Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Študijski krožek »Sonaravni pristopi v mojem gozdu in na kmetiji« na ogledu biodinamične kmetije

Zavod za gozdove Slovenije v letošnjem letu izvaja pet študijskih krožkov, ki se sofinancirajo tudi s sredstvi Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport. Eden od njih je tudi študijski krožek »Sonaravni pristopi v mojem gozdu in na kmetiji«, ki poteka v Logatcu. Logatec in okolica sodi v območje, kjer kmetijska gospodarstva pridobivajo svoj dohodek tako iz kmetijske pridelave kot iz gozda. Oba vira za preživetje kmetij sta v zadnjih letih pod močnim pritiskom naravnih ujm (žledolom, podlubniki, suša, ipd..).

Sonaravni principi v gozdarstvu so lahko bogat vir novih idej in spoznanj tudi za kmetijsko pridelavo, zato smo v študijskem krožku v Logatcu povezali načela sonaravnega gospodarjenja z gozdovi z značilnostmi ekološkega in biološko dinamičnega gospodarjenja na kmetiji. Sodelovali smo z društvom za biodinamično gospodarjenje Ajda Vrzdenec in skupaj z njim pripravili tudi strokovno ekskurzijo na kmetijo Černelič pri Brežicah.

Kmetija je organizirana sonaravno in sledi pri živinoreji in poljedelstvu ekološkim in biodinamičnim principom. Člani študijskega krožka so tako spoznali univerzalnost sonaravnih načel gospodarjenja z naravnimi sistemi, pa naj gre za gozd, polje, sadovnjak, vrt ali čredo domačih živali. Ta načela ohranjajo trajno rodovitnost tal, ekološko ravnotežje, biotsko pestrost ter avtohtone rastlinske in živalske vrste in so ključna za prihodnost kmetij v podnebno nestabilnem okolju.

Nekaj utrinkov iz strokovne ekskurzije študijskega krožka si lahko ogledate v foto galeriji.

« Nazaj