Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Obvestilo: predvidena sečnja na obrobju Sežane

V sestojih črnega bora na območju hribov Tabor in Planina je Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Sežana, v septembru in oktobru 2021 označil drevje za možni posek. Upravljalcu gozdnih parcel v državni lasti, družbi Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG), je izdal odločbe o odobritvi poseka izbranih dreves. V SiDG načrtujejo, da bodo predvidoma začeli z izvajanjem sečnje pozimi 2021/2022.

Območje, v katerem je označeno drevje za posek, v celoti leži v katastrski občini Sežana. Gre za del gozda s površino 27 hektarjev, ki je v celoti v lasti Republike Slovenije. Sicer je večina gozdov v okolici Sežane v zasebni lasti. Na Taboru je bilo označeno drevje, predvideno za končni posek v okviru obnove gozda, ki se je začela v letu 2000. Na Planini pa začenjamo uvajanje v obnovo gozda črnega bora. Za posek so označena tudi posamezna drevesa, ki so predvidena za sanitarni posek, saj zaradi zmanjšane stabilnosti ogrožajo obiskovalce gozda.

Skupaj je na Planini za posek označenih približno 1.200 m3 lesa, na Taboru pa 600 m3. S končnim posekom želimo zaključiti obnovo gozda, še preden bo mladje začelo preraščati v razvojno fazo gošče. Označeno drevje, ki je zaradi poškodovanosti, oslabelosti oziroma zaradi zmanjšane stabilnosti lahko nevarno obiskovalcem gozda, se nahaja predvsem ob sprehajalnih poteh in stezah.

Tako posek iz sanitarnih vzrokov kot tudi končni posek sta ob upoštevanju vseh izredno poudarjenih socialnih in ekoloških funkcij, ki jih ta gozd ima, kot ukrepa načrtovana tako v gozdnogospodarskem načrtu gozdnogospodarske enote Kras II za obdobje 2018 – 2027 (Uradni list RS, št. 16/13) kot tudi v podrobnih izvedbenih gozdnogojitvenih načrtih.

Desetletja brez ukrepanja bi za takšen gozd pomenila slabitev moči pri opravljanju poudarjenih funkcij. Sečnja je eden najpomembnejših ukrepov nege gozda, saj z njeno pomočjo usmerjamo razvoj gozda v okviru trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi. Predvidevamo, da se bo gozd po končnem poseku obnovil po naravni poti. Morebitne nepomlajene površine bomo obnovili s sadnjo avtohtonih listavcev h kateri bomo povabili širšo javnost.

Obiskovalcem Tabora in Planine svetujemo, naj se v času sečnje zaradi lastne varnosti izognejo delovišču in naj upoštevajo opozorila ter navodila Zavoda za gozdove Slovenije, podjetja SiGD in izvajalcev del. Za dodatne informacije pokličite na 05 70-74-401.

Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Sežana

Revirni gozdar pri izbiri drevja za posek. Foto: ZGS OE Sežana
« Nazaj