Preskoči na vsebino
 

Rules

Only words with 2 or more characters are accepted
Max 200 chars total
Space is used to split words, "" can be used to search for a whole string (not indexed search then)
AND, OR and NOT are prefix words, overruling the default operator
+/|/- equals AND, OR and NOT as operators.
All search words are converted to lowercase.

SI | EN
Skrbno z gozdom, v dobro narave in ljudi

Sporočila za javnost

Začetek zbiranja pobud za 10-letne gozdnogospodarske načrte gozdnogospodarskih enot 

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je začel s pripravami na obnovo 22 gozdnogospodarskih načrtov gozdnogospodarskih enot (GGN GGE) za obdobje 2025–2034, ki bodo v naslednjem desetletju osnova za gospodarjenje z gozdovi na območju posamezne gozdnogospodarske enote. Postopek izdelave načrtov se začne z zbiranjem pobud lastnikov gozdov in zainteresirane javnosti, ki jih je možno podati do 31. maja.

Izdelava in sprejemanje GGN GGE poteka po določilih Pravilnika o načrtih za gospodarjenje z gozdovi in upravljanje z divjadjo. Na spletni strani ZGS (Zbiranje pobud v letu 2024) so predstavljene vse enote, za katere je možno oddati pobude, saj želi ZGS v čim večji meri spodbuditi lastnike gozdov in zainteresirano javnost, da že v tej prvi fazi sodelujejo pri obnovi gozdnogospodarskih načrtov. 

Med enotami, za katere se tokrat zbira pobude, je tudi GGE Ljubljana. Ker GGE Ljubljana predstavlja enoto z izrazito večnamenskim značajem, želi ZGS v postopek obnove načrta intenzivneje vključiti lastnike gozdov in zainteresirano javnost, saj bo prav intenzivnejša participacija ključna pri iskanju rešitev za usklajeno rabo teh gozdov.  Gozdovi na tem območju so pomembni za lastnike gozdov, medtem ko je okoli mesta Ljubljana izrazito velik pomen ekoloških in socialnih funkcij.  

Zbrane pobude bodo predstavljale osnovno izhodišče glede zahtev in interesov deležnikov in širše javnosti. Na ZGS, Območni enoti Ljubljana, zato pozivajo k čim bolj aktivni udeležbi pri podaji pobud, saj lahko tako vsi zainteresirani pomembno prispevajo h kakovosti načrtovanja gospodarjenja z gozdovi na območju GGE Ljubljana v naslednjem desetletju.

Vodja Območne enote Ljubljana, mag. Viktor Miklavčič je pri tem dodal: »Po pregledu in obravnavi pobud za GGN GGE Ljubljana bo predvidoma junija organizirana delavnica, kjer bodo predstavili obravnavo pobud, odprta vprašanja in način upoštevanja pobud pri izdelavi načrta. Kot za vsak načrt bo nato možno podati pripombe še v sklopu javne razgrnitve osnutka načrta.« 
 

« Nazaj