Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Poročilo Zavoda za gozdove Slovenije o gozdovih za leto 2016

Na spletnih straneh Zavoda za gozdove Slovenije je objavljeno Poročilo Zavoda za gozdove Slovenije o gozdovih za leto 2016. Poročilo o gozdovih je dokument, v katerem Zavod za gozdove Slovenije letno opiše stanje, realizacijo ukrepov in spremembe v slovenskih gozdovih.

 

Nekaj izsekov iz povzetka Poročila:

  • Povečevanje gozdnih površin na račun zaraščanja opuščenih kmetijskih zemljišč v Sloveniji se je po več kot 130 let dolgem obdobju od leta 1875, ko je bilo z gozdom pokrite le 36,4 % ozemlja današnje Slovenije, do leta 2010 – v glavnem zaključilo, vendar je v odmaknjenih območjih še vedno prisotno. Zlasti v primestnih območjih in v območjih intenzivnega kmetijstva se srečujemo z velikimi pritiski na gozd in gozdni prostor ter številnimi vlogami za soglasja k posegom v gozdove.
  • Obsežnim poškodbam zaradi žleda je v letih 2015 in 2016 sledila pričakovana namnožitev podlubnikov, zlasti velikega smrekovega lubadarja , ki pa je bila zaradi ugodnih vremenskih razmer za razvoj podlubnikov v letu 2015 še intenzivnejša od pričakovanj. Saniranju gozdov, poškodovanih od žleda, se je pridružilo saniranje gozdov, prizadetih od podlubnikov. Zaradi saniranja obsežnih poškodb od žleda in podlubnikov smo tudi v letu 2016 zabeležili za približno 50 % večji posek kot v letih pred žledom.
  • Dela na obnovi gozda, vključno s pripravo sestojev za naravno nasemenitev, sanacijo v ujmah poškodovanih gozdov ter obnovo nenaravnih enovrstnih gozdov, so bila leta 2016 izvedena na površini 971 ha, kar je za 13 % več kot v predhodnem letu. Pri tem je bila obnova gozdov s sadnjo in setvijo izvedena na 330 ha, kar je za 27 % več kot v predhodnem letu.
  • V letu 2016 je bilo v Sloveniji 90 gozdnih požarov, kar je blizu dolgoletnega povprečja. Skupne opožarjene površine je bilo 525,70 ha, kar je prav tako blizu dolgoletnega povprečja.
  • Realizacija lovskoupravljavskih načrtov glede odvzema temeljnih vrst velike parkljaste divjadi v letu 2016 je bila v povprečju zelo ugodna, pri večini vrst v okviru načrtovanega in v okviru dopustnih odstopanj.
  • V letu 2016 je bilo iz populacij izločenih 47 medvedov in 2 volka . Populaciji medvedov in volkov sta stabilni in naraščata, populacija risa pa se v zadnjih letih kljub več kot desetletni opustitvi odstrela še naprej zmanjšuje.
  • V letu 2016 so bila razpoložljiva sredstva proračuna RS, namenjena vlaganjem v gozdove, v celoti izkoriščena – za gojenje in varstvo gozdov je realizacija znašala 98,3 %, za vzdrževanje življenjskega okolja prostoživečih živali v zasebnih gozdovih 100,0 % in za vzdrževanje gozdnih cest pa 98,5 %

 

Poročilo o gozdovih je dokument, ki ga Zavod za gozdove Slovenije pripravlja od svoje ustanovitve dalje, na spletu pa so skupaj z letnimi poročili o delu ZGS in letnimi finančnimi poročili ZGS dostopna poročila od leta 2004 dalje – povezava na arhiv ZGS.

« Nazaj