Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Knjižica Bukovi gozdovi Evrope

Konec leta 2021 je v založbi Zavoda za gozdove Slovenije izšla knjižica Bukovi gozdovi Evrope. Napisana je bila z namenom predstavitve navadne bukve kot drevesne vrste, njene dediščine in izjemnega pomena v Sloveniji in širše po Evropi. Namenjena je vsem, ki jih zanimajo bukovi gozdovi, njihova zgodovina ter izjemne lastnosti teh ekosistemov.

Na začetku knjižice je predstavljena bukev kot drevesna vrsta in njena zgodovina. Vsebina drugega dela govori o UNESCU. Leta 2017 sta bila na seznam UNESCO dediščine dodana dva slovenska gozdna rezervata (Snežnik in Pragozd Krokar) v skupni nominaciji, ki danes sestavlja 94 območij v 18 različnih državah. To je največji in najbolj kompleksen transnacionalni vpis na seznam UNESCO svetovne dediščine. Najprej je predstavljena konvencija o svetovni dediščini, sledi kratek opis vseh slovenskih vpisov na seznam UNESCO svetovne dediščine. Podrobneje so predstavljeni Starodavni in prvobitni bukovi gozdovi Karpatov in drugih delov Evrope, na koncu si lahko preberete še nekaj o gozdnih rezervatih v Sloveniji.

Podrobneje sta predstavljena gozdna rezervata Pragozd Krokar in Snežnik. Opisani sta njuni zgodbi, zgodovina ter lastnosti in posebnosti, zaradi katerih sta bila dodana na UNESCOV seznam svetovne dediščine. Prikazane so možne poti, po katerih si ju lahko ogledamo, ter pravila obnašanja, ki jih moramo upoštevati ob obisku.

Knjižica je bila financirana s finančno podporo Interreg Central Europe, finančnega mehanizma Evropske Unije. Izdelana je bila pri projektu BEECH POWER (Svetovna dediščina bukovih gozdov: krepitev in pospeševanje trajnostnega razvoja na osnovi ekosistemskega pristopa), z namenom ozaveščanja obiskovalcev in ostalih deležnikov UNESCO bukovih gozdov. Zavod za gozdove Slovenije v projektu sodeluje kot partner. Knjižica, ki so jo napisali avtorji Domen Kocjan, Urban Prosen, Miha Varga, Bojan Kocjan in Špela E. Koblar Habič, je bila izdana v slovenskem in angleškem jeziku.

Dostop do publikacij:
Bukovi gozdovi Evrope
Beech Forests of Europe

« Nazaj