Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Minister dr. Jože Podgoršek na obisku v ZGS OE Slovenj Gradec

V soboto, 16. 1. 2021, je v organizaciji Območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Slovenj Gradec potekal obisk ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, dr. Jožeta Podgorška, na Koroškem. Srečanja so se udeležili tudi direktor Direktorata za gozdarstvo in lovstvo mag. Robert Režonja, podžupan Mestne občine Slovenj Gradec dr. Peter Pungartnik, in sodelavci ZGS OE Slovenj Gradec: vodja območne enote Branko Gradišnik, vodja odseka za ukrepe v gozdovih Hinko Andrejc in vodja krajevne enote Slovenj Gradec Avgust Kunc.

Na sedežu območne enote je Branko Gradišnik, vodja ZGS OE Slovenj Gradec, ministru predstavil značilnosti koroških gozdov in gozdarstva. Poudarjen je bil pomen gozdov za ohranjanje kvalitete bivalnega okolja vseh prebivalcev regije in pomen gospodarjenja z gozdovi za ohranitev gorskih kmetij (celkov), ki na Koroškem prevladujejo. Izpostavljena je bila problematika financiranja in vzdrževanja gozdnih cest, ki so osnovni predpogoj za ohranitev poseljenosti podeželja, pa tudi za razvoj mnogih dejavnosti, ki postajajo v razvojnih strategijah lokalnih skupnosti vse pomembnejše.

Udeleženci so se seznanili tudi s posledicami naravnih ujm in večletnih gradacij smrekovih podlubnikov, ki so prizadele gozdove na Koroškem. Zaradi odstranjevanja podrtega, polomljenega in napadenega drevja je bilo v zadnjih letih potrebno posekati že skoraj 1,7 milijonov m3 dreves, posledice so vidne na več kot 50 % površine gozdov. Izpostavljen je bil pomen sredstev Programa razvoja podeželja za ohranitev gorskih kmetij in za obnovo po ujmah prizadetih gozdov. Lastniki gozdov na Koroškem so bili pri prijavah na razpise in koriščenju sredstev v preteklosti uspešni, v programskem obdobju 2014-2020 je bilo za različne ukrepe do sedaj izplačanih skoraj 2.000.000 €.

Predstavljen je bil tudi sanacijski načrt gozdov, prizadetih zaradi naravnih ujm in gradacij smrekovih podlubnikov. Na osnovi izdelanega sanacijskega načrta je Zavod za gozdove Slovenije v letu 2020 pričel z intenzivno obnovo od ujm in zaradi smrekovega lubadarja uničenih gozdov. Sredstva za izvedbo načrtovanih ukrepov v višini okrog 900.000 € so zagotovljena v okviru programa razvoja podeželja. Posajenih je bilo več kot 201.000 sadik gozdnega drevja. Obisk je bil zaključen na kmetiji Anžej v Podgorju pri Slovenj Gradcu. Lastnik kmetije Janez Ješovnik je poudaril pomen gozda za preživetje na kmetiji in predstavil svoje izkušnje pri pridobivanju sredstev Programa razvoja podeželja.

Več informacij: https://www.gov.si/novice/2021-01-16-minister-dr-pogorsek-na-koroskem-o-stanju-v-kmetijstvu-in-gozdarstvu/

Minister dr. Jože Podgoršek in vodja ZGS OE Slovenj Gradec Branko Gradišnik
« Nazaj