Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Gozdne učne poti

Na celjskem gozdnogospodarskem območju imamo naslednje gozdne in naravoslovne učne poti s katerimi upravlja Zavod za gozdove  skupaj s partnerji.

  1. Mestni gozd Celje
  2. Gozdna učna pot Celjska koča 
  3. EKOSISTEMSKA učna pot Šmartinsko jezero 
  4. Gozdna in geološka učna pot Pekel

Mestni gozd CELJE

  V gozd po modrost.
Kratek opis.

Mestni gozd predstavlja območje ohranjenih gozdnih sestojev na južnem obrobju mesta Celje. Na dobrih 100 hektarih strnjenih gozdov je urejeno in opremljeno omrežje 12 gozdnih poti s skupno dolžino 14 kilometrov. Območje se nahaja do poldrugi kilometer zračne razdalje od večine celjskih šol in vrtcev.

Zaradi svoje bližine in dostopnosti ter nenavadne pestrosti in ohranjenosti je Mestni gozd odličen prostor za  izobraževanje o naravnih ekosistemih in osnovah trajnostnega razvoja.

Vsebinsko različni programi, prilagojenimi starostnim skupinam otrok, učencem in dijakom se izvajajo v skladu z načeli gozdne pedagogike in na osnovi izkušenj, pridobljenih v podrugem desetletju vodenj šolskih skupin.  Skozi program, ki temelji predvsem na spodbujanju doživljanja narave, sta predstavljena raznolikost in delovanje gozdnega ekosistema, njegova primerjava z ekosistemi mesta, parka in travnika, številne koristne vloge gozdov ter trajnosten način rabe gozdnih dobrin. Na potepu skozi “gozdno divjino” lahko obiskovalci občutijo prvinskost najbolj razvitega kopenskega ekosistema.

Dolžina poti: 12 poti s skupno dolžino 14 km
Potreben čas za ogled: 1 ura 30 min
Dostop:

Vstopna mesta v neposredni bližini središča mesta v Mestnem parku, pri Meškovem studencu, na koncu mostu čez Savinjo (Čopova ulica), pri Petričku, pri Heraklejevemu svetišču in pri gostilni Belaj na Polulah.

GPS koordinate: Y = 519,720   X= 120,834
Leto izdelave: 2000 - 2007
Kontaktni naslov: Krajevna enota Celje
Ljubljanska 13, 3000 Celje

T: 03/ 42 55 191
E: ke.celjeping@zgspong.si

Robert Hostnik, Boštjan Hren

Gozdna učna pot Celjska koča

Stoletje gozda.

Kratek opis.

Gozdna učna pot  poteka v neposredni bližini priljubljene izletniške točke na Celjski koči. Učno pot sestavljata dva vsebinska sklopa: v parku gozdnih dreves pod kočo so na poseben način predstavljene drevesne vrste naših gozdov, ob krožni poti, ki se vzpne na razgledni greben, pa obiskovalce nagovarja devet vsebinskih točk.

Med drugim je prostorsko predstavljen stoletni razvojni krog gozda, primerjava gozdnate pokrajine z računalniško izdelano simulacijo razvoja iste pokrajine brez gozda, sodobno sonaravno ravnanje z gozdovi, pa tudi pretekle napake pri snovanju smrekovih monokultur, ki jih plačujemo še danes. Rdeča nit poti je spodbujanje obiskovalcev k razmisleku o lastnem odnosu do gozdov. 

Št. vsebinskih točk:

10

Dolžina poti:

1,9 km

Potreben čas za ogled:

1 ura 30 min

Dostop:

Vstopno mesto je pri hotelu Celjska koča, kamor pridemo iz Celja po cesti mimo Zagrada in Pečovnika (9,5 km) ali mimo Štor in Svetine (12 km). 

