Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Projektni sestanek GreenRisk4ALPs v Ljubljani

Na Zavodu za gozdove Slovenije smo skupaj z Univerzo v Ljubljani in Oddelkom za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani med 12. in 14. decembrom 2018 organizirali prvi projektni sestanek projektnih partnerjev GreenRisk4ALPs, ki poteka v okviru programa sodelovanja Interreg Alpine Space. Sestanka, ki je bil namenjen poročilu o napredku projekta, vodenju projekta in delu v naslednjem obdobju, se je udeležilo 27 predstavnikov 9 projektnih partnerjev in opazovalcev iz 5 alpskih držav: Francije, Italije, Avstrije, Nemčije in Slovenije.

Delo na projektu GreenRisk4ALPs poteka v okviru več delovnih paketov. Do sedaj je bilo največ aktivnosti izvedenih v prvem delovnem paketu, kjer so aktivnosti usmerjene v razvoj novih orodij in v pridobivanje novih informacij na področju kompleksnega razmerja gozd – naravne nevarnosti – tveganje. Delo bo usmerjeno v oblikovanje zbirk podatkov, ki bodo podlaga za uporabo novih orodij (topografija, tla, geologija, geomorfologija, raba tal, turizem, infrastruktura, podnebje,…). V drugem delovnem paketu je delo usmerjeno v prepoznavanje pomembnih oziroma odločujočih deležnikov in načinov odločanja oziroma postopkov v primeru nevarnosti in naravnih katastrof, kar ima pomemben vpliv na ukrepanje v takih situacijah. Na sestanku so bili predstavljeni možni pristopi, ki naj bi se uporabili pri delu na pilotnih območjih. Rezultat dela v okviru tretjega delovnega paketa je monografija o zaščitnih in varovalnih gozdovih v celotnem alpskem prostoru. Ne sestanku smo dorekli vsebine, odgovornosti in strukturo monografije.

Drugi dan sestanka je bil namenjen spoznavanju slovenskega pilotnega območja, to je občine Kranjska Gora. Ogledali smo si nekaj pomembnejših vsebin, ki so obravnavale problematiko projekta. Pri vasi Dovje smo na začetku udeležencem predstavili nekaj osnovnih dejstev o slovenskem gozdu in gozdovih v občini Kranjska Gora, problematiko varovalnih gozdov, gozdnih funkcij in posledice, ki jih imajo ujme in prenamnožitev podlubnikov v varovalnih gozdovih. Sledil je prikaz aktivnega skalnega podora v vasi Belca, ki se je ponovno sprožil ob deževju oktobra 2018, skupaj z odloženim materialom vzdolž hudourniške struge potoka Belce pa predstavlja izjemno grožnjo naselju. V Kranjski gori smo si ogledali tudi ureditev Male in Velike Pišnice pri sotočju, kjer občini velik izziv predstavljata lesno plavje in velika količina materiala, ki ga prenašata obe reki, z oviranjem pretoka rek skozi mostove in pregrade. Ogledali smo si tudi jezero Jasna, ki je umetna zajezitev Velike Pišnice in obiskana turistična točka. Po predstavitvi občine Kranjska Gora v Kulturnem domu smo si ogledali še nordijski center Planica, kjer je odgovorni projektant udeležencem pojasnil ukrepe, ki so bili izvedeni kot varovanje objektov pred snežnimi plazovi in hudournikom Nadiža.

« Nazaj