Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Uspešno izobraževanje lastnikov gozdov na temo invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst

V torek, 18. 4. 2023, je v agrarni skupnosti Lipa potekalo 2. izobraževanje lastnikov gozdov na temo invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst (ITRV) v gozdovih Krasa.

Predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) iz Območne enote (OE) Sežana in Centralne enote (CE), so lastnikom gozdov predstavili problematiko ITRV. Po uvodnih nagovorih vodje OE Sežana, Boštjana Košička, vodje KE Sežana Branke Gasparič in revirnega gozdarja Goriškega Jerneja Jazbeca je sledila predstavitev dela na projektu »Invazivne tujerodne rastlinske vrste v gozdovih«, ki sta ga predstavili predstavnici ZGS, Centralna enota, dr. Andreja Nève Repe in Marija Kolšek.

Aktivnosti projekta so osredotočene na drevesno vrsto veliki pajesen (Ailanthus altissima) in na zelnato rastlino navadno barvilnico (Phytolacca americana). Obe vrsti sta pri nas tujerodni ter zelo invazivni. Veliki pajesen je zaradi invazivnosti uvrščen na evropski seznam tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst. To pomeni, da smo jo kot država članica EU primorani odstranjevati in predvsem preprečevati njeno širjenje.

Poudarek samega izobraževanja je bil na ITRV, ki se pojavljajo na območju pogorišča požara, ki je julija 2022 zajel območje Goriškega Krasa. Predstavljene so bile še nekatere druge najbolj pogoste ITRV, njihov vpliv na avtohtono vegetacijo ter metode zatiranje in zadrževanja širjenja. Na dogodku je bilo prisotnih 25 udeležencev, od tega največ članov Agrarne skupnosti Lipa. Zaključil pa se je s pogovorom lastnikov, članov agrarne skupnosti, in zaposlenih na ZGS o ITVR in drugih temah gozdarstva.

« Nazaj