Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Novice

Delavnica in medijski dan: »Kako obnoviti gozdove, poškodovane v požaru na krasu?«

V četrtek in petek, 8. in 9. septembra 2022, sta v konferenčni dvorani Pomnika miru na Cerju potekala delavnica in novinarska konferenca, na kateri so nosilci načrta sanacije, predstavniki slovenske in mednarodne gozdarske stroke, predstavniki lokalne skupnosti, lastnikov gozdov, nevladnih organizacij in drugi razpravljali na temo obnove gozdov, poškodovanih v največjem gozdnem požaru v zgodovini Slovenije, ki je na Krasu poškodoval 2.900 ha gozdov.

Udeležence delavnice so pozdravili: župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, mag. Janez Logar, v. d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije in dr. Darij Krajčič, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Sledila je predstavitev izhodišč za načrt sanacije poškodovanih gozdov, ki sta jo pripravila Boštjan Košiček in Matej Kravanja iz Območne enote ZGS Sežana. Prof. dr. Hojka Kraigher iz Gozdarskega inštituta Slovenije je predstavila predstavitev z naslovom: »S kakšnim gozdnim reprodukcijskim materialom bomo obnavljali gozdove na Krasu?« in  projekt LIFE SySTEMiC, za njo pa sta primere sanacije gozdov po gozndih požarih predstavila prof. dr. Fabio Salbitano iz Univerze v Firencah in Miran Lanščak iz Hrvatskega šumarskega instituta. Predstavitve je zaključila Nadja Šučurović, ki je predstavila Projekt O2 - Pogozdovanje iz zraka z brezpilotnimi letalniki.

Predstavitvam je sledil delavnični del, ki ga je moderiral mag. Andrej Breznikar, vodja službe za gojenje gozdov na ZGS. Pomemben del delavnice so predstavljala stališča, ki so jih na temo sanacije gozdov izrazili predstavniki lokalnih skupnosti. Osrednji izdelek delavnice je paleta usmeritev za pripravo načrta sanacije za gozdove, poškodovane v požaru na Krasu. V petek, 9. 9. 2022, pa je od 10. do 14. ure potekala predstavitev za medije, ki je vsebovala novinarsko konferenco in terenski ogled.

« Nazaj