Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Umrl je prof. dr. Dušan Mlinšek

V torek, 15. 12. 2020, je na svojem domu v Ljubljani umrl velikan slovenskega gozdarstva in utemeljitelj slovenske gozdarske šole, prof. dr. Dušan Mlinšek.

Njegovo življenje in delo je bilo tesno povezano z gozdom in gozdarstvom - od njegovega študija v Zagrebu in Švici, preko vodilnih mest v slovenskem gozdarstvu, pedagoškega in znanstvenega dela na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani do vodilnih mest v mednarodnih strokovnih organizacijah. S svojimi raziskavami, edinstvenim načinom prenosa znanja v prakso ter pedagoškim in znanstvenim delom je pustil neizbrisljiv pečat v svetovnem gozdarstvu. Generacijam gozdarjev v Sloveniji pa je dal motivacijo in znanje za trajnostno, sonaravno in večnamensko gospodarjenje z gozdom.

Prof. dr. Dušan Mlinšek je bil častni član Mednarodne zveze gozdarskih raziskovalnih organizacij IUFRO, prejemnik odlikovanja OZN, častnega doktorata Univerze v Oslu in številnih drugih strokovnih priznanj. Njegova knjiga Sproščena tehnika gojenja gozdov predstavlja eno izmed temeljnih del slovenskega gozdarstva. Bil je tudi idejni oče in soustanovitelj mednarodnega združenja Pro Silva za promocijo sonaravnega gospodarjenja z gozdom.

Zaposleni in upokojenci Zavoda za gozdove Slovenije, zlasti pa številni njegovi študentje, sodelavci in prijatelji med nami, njegovi družini izrekamo iskreno sožalje.

Povezava: več o življenju in delu prof. dr. Dušana Mlinška

Zavod za gozdove Slovenije, 17. 12. 2020

Prof. dr. Dušan Mlinšek (foto: arhiv Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani)
« Nazaj