Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Lovišča s posebnim namenom

Lovišče s posebnim namenom (LPN) Pohorje

Tyševa 15, 2000 Maribor

Vodja: Izidor Cojzer

Telefon: 02 234 16 17

Fax: 02 234 16 33

E-pošta

Lovišče s posebnim namenom Pohorje leži v osrednjem delu Pohorja in je s svojo geološko podlago, lego med alpskim in subpanonskim svetom, značilno kulturno krajino in veliko gozdnatostjo, že danes pomembno nahajališče številnih prostoživečih živalskih vrst – divjadi in zavarovanih vrst.

LPN Pohorje leži na pogorju Pohorja v severovzhodni Sloveniji ob meji z Avstrijo. Razteza se na površini 27.000 ha in zavzema nadmorsko višino od 600 do 1543 m nadmorske višine (Črni vrh).

Divjad in lov

Pohorje je gotovo eno od najbolj ohranjenih naravnih območij v Sloveniji in v srednji Evropi. Narava ga je radodarno obdarila z vodo - izviri potočkov na vsakem koraku, poleg pa še izjemno zanimiva šotna barja in tudi majhna jezerca.

Razgibanost tega pogorja in ostro podnebje sta izoblikovala človeka, ki je lahko preživel le s trdim delom in izjemnim posluhom za naravo. Lepo negovani pašniki, ohranjeni gozdovi in mogočne kmetije, so posledica enkratnega sožitja človeka z naravo. To pa je hkrati tudi vzrok , da imajo  številne vrste divjadi tudi še danes ugodne življenjske pogoje za svoj obstoj in razvoj.

Na Pohorju gospodari z divjadjo LPN Pohorje, ki deluje v okviru Zavoda za gozdove Slovenije – OE Maribor.

Dejavnost našega lovišča ni samo gojitev in lov divjadi, ampak predvsem varstvo ogroženih ter redkih prosto živečih divjih živali. Uspešna gojitev divjadi je rezultat strokovnega dela z gozdovi, naravi prijazen način obdelovanja kmetijskih površin in spoštljivega odnosa do divjadi. Divjad zavzema v življenju Pohorca pomembno vlogo, je njegov spremljevalec pri vsakdanjem delu.

V našem lovišču lovijo predvsem lovski gosti, ki jim je poleg lovskega užitka pomembno predvsem preživljanje prostega časa v prelepem naravnem okolju. Lov v naših gozdovih je doživetje, ki gosta privabi, da se vedno znova vrača, nemalokrat z družino in prijatelji.

Goste vodijo naši lovski čuvaji, ki so predvsem odlični poznavalci narave in divjadi. Poleg tega so vsi domačini, ki živijo v revirju in za revir. Njihovo osnovno načelo, ki jih vodi pri zahtevnem delu, je lovska etika, spoštovanje narave in občutek do sočloveka. Njihovo poklicno usmerjenost je izoblikovalo Pohorje.
Naši lovski gostje lahko prenočujejo v lovskih kočah v prelepem naravnem okolju, koče so namenjene predvsem gostom, ki pred udobnost hotelskih sob postavljajo bivanje v čistih, vendar skromnih prostorih v sredi lovišča.

Posebnost našega  lovišča je lov na gamsa. Razmeroma lahek  dostop do gamsovih revirjev omogoča, da lahko pri nas lovijo to vrsto divjadi tudi starejši lovci, oziroma lovci z manj solidno telesno kondicijo.

LPN Pohorje je razdeljeno na pet revirjev, v vseh živijo vse vrste divjadi: srnjad, jelenjad, gams in divji prašič, vendar ima vsak svoje posebnosti:

  • MOČNIK - V tem jugovzhodnem delu Pohorja je izredno zanimiv lov na srnjaka in jelena v krajini, kjer se tesno prepletajo travniki, pašniki in gozd.
  • RAKOVEC – Revir z možnostjo lova na vse vrste divjadi ter z razgledom na bližnjo in daljno okolico.
  • KOMISIJA – Skrivnostni obširni gozdovi ponujajo lovcu pri lovu na gamsa stik s prvobitno divjino.
  • HUDI KOT – Lov na gamsa v obširnih smrekovih gozdovih je tu posebnost, ki jo popestri srečanje z ruševcem in divjim petelinom.
  • KLOPNI VRH – Revir, ki vsakega lovca navduši s številnimi vrstami divjadi in ohranjenim okoljem.