Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Podnebne spremembe in svetovna dediščina v Sloveniji

20. oktobra 2021 je v mestni galeriji Magazin v Idriji potekal posvet o podnebnih spremembah in svetovni dediščini v Sloveniji, ki ga je kot zaključni dogodek letošnjega cikla Odsevov srebrnega časa organiziral Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

Na posvetu so sodelovali slovenski strokovnjaki s področja kulturne dediščine in podnebnih sprememb, ki so uvodoma predstavili perečo problematiko o negativnem vplivu klimatskih sprememb na stanje ohranjenosti svetovne dediščine v Sloveniji. V nadaljevanju pa so upravljalci svetovne dediščine v Sloveniji predstavili vpliv klimatskih sprememb na spomeniška območja, za katere skrbijo. Na posvetu v Idriji so sodelovali predstavniki vseh spomeniških območij v Sloveniji: Škocjanskih jam, Prazgodovinskih kolišč okoli Alp, kamor sodijo tudi kolišča na Ljubljanskem barju in na Igu, Dediščine živega srebra Almaden in Idrija v Idriji, Starodavni in prvobitni bukovi gozdovi Karpatov in drugih delov Evrope, Pragozda Krokar in gozdnega rezervata Snežnik ter spomeniško območje del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Prispevek o UNESCO bukovih gozdovih v Sloveniji sta pripravila Miha Varga iz centralne enote Zavoda za gozdove Slovenije ter Katarina Groznik-Zeiler iz Ministrstva za okolje in prostor. Prvi je prispevek tudi predstavil na posvetu.

Ob posvetu, ki ga sofinancira Slovenska nacionalna komisija za Unesco, pa je izšla tudi publikacija, v kateri so v pisni obliki združeni prispevki govorcev na posvetu - Podnebne spremembe in svetovna dediščina v Sloveniji. Na posvetu je izšel tudi Katalog likovnih izdelkov UNESCO ASPnet šole, Osnovne šole Sp. Idrija, ki je bil izdan ob priložnostni razstavi.

 

« Nazaj