Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Ustanovitev projektnega konzorcija za vzpostavitev gozdno lesne verige Gorski les

 

Solčava, 31. marec 2017 – v Solčavi so izvedli predstavitev pobude za vzpostavitev gozdno - lesne verige Gorski les Solčavsko in podpis Pisma o nameri za ustanovitev projektnega konzorcija. Člani konzorcija bodo sodelovali pri zasnovi, promociji in izvedbi pilotnega projekta na Solčavskem in v Zgornji savinjski dolini.

 

Pobudo so predstavili pobudniki za izvedbo pilotskega projekta vzpostavitev gozdno - lesne verige Gorski les Solčavsko, Alojz Lipnik iz območne enote Zavoda za gozdove Slovenije, raziskovalci Biotehniške fakultete in Gozdarskega inštituta Slovenije, ter predstavniki lokalnega gospodarstva, zainteresirani za izgradnjo certificirane blagovne znamke za proizvodnjo nišnih visoko kakovostnih proizvodov iz gorskega lesa. Prisotni so bili tudi drugi pobudniki, bistveni za zagotavljanje višje vrednosti v celotni gozdno - lesni verigi gorskega lesa. Projekt se bo pilotsko izvajal na Solčavskem, ob uspešnem zagonu pa lahko preraste v vseslovensko zgodbo, ki bo vključevala tudi druga hribovsko-gorska območja, kjer je možno priti do značilnega visokokakovostnega lesa.

 

Deležniki so po koncu predstavitve povabili vse prisotne k podpisu Pisma o nameri za vzpostavitev gozdno - lesne verige gorskega lesa. Podpisalo ga je 15 oseb, na čelu z direktorjem Zavoda za gozdove Slovenije Damjanom Oražmom, dekanom Biotehniške fakultet, prof. dr. Mihom Humarjem, županjo Občine Solčave Katarino Prelesnik. V pismu deležniki ugotavljajo, da je gorski les zaradi tehnoloških in estetskih lastnosti velik neizkoriščen razvojni potencial hribovsko-gorskih območij ter da ga lahko v polni meri izkoristijo le v sodelovanju med raziskovalnimi institucijami, lokalno skupnostjo in gospodarskimi subjekti, ki bodo soustvarjali tržne produkte. Prav zato so deležniki, ki so prepoznali (ali bodo v prihodnje) razvojni potencial gorskega lesa za razvoj hribovskih območij, podpisali Pismo o nameri ter se kot člani projektnega konzorcija z lastnimi sredstvi in delom zavzeli za izvedbo pilotnega projekta vzpostavitev gozdno - lesne verige gorskega lesa v območju Solčavsko, Zgornje Savinjske doline. Vrata za vstop v konzorcij so odprta. Za konzorcij bo skrbel idejni vodja Alojz Lipnik z Zavoda za gozdove in dr. Emil Erjavec z Biotehniške fakultete z ekipo.

 

Direktor ZGS g. Damjan Oražem ob podpisu pisma o nameri.

 

Udeleženci so si skupaj z novinarji ogledali izdelke iz gorskega lesa, obiskali brunarico na Panoramski cesti in obiskali lokalno mizarsko in žagarsko podjetje.

 

Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 

Kontakt: Alojz Lipnik, M: 031 361 914, E: alojz.lipnikping@gmailpong.com

 

« Nazaj