Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Povrnitev trošarine za leto 2014 pri sanaciji žledoloma v gozdovih

Vsako leto se konec marca izteče trimesečno obdobje za oddajo zahtevkov za vračilo dela trošarine za gorivo, ki se porabi za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije v preteklem letu.

 

Za vlagatelje, ki so oddali zahtevek (na obrazcu TRO-AŽ), carinski organi, ki odločajo o vračilu trošarine za dejansko porabljeno gorivo v letu 2014, upoštevajo samo podatke (o parcelnih številkah, površini gozda in odstotku poškodovanosti zaradi žledoloma) Uprave RS za zaščito in reševanje.

 

V javnosti se je namreč pred kratkim pojavila informacija, da ima lastnik gozda, ki meni, da je dejanska poškodovanost višja od zapisane v evidenci omenjene uprave, po izdaji odločbe carinskega organa možnost pritožbe, pri čemer predloži ponovno oceno poškodovanosti, ki jo opravi Zavod za gozdove Slovenije (ZGS).

 

V zvezi s tem želimo pojasniti, da je ZGS za gozdove, ki jih je prizadel žled, po uradni dolžnosti moral pred enim letom posredovati podatke o poškodovanosti gozdnih oddelkov in odsekov Upravi RS za zaščito in reševanje, ta pa je nato pripravila podatke o poškodovanosti tako, da je neposredno prenesla podatke o poškodovanosti z ravni oddelka oziroma odseka na raven parcel. Po potrditvi teh podatkov lansko leto na vladi veljajo za uradno evidenco, ki jo je po mnenju ministrstva za finance (v priloženem dopisu) možno spreminjati samo tako, da Uprava RS za zaščito in reševanje izda »dokazilo o popravku odstotka poškodovanosti«, kar pa, kot nam je znano, ni več izvedljivo.

 

Zato lastnikom gozdov, kljub nekaj izraženih prošenj, ne izvajamo t.i. ponovnih ocen poškodovanosti gozdnih parcel.

 

 

Andrej Kermavnar,

Vodja sektorja za splošne zadeve

« Nazaj