Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Zavod za gozdove Slovenije na 55. sejmu AGRA

Gornja Radgona, 28.8.2017

 

Na letošnjem 55. kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni se predstavlja kar 1820 razstavljavcev iz 36 držav, zato gre po besedah organizatorjev za najpomembnejši tovrstni sejem v Srednji Evropi. Na sejmu tradicionalno sodeluje tudi Zavod za gozdove Slovenije (ZGS). Letos so svojo predstavitev pripravili v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije, ki v letu 2017 praznuje 70. obletnico delovanja. V okviru kampanje Znanje za gozd, ki poteka celo leto in je usmerjena približevanju dosežkov slovenske načrtne gozdarske znanstvene in razvojne dejavnosti, so pripravili razstavo plakatov z naslovom: "Predstavitev uspehov raziskovalnega in razvojnega dela v sodobnem slovenskem gozdarstvu," ki je na ogled v sejemski brunarici ZGS.

 

Kitajska je država partnerica letošnjega sejma AGRA, ki ga je predsednik republike Borut Pahor otvoril skupaj s kitajskim ministrom za kmetijstvo Han Changfujem. Ob robu sejma poteka poteka tudi srečanje šestnajstih ministrov vzhodne in srednje Evrope s kitajskim gostom, ki ga gosti minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Ministra sta v bližini sejemske brunarice Zavoda za gozdove Slovenije skupaj zasadila Davidijo, okrasno drevo, katerega domovina je Kitajska. Sadnjo je pripravil ZGS v sodelovanju s Pomurskim sejmom. Tesno sodelovanje slovenske gozdarske stroke s Kitajsko se tako uspešno nadaljuje - konec junija sta direktorja ZGS in GIS obiskala Kitajsko, naslednji meddržavni obisk pa je že predviden za konec oktobra.

 

Senca dreves, ki obkrožajo razstavni prostor ZGS in bližnji ribnik sta skupaj z rekviziti in aktivnostmi gozdne pedagogike na sejmišču ustvarili gozdno atmosfero, ki je privabila številne obiskovalce, ki so si zaželeli kratek odmor od sejemskega vrveža. Poleg prej omenjene razstave so se lahko na prizorišču dotaknili gozda, sestavljali gozdno sestavljanko, odgovarjali na gozdne uganke in se naučili prepoznati sledi divjadi. V aktivnostih gozdne pedagogike ZGS vsako leto sodeluje preko 15.000 otrok iz cele Slovenije. Lastniki gozdov in ostali se na razstavnem prostoru lahko naučijo več o lubadarjih in njihovem zatiranju, ter o številnih aktivnostih, ki jih ZGS in GIS izvajata v podporo lastnikom gozdov. V brunarici so bili predstavljeni tudi številni projekti, ki jih izvajata obe instituciji.

 

Zavod za gozdove je v sodelovanju z radgonskim sejmom organiziral že 19. državno sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. Tekmovanja se je udeležilo 51 tekmovalk in tekmovalcev, ki so se pomerili v sedmih tekmovalnih disciplinah. Organizacijska ekipa je bila prijetno presenečena nad velikim številom ženskih tekmovalk, kar dokazuje, da gozdarska dela že dolgo niso več le v moški domeni. Nagrade so tekmovalkam in tekmovalcem podelili mag. Marjan Podgoršek, državni sekretar za gozdarstvo na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateja Jaklič, izvršna direktorica AGRE in Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije.

 

V okviru 55. AGRE sta ZGS in GIS skupaj organizirala posvet z naslovom: "Novo znanje za vaš gozd - prikaz praktičnih pripomočkov za bolj učinkovito gospodarjenje z gozdovi," na katerem so bile gozdarskim strokovnjakom, lastnikom gozdov in ostalim prikazana najnovejša orodja za učinkovito gospodarjenje z gozdovi in varstvo gozdov pred škodljivimi organizmi. Med drugimi so bili prikazana spletna orodja, h katerim je prispeval tudi projekt SIMWOOD, med njimi portal WoodChainManager, portal za lastnike gozdov in spletni pregledovalnik podatkov Zavoda za gozdove Slovenije. Predstavljene so bile tudi aktivnosti projekta LIFE ARTEMIS s poudarkom na spletni aplikaciji Invazivke, s pomočjo katere pričakujejo, da bodo lahko omejili negativne vplive invazivnih tujerodnih vrst v gozdovih.

 

Sejem bo potekal do četrtka, 31.8.2017.

 

Zavod za gozdove Slovenije

 

« Nazaj