Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Posebnosti območja

Kranjsko gozdnogospodarsko območje

je eno od 14 v Sloveniji. Leži v alpskem in predalpskem svetu severozahodne Slovenije. Zajema gorati svet Karavank, Kamniških in Savinjskih Alp, ravninski svet Kranjskega in Sorškega polja ter Škofjeloško hribovje z delom Jelovice in Polhograjskih Dolomitov. Povprečna nadmorska višina območja je 740 m; najvišja točka je Grintovec (2558 m), najnižja pa v logih ob reki Sori (320 m).
 
Območje razpolavlja reka Sava. Povodja njenih pritokov (Tržiška Bistrica, Kokra, Poljanska in Selška Sora) oblikujejo zelo razgiban relief. Na prodih in karbonatnih kamninah so se razvile rendzine in rjava tla, na skrilavcih, peščenjakih in porfirjih ranker in kisla rjava tla, na diluvialnih ilovicah in ravnicah starejših kamnin rjava podzolna tla, na diluvialnih nanosih in ob vodnih tokovih pa humusna in sivo rjava humusna tla. V območju se mešata zmerno subpolarno in vlažno celinsko podnebje z občasnim sredozemskim vplivom.

Zaradi velike razgibanosti se oblikujejo različne mezoklime z večjimi temperaturnimi razlikami (Kranj 10 0C, Javorje 8 0C, Krvavec 3 0C). Povprečne letne padavine se gibljejo med 1450 mm na ravnini in 2200 mm v gorskem svetu. Obilnejše so pozno spomladi in jeseni. Značilne so pogoste in hitre spremembe vremena. Prevladujejo severozahodni vetrovi.

Območje meri 107.641 ha, od tega je gozda 72.705 ha (68 % gozdnatost). Teritorialno se območje deli na 13 gozdnogospodarskih enot, katerih povprečna velikost je 4.613 ha (najmanjša 3.967 ha, največja 7.816 ha).

Upravno površina območja spada v pristojnost treh upravnih enot (Kranj, Škofja Loka in Tržič) ter 11 občin (Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Kranj, Naklo, Gorenja vas-Poljane, Preddvor, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki in del občine Žiri).

ZGS, OE Kranj, ki pokriva kranjsko gozdnogospodarsko območje, se organizacijsko deli na šest krajevnih enot (Tržič, Jezersko-Kokra, Kranj, Šk. Loka, Železniki in Poljane), ki imajo v pristojnosti povprečno 11.600 ha gozdov (najmanj 8.933 ha, največ 16.848 ha). Območna enota pokriva območje z 28 revirji.