremo ter toaletni prostori in garderoba.

Za organizirane skupine organiziramo ogled in predstavitev Gozdne hiše Mašun ter ogled naravoslovnih filmov. Hiša je primerna tudi za organizacijo delavnic, posvetov, predavanj, tečajev in izobraževalnih dni.

Kontakt in prijave

Priporočamo tudi obisk Mašunske gozdne učne poti.