Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Posebnosti območja

Gozdnogospodarsko območje Ljubljana

Glavna značilnost: RAZNOLIKOST

Posebnost: največje gozdnogospodarsko območje v Sloveniji.

Lega: osrednja  Slovenija.

Občine: območje pokriva 29 občin, od teh 22 v celoti (Borovnica, Brezovica, Dobrova – Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Horjul, Hrastnik, Ig, Kamnik, Komenda, Ljubljana, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Trzin, Vodice, Vrhnika, Zagorje), 7 pa delno (Cerknica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Litija, Logatec, Velike Lašče, Žiri).

Relief: zelo razgiban s strminami in visokimi nadmorskimi višinami Kamniško-Savinjskih Alp, s hribovji in gričevji Menine planine, Zasavja, Krimskega pogorja, Menišije in Hrušice ter Polhograjskega hribovja, pa tudi z nižinami kot so Ljubljansko barje, Ljubljanska kotlina in  Grosupeljska kotline…

Klima: večinoma celinska, ki se na JZ pomeša z dinarsko, na S v Alpah pa preide v alpsko.

Krajina: večinoma gozdnata (na 72% območja), kmetijska in primestna (21%), gozdna (6%), gorska gozdnata (1%).

Gozdovi: poleg prevladujočih večnamenskih je v območju 10.926 ha varovalnih gozdov in 783 ha gozdnih rezervatov, ki sodijo med gozdove s posebnim namenom. Kot gozdovi s posebnim namenom so razglašeni tudi gozdovi na območju Volčjega potoka in Gobavice.

Drevesna sestava gozdov: največ je mešanih gozdov listavcev in iglavcev (60%), pretežno listnatih gozdov je 26%, iglastih gozdov pa 14%.
Drevesne vrste: glede na lesno zalogo (število m3 lesa) je v ljubljanskem območju največ bukve (34%) in smreke (32%), sledijo bori (8%), hrasti (8%) in jelka (7%), plemeniti listavci (4%, mednje sodijo javorji, jeseni, bresti, lipa in lipovec) ter ostali listavci in iglavci (skupaj 7%).

Lastništvo gozdov: prevladuje zasebno z deležem 84%, državnih gozdov je 15%, manj kot 1%  pa imajo v lasti občine. Gozdna posest je izredno razdrobljena, saj je v območju kar 56.000 lastnikov gozdov. Povprečna gozdna posest v zasebnih gozdovih meri 2,9 ha, ob upoštevanju solastnikov pa le 2,1 ha.

 

SLOVARČEK
varovalni gozdovi - gozdovi z izrazito varovalno vlogo, kateri je povsem podrejen način gospodarjenja, kot varovalni so razglašeni z Uredbo o varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim namenom (Ur.l. RS, št. 88/2005)
gozdovi s posebnim namenom – za gozdove s posebnim namenom razglašeni gozdovi z izjemno pomembnimi socialnimi funkcijami; za katere funkcije gre, določa Zakon o gozdovih