GPS koordinate:

Y = 521,543   X= 116,743 

Leto izdelave:

2005

Kontaktni naslov:

Krajevna enota Celje
Ljubljanska 13, 3000 Celje

T: 03/ 42 55 191
E: ke.celjeping@zgs.govpong.si

Robert Hostnik, Robert Hedl

Ekosistemska učna pot Šmartinsko jezero

Vse je povezano z vsem.

Kratek opis.

Učna pot, ki se nahaja ob obali Šmartinskega jezera pri Celju je zasnovana nekoliko drugače, kot klasične gozdne učne poti. Njeno vsebinsko izhodišče namreč ni gozd, temveč kulturna krajina z raznolikostjo prirejenih in naravnih ekosistemov.

Obiskovalci ekosistemske učne poti lahko primerjalno spoznavajo značilnosti ekosistemov kulturne krajine Šmartinskega jezera. Pri predstavitvah so ekosistemi ločeni na naravne (gozd, vrbina, potok, močvirje, gozdni rob, gozdna zaplata) in na antropogeno pogojene (umetno jezero, suhi in mokri travnik, senožetni sadovnjak, njiva in drstišče). Dodatno so s slikami predstavljene značilne vodne in obrežne rastline ter živali, med njimi ribe, dvoživke in ptice.

Št. vsebinskih točk:

15

Dolžina poti:

2 km

Potreben čas za ogled:

45 min

Dostop:

Iz Celja proti severu mimo naselja Lokrovec do Šmartinskega jezera (3 km). Avtocestni izvoz Celje-center ali Celje-zahod. Parkirišče je urejeno.

GPS koordinate:

Y = 520,295   X= 125,901 (vstopno mesto)

Leto izdelave:

2010

Kontaktni naslov:

Krajevna enota Celje
Ljubljanska 13, 3000 Celje

T: 03/ 42 55 191
E: ke.celjeping@zgs.govpong.si

Robert Hostnik, Boštjan Hren

Gozdna in geološka učna pot Pekel

Učna pot je speljana skozi mešane gozdove in mimo travnikov, ki poraščajo kraški svet okoli jame Pekel. Pot je krožna, saj se začne in konča pred vhodom v jamo Pekel. Dolžina poti znaša 2,3 km, višinska razlika je 131 m, z zložno hojo pa jo prehodimo in si jo ogledamo v 1,5 do 2 urah. Na poti je 13 vsebinskih točk, ki so opremljene z informacijskimi tablami.

Na učni poti so predstavljene številne vsebine, še posebna pozornost pa je namenjena odnosom v gozdu in naravi (pomen in vloge gozda, živali in ptice v gozdu, življenje dreves in drevesne vrste, obnova in nega gozdov, ujme v gozdu, lubadar…), ekologiji (umiranje gozdov, steljarjenje, gozdna tla, zaraščanje in krčitve gozdov) ter krasu in kraškim pojavom (vrtače, požiralniki, žlebiči…), saj učna pot leži na območju krajinskega parka Ponikovski kras. Ob sprehodu po poti lahko skupaj z gozdarjem odkrijemo kakšno izmed številnih skrivnosti, ki jih v gozdu nikoli ne zmanjka…  

Med posebne zanimivosti ob poti sodijo tudi apnenica, ostanki fosilov, kraško polje s požiralniki, lovska opazovalnica, ob pitnici izvirske vode »Ločanke« pa si lahko pogasimo žejo ter si oddahnemo v hladni senci hrastov in borov na počivališču na vrhu poti na Požerišču.

Učno pot upravlja in vzdržuje Zavod za gozdove Slovenije skupaj s Celjskim gozdarskim društvom, vodnik »Skozi gozd in jamo Pekel« pa je na voljo v brunarici pred vhodom v jamo Pekel.

Vodenja po poti, informacije in kontaktne osebe:
Zavod za gozdove Slovenije
Območna enota Celje
Krajevna enota Žalec
Savinjska c. 59, 3310 Žalec
tel.: 03/57-18-588, 041/657-609 (g. Petrič), 041/657-600 (g. Vočko)
e-pošta: zgs.zalecping@siolpong.net